Νέα γρίπη: Τα “ναι” και τα “όχι” στο εμβόλιο

τ.278, 20/11/2009

Με πρωταγωνιστές τα ΜΜΕ, η σύγχυση που έχει προκληθεί σχετικά με την αναγκαιότητα και την ασφάλεια του εμβολίου για τη νέα γρίπη, μάλλον, επιτείνεται. Τα ερωτηματικά είναι πολλά, όπως και ο προβληματισμός, αλλά και ο εύλογος φόβος στον κόσμο, που παρακολουθεί τις διαφωνίες επιστημόνων και ειδικών να κορυφώνονται. Τα επιχειρήματα που ακούγονται και από τις δύο πλευρές πολλά. Η “Αριστερά!” δημοσιεύοντας δύο άρθρα επιχειρεί να αναδείξει όσο γίνεται με πιο σαφή και “προσγειωμένο” τρόπο τα “ναι” και τα “όχι” στο εμβόλιο.


Μέσα στην πανδημία: τι να κάνουμε;

του Δημήτρη Υφαντή

Μπαίνοντας στην καρδιά της πανδημίας, καταγράφεται μια γενικευμένη κατάσταση σύγχυσης και ανασφάλειας, που διογκώνεται παράλληλα με τη διάδοση της νόσου.

Τα δεδομένα

Ο ιός εξαπλώνεται ταχύτατα, αλλά η δύναμή του στο να προκαλεί βαριά έως και θανατηφόρα προσβολή είναι μικρή. Τα ποσοστά που απαιτούν νοσοκομειακή νοσηλεία, ακόμα και εισαγωγή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), είναι σαφώς μικρότερα, συγκρινόμενα με της κοινής εποχικής γρίπης. Όμως προσοχή: Είναι τελείως διαφορετική η εικόνα, αν μιλήσουμε με απόλυτους αριθμούς. Οι ως τώρα απολογισμοί: Τριψήφιος αριθμός νεκρών στη Μ. Βρετανία και την Ουκρανία, διψήφιος αλλά κάτω από 50 στην Ισπανία, την Ιταλία και την Τουρκία. Τώρα, όμως, η πανδημία αρχίζει να παίρνει διαστάσεις στην Ευρώπη. Το σημαντικότερο, οι θάνατοι αφορούν κατά 80% νέους κάτω των 30 ετών! Οι έγκυες και οι παχύσαρκοι έχουν αναδειχτεί σε ιδιαίτερα ευαίσθητους πληθυσμούς. Το μικρό ποσοστό θνησιμότητας αντιστρέφεται ως εικόνα σε απόλυτους αριθμούς, όταν νοσήσουν εκατομμύρια πληθυσμού και καταλήξουμε σε δεκάδες ή εκατοντάδες θανάτων νέων ανθρώπων, στα όρια μίας συγκεκριμένης κοινωνίας.

Η υγειονομική κρίση πλέον αναμετριέται με την επάρκεια σε υλικό, προσωπικό και υποδομές του συστήματος πρόληψης και περίθαλψης. Δηλαδή, με την ανεπάρκεια που καταγράφηκε όπου η πανδημία πήρε διαστάσεις. Στην Αγγλία, στις ΜΕΘ, σημειώθηκε πληρότητα 150%!

Να απαιτήσουμε

Είναι αναγκαίο και ώριμο να ενισχυθεί σε υποδομές και κυρίως σε προσωπικό το σύστημα υγείας. Εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν κρεβάτια ΜΕΘ στο 170% των υπαρχόντων. Και, βέβαια, δεν είναι μόνο τα κλειστά κρεβάτια που πρέπει να λειτουργήσουν άμεσα, είναι ότι όσα ήδη λειτουργούν υπολειτουργούν με μεγάλες ελλείψεις ενός προσωπικού εξοντωμένου, από την αναγκαστικά εντατική δουλειά χωρίς άδειες και ρεπό! Είναι ακόμα τραγικές οι ελλείψεις στα τμήματα επειγόντων των νοσοκομείων. Η υπουργός Υγείας απλά επανεξαγγέλλει προσλήψεις, ενώ ο πασόκος μεγαλοσυνδικαλιστής των νοσοκομειακών γιατρών, Β. Λαοπόδης, μας ενημερώνει: “Προσλήψεις δεν προλαβαίνουμε, θα βγάλουμε την κρίση με το υπάρχον προσωπικό”.

Άρα: Άμεσα γενναία χρηματοδότηση. Όχι στα ψίχουλα του προϋπολογισμού. Πράξεις και όχι αβραμοπούλια λόγια… Ακόμα, να εξασφαλιστεί ο εμβολιασμός όλων όσοι τον έχουν ανάγκη, ανεξάρτητα αν έχουν ή όχι εξασφαλίσει συνθήκες νόμιμης παραμονής στη χώρα. Για παράδειγμα, οι μετανάστες χωρίς χαρτιά, που φροντίζουν μωρά, πώς θα εξασφαλίσουν τον εμβολιασμό που υποχρεούνται για την προστασία των νεογέννητων; Το ίδιο ισχύει για τους μετανάστες που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες.

