Πράγματι, ή αυτοί ή εμείς
Το σύνθημα ενός από τα πανό της ΚΟΕ στη συγκέντρωση-διαδήλωση της Αθήνας για την Εργατική Πρωτομαγιά αποδίδει πολύ καλά το νόημα της ημέρας. Η παγκόσμια κρίση του καπιταλιστικού συστήματος συνεχίζεται, βαθαίνει και προξενεί κάθε μέρα χιλιάδες νέα θύματα στον κόσμο της δουλειάς απ’ άκρη σ’ άκρη της γης. Οι εργαζόμενοι, σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, έχουν κάθε λόγο να στραφούν αποφασιστικά ενάντια στους δυνάστες τους. Δύο κόσμοι βρίσκονται αντιμέτωποι, κι αυτό το συνειδητοποιούν καθημερινά όλο και περισσότερα εκατομμύρια καταπιεσμένων σε όλο τον πλανήτη. Οι ψευδαισθήσεις που καλλιεργούσαν οι “από πάνω” θυμίζουν πια κακόγουστο αστείο. Ο βασιλιάς καπιταλισμός είναι γυμνός, και αποκρουστικός.
Δεν θα πληρώσουμε την κρίση σας: Το σύνθημα αυτό ενοποιεί τους εργατικούς αγώνες σε όλο τον κόσμο – εδώ, στη γερμανική εκδοχή του, στο πανό που προπορεύεται στην πρωτομαγιάτικη διαδήλωση του Βερολίνου. Φέτος, στις συγκεντρώσεις και τις πορείες της Πρωτομαγιάς βρέθηκαν εκατομμύρια εργαζομένων και νέων σε όλη την Ευρώπη. Εμφανώς μαζικότερες και μαχητικότερες από τα προηγούμενα χρόνια, οι πρωτομαγιάτικες διαδηλώσεις στράφηκαν ευθέως κατά της νεοφιλελεύθερης χούντας των Βρυξελλών και απαίτησαν άμεσα μέτρα ανακούφισης του λαού, με σαφείς αιχμές ενάντια στους μεγαλοτραπεζίτες και τις πολυεθνικές.
Είναι δίκαιο να εξεγείρεσαι – είναι και αποτελεσματικό!
Η Γουαδελούπη, το επίκεντρο της πρόσφατης μεγάλης εξέγερσης που συγκλόνισε τις γαλλικές αποικίες και υποχρέωσε την κυβέρνηση του Σαρκοζί να ικανοποιήσει μεγάλο μέρος των λαϊκών αιτημάτων, τίμησε την Πρωτομαγιά με μεγάλες διαδηλώσεις. Δεκάδες χιλιάδες ανταποκρίθηκαν στο ενωτικό κάλεσμα του μετώπου των συνδικάτων και της Αριστεράς – το ίδιο και στη γειτονική Μαρτινίκα. Στην πρωτομαγιάτικη διαδήλωση στο Petit-Canal, την πόλη όπου ζούσε ο συνδικαλιστής Ζακ Μπινό (που δολοφονήθηκε στη διάρκεια της εξέγερσης) πήρε μέρος και ο Μπεζανσενό, επικεφαλής του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος, που δήλωσε: “Καλά θα κάναμε να εμπνευστούμε και στην Ευρώπη από τη νίκη που επιτεύχθηκε εδώ, χάρη στη μαχητική ενότητα των λαϊκών δυνάμεων”.
Back to the Future
Από τη Ρωσία και την Ουκρανία ως τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Πρωτομαγιά με συνθήματα ενάντια στο φόρτωμα της κρίσης στους λαούς. Φέτος ήταν εντυπωσιακή η συμμετοχή πολλών εργαζόμενων με τα παιδιά τους, και πολλών νέων, σε αντίθεση με τη συνηθισμένη εικόνα παλιότερων κινητοποιήσεων, όπου τον τόνο έδιναν σχεδόν πάντα οι ηλικιωμένοι. Η απόπειρα των κυβερνήσεων να επιβάλουν υγειονομική ζώνη στη νεολαία, ώστε να μην “μολυνθεί” από τις ιδέες του σοσιαλισμού, μπάζει πλέον από παντού. Εδώ, πρωτομαγιάτικα στιγμιότυπα στο Κίεβο και την Οδησσό: Η νέα γενιά διεκδικεί το μέλλον!
Ο φόβος αλλάζει στρατόπεδο
Ινδονήσιοι εργάτες διαδηλώνουν την Πρωτομαγιά (εδώ στην πρωτεύουσα Τζακάρτα). Μια εικόνα πολύ διαφορετική από τον τρόμο και τη σιωπή που επικρατούσε επί δεκαετίες, μετά τη σφαγή ενός εκατομμυρίου κομμουνιστών το 1965 από την αμερικανοκίνητη χούντα του Σουχάρτο. Σήμερα στην Ινδονησία τα εργατικά συνδικάτα σταδιακά ανασυγκροτούνται και εκατομμύρια εργαζόμενοι παλεύουν για να γίνουν σεβαστά τα βασικά τους δικαιώματα και να σταματήσουν οι απολύσεις. Σε όλη τη νοτιοανατολική Ασία οι πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις συγκέντρωσαν εκατομμύρια εργαζόμενους, με σημαντικότερες αυτές στη Νότια Κορέα και τις Φιλιππίνες – “παραδοσιακά” προπύργια της Αριστεράς, παρά τη βάρβαρη και διαχρονική καταστολή των αντιδραστικών κυβερνήσεων που κυριαρχούν στην περιοχή.