Αυθαιρέτως

τ.218, 11/5/2007 (ένθετο το τ.2 του Δικτύου Κριτικής και Δράσης στην Παιδεία)

Θα μας ενημερώσουν και γι’ αυτά;

Διαβάζουμε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων:

«Σε μία αποφασιστική κίνηση, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ προειδοποίησαν τον νεοεκλεγέντα Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί να σταματήσει να υπονομεύει το κύρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (της οποίας πρόεδρος είναι ο Γάλλος Ζαν-Κλοντ Τρισέ), κατηγορώντας τα στελέχη της ευρωτράπεζας για τα οικονομικά προβλήματα της χώρας του.

Επιπλέον, εξέφρασαν τη διαφωνία τους με τη θέση του νέου Γάλλου προέδρου, ότι οι αποφάσεις της ΕΚΤ θα πρέπει να λαμβάνονται σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης μέσω ανοικτού διαλόγου.

“Δε νομίζω ότι μπορούμε να δέσουμε την ΕΚΤ σε ένα λουρί” είπε ο Γερμανός υπουργός Πίερ Στάινμπρικ.

Όπως επισημαίνουν οι Financial Times, αν ο Νικολά Σαρκοζί συνεχίσει την επίθεσή του στην ΕΚΤ, θα δει να δοκιμάζονται οι σχέσεις του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία εκτιμά ότι η ανεξαρτησία της ευρωτράπεζας είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του ευρώ.»

Έτσι λοιπόν. Να μην δέσουμε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε ένα λουρί. Αντ’ αυτού, να δέσουμε τους εργαζόμενους, και να σταματήσουν ορισμένοι (π.χ. Σαρκοζί) να κάνουν τους ξύπνιους, γιατί θα βγουν κι άλλα λουριά (γερμανικά).

Τι ωραία που προχωρά η «ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική»! Θα περάσω από το Σύνταγμα, όπου γιορτάζουν τα 50χρονα, να ενημερωθώ για τις τρέχουσες πολιτικές…

Δύο γαλλικά μαθήματα της Αλέκας

«Το ένα δείχνει ότι επιβεβαιώνεται το ΚΚΕ πως στις σημερινές συνθήκες χρειάζεται μια σταθερή γραμμή ρήξης, χρειάζεται μια πολιτική πραγματικής εναντίωσης στα μονοπώλια, μια γραμμή μακριά κι από τους δύο, διαφορετικά έρχεται η ενσωμάτωση. Το δεύτερο είναι η πικρία, γιατί το γαλλικό εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα έχει μεγάλες παραδόσεις, μεγάλα αποθέματα και αυτά τα αποθέματα εξακολουθούν να τροφοδοτούν αγώνες, παρά το γεγονός ότι το υποκείμενο της πάλης έχει παραδοθεί στη λογική συμπόρευσης με τη σοσιαλδημοκρατία». Πολλές επιβεβαιώσεις, πολλή πικρία και μεγάλη ευκολία να ταυτίζεται το υποκείμενο με τη σοσιαλδημοκρατία, χωρίς να κοιταζόμαστε στον καθρέφτη. Κουβέντα για τον κατακερματισμό της αριστεράς και την άλλειψη πολιτικής γραμμής.

Τα ψέματα και ο νέος γραμματέας δεν βοήθησαν…

Η ΚΝΕ είναι αναγκασμένη να βλέπει μια ελαφρά πτώση ή έστω μια στασιμότητα (τι λέξη κι αυτή, που θυμίζει κάτι άλλες εποχές) των δυνάμεών της, την ίδια στιγμή που άλλες αριστερές δυνάμεις ενισχύθηκαν στις φοιτητικές εκλογές. Ούτε τα ψέματα βοήθησαν, ούτε οι συκοφαντίες, ούτε η αντικατάσταση του γραμματέα της ΚΝΕ μπόρεσε να δώσει ώθηση…