Από τη συνέλευση των κινημάτων
Μια πολύ ζωντανή διαδικασία με δεκάδες παρεμβάσεις από κινήματα πόλης, που κράτησε πάνω από τέσσερις ώρες και την παρακολούθησαν περίπου 400 άτομα. Συγκρατήσαμε και παραθέτουμε ορισμένες ενδεικτικές, χαρακτηριστικές αναφορές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάθε παρέμβαση δεν είχε κάτι πραγματικά σημαντικό να θέσει:
Κατάλογο με 107 μέτωπα σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο όπου υπάρχουν αντιστάσεις και αγωνιζόμενες επιτροπές πολιτών παρουσίασε ο Ηλίας Γιαννίρης, από το Παρατηρητήριο των Ελεύθερων Χώρων.
"Είμαστε πολίτες, δεν θα γίνουμε πελάτες", τόνισε ο ίδιος ομιλητής, δίνοντας απάντηση στη λογική της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης, της εμπορευματοποίησης και της εκχώρησης στους ιδιώτες του δημόσιου χώρου (επειδή δήθεν "δεν έχει λεφτά το δημόσιο").
"Μετά το Ελληνικό ο Ελαιώνας", τόνισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Πολιτών για τη Διάσωση του Ελαιώνα, καλώντας όλες τις συλλογικότητες να πλαισιώσουν την ημέρα δράσης για τον Ελαιώνα στις 27 Γενάρη.
"Και μετά τον Ελαιώνα το Γουδί", συμπλήρωσε ο Δ. Κλεφτοδήμος, από την Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδί. "Έφτασε η ώρα για να διεκδικήσουμε αποφασιστικά τρία μητροπολιτικά πάρκα στην Αθήνα".
"Οι διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας είναι η δύναμη των κινημάτων", σημείωσε ο εκπρόσωπος της Κίνησης Ενάντια στην Εκτροπή του Αχελώου.
"Ετοιμάζουμε μια χάρτα για το Ποικίλον Όρος, που απειλείται από τις διεκδικήσεις της Εκκλησίας", ανακοίνωσε ο Κ. Φωτεινάκης, πρόεδρος του οικολογικού συλλόγου Χαϊδαρίου OΙΚOΠOΛΙΣ. Παράλληλα ζήτησε να εκφραστεί συμπαράσταση στον πρόεδρο του Οικολογικού Συλλόγου Περιστερίου Δ. Κούνδουρο, που έχει μηνυθεί από την Εκκλησία η οποία ζητά αποζημίωση 300.000 ευρώ.
"Ελάτε στον πανέμορφο λόφο Φιλοπάππου, είναι ο καλύτερος τρόπος για να τον κρατήσουμε ανοιχτό, χωρίς κάγκελα, ενάντια στα σχέδια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας", είπε η Στ. Μαρκαντωνάτου από την Επιτροπή της Λαϊκής Συνέλευσης για το λόφο Φιλοπάππου.
"Εμείς δεν συμμετέχουμε στο τριήμερο, γιατί έχουμε σοβαρές διαφωνίες με την κοινή δράση των δημάρχων", σημείωσε ο εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Κατοίκων στα Νότια. Ήταν μια κριτική τοποθέτηση, στην οποία μάλιστα δόθηκε και περισσότερος χρόνος, αποδεικνύοντας το δημοκρατικό χαρακτήρα της συνέλευσης.
"Όταν δίνεται ένας αγώνας που μας αφορά όλους, και μάλιστα σε σωστή κατεύθυνση, τότε πρέπει όλοι να τον στηρίζουμε", ήρθε η απάντηση από τον Γ. Μητροβγένη της Μαχόμενης Αριστερής Δάφνης. "Ανθρώπους του Νεάντερταλ" είχε χαρακτηρίσει ο Zαχόπουλος την επιτροπή Φιλοπάππου. Ενώ αυτός ήταν… το μέλλον", θυμήθηκε και σχολίασε ο ίδιος ομιλητής, στη συνέχεια, αναφερόμενος στο πώς η μια συλλογικότητα πρέπει να συμπαραστέκεται στην άλλη.
"Oι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, με την αυθαίρετη και παράνομη τοποθέτηση κεραιών, εγκληματούν σε βάρος της υγείας των πολιτών, ο δε σχετικός νόμος νομιμοποιεί απαράδεκτα υψηλά όρια έκθεσης στην ακτινοβολία και επιβάλλεται να αλλάξει ριζικά", είπε η Παναττική Επιτροπή για τις Κεραίες Κινητής Τηλεφωνίας.
"Θα αγωνιστούμε για να μη γίνει ένα νέο ΜΑLL στο Άλσος Βεΐκου", δήλωσαν εκπρόσωποι κινήσεων τόσο από το Γαλάτσι (η δημοτική σύμβουλος Ελ. Αυλωνίτου και ο Γ. Κελεπούρης) όσο και από τη Νέα Ιωνία (Κ. Παπακώστας από τηΝ Αριστερή Όχθη).
"Όταν αγωνιζόμασταν ενάντια στην επέκταση του αστικού ιστού στα Μεσόγεια, μας έλεγαν ότι το αεροδρόμιο πρέπει να φύγει από το Ελληνικό για να γίνει εκεί ένα μεγάλο πάρκο. Δαπανήθηκαν δισεκατομμύρια, αλλά λεφτά για να γίνει το πάρκο δεν βρήκαν", θυμήθηκε ο Γ. Λιερός, επικεφαλής της δημοτικής κίνησης Χαλανδρίου "Αντίσταση με τους πολίτες του Χαλανδρίου". Zήτησε συμπαράσταση στον αγώνα για να μη δοθεί ο ελεύθερος χώρος του Νομισματοκοπείου για την ανέγερση εκεί νέου μεγαθηρίου για το Υπουργείο Oικονομικών.
"Εμείς έχουμε καεί", άνοιξε την ομιλία της η δημοτική κίνηση Καματερού "Έξοδος". "Να καταδικάσουμε αυτούς που με τη δασοκτόνα και εγκληματική πολιτική τους κατέστρεψαν την Πάρνηθα", συμπλήρωσε ο Π. Κουτσιανάς από το Αριστερό Σχήμα Ιλίου.