Να απαιτήσουμε δημόσιο και εθνικό έλεγχο στην έρευνα-παραγωγή-διανομή των ζωτικών φαρμακευτικών προϊόντων και υλικών. Ας αναρωτηθούμε: Γιατί οι ΗΠΑ και η ΕΕ αδυνατούν, μέσω των δημόσιων επιστημονικών, πανεπιστημιακών και ερευνητικών δομών, να κατακτήσουν και να υλοποιήσουν την τεχνογνωσία που σήμερα κατέχουν τα μονοπώλια της απληστίας και της αισχροκέρδειας πάνω στις ανθρώπινες ανάγκες; Πώς είναι δυνατό η δημόσια υγεία να είναι έρμαιο των πολυεθνικών; Γιατί να μην απαγορευτούν, όσο διαρκεί η απειλή της πανδημίας, όλες οι συναλλαγές σε όλες τις παραλλαγές του διεθνούς χρηματιστηριακού τζόγου (κάθε είδους παράγωγα κ.λπ.) για τις φαρμακευτικές εταιρίες;

Πρακτικά

Ο εμβολιασμός συγκεκριμένων ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού αποτελεί το μόνο αποτελεσματικό άμεσο μέτρο “σπασίματος” του κύματος μαζικής διάδοσης της ασθένειας. Το υγειονομικό προσωπικό εμβολιάζεται, γιατί έτσι θα αποτελέσει φραγμό στη μετάδοση της νόσου, ενώ θα μειωθούν οι απώλειες εργαζομένων στο σύστημα υγείας λόγω της ασθένειας. Οι ευαίσθητοι πληθυσμοί θα προστατευτούν άμεσα. Το σπάσιμο του κύματος με εναλλακτικά μέσα εξαντλείται στις ολοκληρωτικού τύπου απαγορεύσεις συγκεντρώσεων, σε μέτρα καραντίνας και απομόνωσης.

Είναι ασφαλής ο εμβολιασμός; Με βάση τα σημερινά δεδομένα, ναι. Όχι με βάση το πόσο αδίστακτες είναι οι πολυεθνικές, που είναι πράγματι, αλλά με βάση τα πραγματικά δεδομένα. Άλλωστε, το νέο εμβόλιο θα περιέχεται του χρόνου στο εμβόλιο της κοινής γρίπης. Είναι ο μαζικός εμβολιασμός μια τεράστια μπίζνα, που εκτοξεύει τα κέρδη των μονοπωλίων του φαρμάκου και ρημάζει τα δημόσια ταμεία; Έτσι είναι, πράγματι, αλλά οι εμβολιασμοί είναι αναγκαίο να διεξαχθούν, όπως έχει προγραμματιστεί.

Στην εποχή του φόβου

Είναι λογικό και αναμενόμενο ο κόσμος να δυσπιστεί και να κλονίζεται. Γιατί αντιλαμβάνεται ότι το πλέγμα υγεία-φάρμακο-ενημέρωση εγκλωβίζεται σε ένα κλειστό κλαμπ εταιριών, καθηγητικού κατεστημένου και ΜΜΕ, όπου όλοι έχουν συμφέρον στη διάδοση του φόβου και την εξαπόλυση πολιτικών πειθάρχησης και χειραγώγησης.

Όλοι αυτοί δεν μπορούν καν να διαχειριστούν τις αντιθέσεις τους, με αποτέλεσμα να φανερώνουν την επιστημονική τους γύμνια, παίζοντας με την αγωνία του κόσμου, με παλινωδίες, προχειρότητες και ασάφειες, για να κατοχυρώσουν τους ρόλους και τις μικροεξουσίες τους.

Στο έδαφος της επιβαλλόμενης αμορφωσιάς, τόσο μαζικής όσο και η έλλειψη ενημέρωσης, τόσο τραγικής και μοιραίας όσο πολύπλευρη και εκρηκτική είναι η δικτύωση των επικοινωνιών και η παραγωγή νέων γνώσεων, σε αυτό το έδαφος αναπτύσσονται πάσης φύσης φόβοι, προλήψεις, μυστικισμοί.

Έχουμε δικαίωμα στη γνώση, τη μόρφωση, την ενημέρωση. Τόσο ζωτικά να τα απαιτήσουμε εδώ και τώρα, όσο και η θωράκιση του δημόσιου συστήματος πρόληψης, πρόνοιας και περίθαλψης.

Δημήτρης Υφαντής,
Πνευμονολόγος


Μπορούμε να περιμένουμε…

του Στρατή Πλωμαρίτη

Πολύς λόγος γίνεται τον τελευταίο για το εμβόλιο της νέας γρίπης και κατά πόσο κανείς πρέπει να το κάνει ή όχι.

Ανήκω στην ομάδα των γιατρών εκείνων που δεν έχουν πειστεί ούτε για την αναγκαιότητα του εν λόγω εμβολίου αλλά ούτε και για την ασφάλεια του και αυτό για τους εξής πολύ συγκεκριμένους λόγους.

