Οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες στα 72 Κέντρα Πρόληψης της χώρας, βρισκόμαστε συνεχώς και με συνέπεια τα τελευταία τρία χρόνια σε κινητοποιήσεις. Τα Κ.Π. είναι μικρές, αλλά δραστήριες δομές, με παρεμβάσεις σε παιδιά, φοιτητές, εργαζόμενους, ανέργους, τσιγγάνους, μετανάστες από διαφορετικές χώρες, που γίνονται σε σχολεία, δρόμους, γειτονιές και πλατείες. Ειδικά δε στην Περιφέρεια, καλύπτουμε σε σημαντικό βαθμό και ανάγκες των τοπικών πληθυσμών σε υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης. Τα Κέντρα Πρόληψης έχουν το χαρακτήρα “Αστικών Μη Κερδοσκοπικών Εταιρειών”, στις οποίες “επενδύουν” δημόσιους πόρους από 50% το υπουργείο Εσωτερικών μέσω ΚΕΔΚΕ και το υπουργείο Υγείας μέσω ΟΚΑΝΑ. Όλα τα προβλήματά μας έχουν τη ρίζα τους σε αυτό το θεμελιακό θεσμικό πρόβλημα.
Επίσημη έκφραση αυτής της αγοραίας αντιμετώπισης των εξαρτήσεων και της ψυχικής υγείας ως “μετοχών”, στις οποίες “επενδύει” το κράτος μέσω “Υπουργείων-χρηματιστηριακών πρακτόρων” και σύμφωνα με κριτήρια “κερδοφορίας” (οικονομικού, πολιτικού/πελατειακού και επικοινωνιακού τύπου), είναι η ουσιαστική άρνηση του υπουργείου Υγείας να ασχοληθεί με την πρόληψη και η παράλληλη μετατόπιση του βάρους στην υποκατάσταση. Έτσι, παρ’ όλο που το υπουργείο Υγείας υπέγραψε νέα πενταετή σύμβαση με το υπουργείο Εσωτερικών (9/4/2009), χρωστά συνολικά 13 εκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί σε προϋπολογισμένες εισφορές από το 2006 μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2009.
Το αποτέλεσμα είναι: απλήρωτοι μισθοί, απλήρωτες εισφορές στο Ι.Κ.Α., επισχέσεις εργασίας, αποχωρήσεις δήμων από τις “αστικές εταιρείες”, απλήρωτα νοίκια και λογαριασμοί, απειλές εξώσεων, διακοπή της εκπαίδευσης των εργαζομένων, συνεχής διαρροή έμπειρου και εξειδικευμένου προσωπικού. Χωρίς, βέβαια, να ξεχνάμε το σοβαρό ψυχοσυναισθηματικό ντόμινο άγχους, ανασφάλειας, οργής, στερήσεων, των εργαζομένων.
Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Μετά από πολλές κινητοποιήσεις (τον περασμένο Οκτώβρη, για παράδειγμα, καταλάβαμε το γραφείο του προέδρου του ΟΚΑΝΑ) καταφέραμε να αποσπάσουμε μονάχα “υποσχέσεις” και τον εμπαιγμό του υπουργού Υγείας. Πρόσφατα, μάλιστα, ερωτώμενος από δημοσιογράφους στη Σάμο σχετικά με τις οφειλές του Υπουργείου προς τα Κέντρα Πρόληψης, ο κύριος Αβραμόπουλος έδωσε τη μάλλον άσχετη, αλλά γι’ αυτό ακριβώς εξαιρετικά αποκαλυπτική απάντηση πως η κυβέρνηση Ν.Δ. μέσα σε 5 χρόνια δημιούργησε 7 δομές χορήγησης υποκατάστατων. Δημοσίως, λοιπόν, ομολόγησε πως η επίσημη πολιτική του για τα ναρκωτικά είναι “πάρε το χάπι σου και δρόμο”.
Η υπομονή μας εξαντλείται και επισήμως την ερχόμενη Παρασκευή, οπότε και περιμένουμε την τελική απάντηση από πλευράς υπουργείου Υγείας, Ο.ΚΑ.ΝΑ., υπουργείου Οικονομικών και, σε τελική ανάλυση, – επειδή δεν ξεχνάμε πως τα υπουργεία δεν είναι offshore εταιρείες – από πλευράς κυβέρνησης σχετικά με την κάλυψη μέρους των χρεών προς τα κέντρα μας. Την επόμενη μέρα της καταβολής του ποσού, απαιτούμε έναρξη σοβαρού διαλόγου για την επίλυση του θεσμικού μας προβλήματος, στη βάση επίσημης γραπτής πρότασής μας του Γενάρη του 2008.
Καλούμε όλους όσοι γνωρίζουν τη δουλειά μας στις γειτονιές και τα σχολεία των αστικών Κέντρων και της επαρχίας, να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να συμμετέχουν στις νέες κινητοποιήσεις μας. Αρκετά με τα παραμύθια. Καλούμε όλους και όλες τώρα και παντού να αντιδράσουν στο έγκλημα που συντελείται ενάντια στους εργαζόμενους της χώρας, χωρίς ψευδαισθήσεις πως τούτος ο πύθος των Δαναΐδων “χωράει κι άλλο” δηλητήριο ή πως κάποιοι άλλοι θα λύσουν το πρόβλημα στο μέλλον. Μαζί με τα ραντεβού στα σχολεία και στα γραφεία των κέντρων μας, ανανεώνουμε και το αγωνιστικό ραντεβού μας στους δρόμους.
Εργαζόμενος σε Κέντρο Πρόληψης,
μέλος του Σωματείου Εργαζομένων