1. Η νέα γρίπη, όπως ονομάζεται η κατά πρώτον αποκληθείσα γρίπη των χοίρων, είναι, απ’ ότι φαίνεται ως τώρα μια ”φιλική” γρίπη, μια ήπιας μορφής γρίπη, πολύ πιο ήπια από την κοινή εποχική γρίπη, για την οποία βέβαια ουδέποτε έγινε τόσος θόρυβος και ουδέποτε ασκήθηκε τέτοια ψυχολογική πίεση στους πολίτες να πάνε να εμβολιαστούν, και ουδέποτε στήθηκαν στην κάμερα μπροστά με τα μπράτσα απ’ έξω υπουργοί, καθηγητές, πρόεδροι και λοιποί σε μία ύστατη προσπάθεια να πεισθούν οι άπιστοι και να σωθούν.

2. Το νότιο ημισφαίριο βγαίνει μόλις από ένα χειμώνα τον οποίο πέρασε με τη νέα γρίπη και χωρίς εμβόλιο. Κανένα από τα “τρομολάγνα” σενάρια που διακινήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα δεν επιβεβαιώθηκε. Για την Αυστραλία π.χ., έλεγαν τα σενάρια ότι θα πεθάνουν 3.000 άτομα. Τελικά πέθαναν 150 άτομα. Δεν χαίρεται κανείς βέβαια για τον θάνατο 150 ανθρώπων. Το αναφέρω όμως για να δείξω κατά πόσο τα σενάρια αυτά είναι έγκυρα και αξιόπιστα.

3. Παραγνωρίζουν όλοι αυτοί που τρομοκρατούν τον κόσμο και τον σπρώχνουν να εμβολιαστεί για να δημιουργήσουμε δήθεν μια γραμμή άμυνας απέναντι στον ιό, ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μία διαδικασία μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού από τον ιό της νέας γρίπης.Δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας, συνήθως όμως κάτω των 50 ετών, κολλάνε την γρίπη, την περνάνε -άλλος βαρύτερα και άλλος ελαφρύτερα- και αποκτούν φυσική ανοσία έναντι του ιού. Τους ανθρώπους αυτούς δεν τους γνωρίζουμε. Και όμως καλούμε όλους να εμβολιαστούν. Με ποιο δικαίωμα; Από ποια ιατρική ή άλλη δεοντολογία συνάγεται αυτό;

4. Απ’ ό,τι φαίνεται και απ’ ό,τι λένε και οι παρασκευάστριες εταιρίες, η ασφάλεια του εμβολίου δεν έχει επαρκώς ελεγχθεί. Και η συμπεριφορά κάποιων συστατικών του μένει να αξιολογηθεί μέσα από τη διαδικασία του μαζικού εμβολιασμού. Με ποιο δικαίωμα θα σπρώξουμε τον κόσμο να γίνει πειραματόζωο των φαρμακευτικών εταιριών; Για ποιο λόγο δεν μπορούσαμε να περιμένουμε λίγο καιρό να ελεγχθεί κι άλλο η ασφάλεια του εμβολίου και μετά να το δώσουμε για μαζική χρήση;

Οι παραπάνω είναι οι λόγοι για τους οποίους πιστεύω ότι δεν πρέπει να τρέξουμε όλοι να εμβολιαστούμε για τον ιό της νέας γρίπης.

Αλλά το εμβόλιο αυτό βαρύνεται και με άλλα τα οποία αυξάνουν τον προβληματισμό ή την καχυποψία όσων δεν είναι πρόθυμοι να πεισθούν.

Παραγγείλαμε ως χώρα, 8.000.000 δόσεις εμβολίου προτού ακόμα αυτό παραχθεί. Αρχίσαμε να το παραλαμβάνουμε πριν ακόμα πάρει έγκριση από τους αρμόδιους οργανισμούς σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του. Τα ίδια που κάναμε εμείς, έκαναν και άλλες χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο. Έτσι, εκατοντάδες εκατομμυρίων δώσεις εμβολίου μοιράστηκαν σε όλο τον κόσμο, εξασφαλίζοντας στις εταιρίες που τα παράγουν πακτωλό δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι παραγγελίες που πήραν οι φαρμακοβιομηχανίες εξ’ αιτίας της νέας γρίπης ξεπερνούν τα 7 δισεκατομμύρια δολάρια. Και ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας γνωρίζει αύξηση 21% το χρόνο από το 2007 μέχρι τις μέρες μας.

Τα λεφτά είναι πολλά. Ποιος οργανισμός και ποια επιτροπή θα σηκώσει κεφάλι και θα πει να μη γίνουν τα εμβόλια και να αποσυρθούν μέχρις ότου ελεγχθεί πλήρως η ασφάλεια τους; Ποιος αλήθεια είναι αφελής και επικαλείται την έγκριση που πήραν τα εμβόλια για την ασφάλεια τους; Ποιος δεν είναι αφελής αλλά την επικαλείται για άλλους λόγους;

Κλείνοντας, λέω ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού για τη νέα γρίπη. Δεν υπάρχει λόγος να τρέξουμε όλοι να εμβολιαστούμε. Μπορούμε να περιμένουμε.

Στρατής Πλωμαρίτης,
γιατρός του ΕΣΥ,
νομαρχιακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης