Περισσότερες από 25 αντιπροσωπείες από 20 χώρες συμμετείχαν στο Resistance 2008, το 1ο Διεθνιστικό Φεστιβάλ Νεολαίας που διοργάνωσε η ΚΟΕ. Από τις 11 ως τις 13 Ιουλίου, η καρδιά πολλών σημαντικών κινημάτων από τη μια ως την άλλη άκρη της γης χτυπούσε στην Αθήνα, στη Γεωπονική, όπου βρέθηκαν δεκάδες αντιπρόσωποι κομμάτων, οργανώσεων και κινημάτων για να διαδηλώσουν μαζί μας την αντίστασή τους ενάντια στον ιμπεριαλισμό και το νεοφιλελευθερισμό. Ακολουθούν μερικές από τις δηλώσεις που έκαναν στην "Αριστερά!"
Λέκναθ Νεουπάν, πρόεδρος της Νεπαλέζικης Φοιτητικής Ομοσπονδίας ANNISU(R) και ηγετικό στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος Νεπάλ (Μαοϊκού):
Αυτό το φεστιβάλ ήταν πολύ καλό και πολύ πετυχημένο. Είναι καταπληκτικό το ότι βρίσκονται εδώ σύντροφοι από τόσες χώρες του κόσμου, όπως από τη Νότια Αμερική, την Καραϊβική, την Αφρική, άλλες χώρες της Ευρώπης κ.λπ. Αυτό αποτελεί τρομερή ευκαιρία για εμάς, κυρίως για να ανταλλάξουμε εμπειρίες με όλους αυτούς τους συντρόφους. Η γνώμη μας είναι ότι πρέπει να αγωνιστούμε όλοι μαζί, πλάι-πλάι, εναντίον του κοινού μας εχθρού. Αυτό είναι το πιο σημαντικό συμπέρασμα που βγαίνει απ’ όσα συζητήσαμε και κάναμε μαζί όλες αυτές τις μέρες.
Ροντρίγκο Τσάβες Σαμούδιο, πρέσβης της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Ελλάδα:
Ήταν μια φοβερή εμπειρία και θα θέλαμε να συμμετέχουμε και με ένα δικό μας περίπτερο. Φέτος δεν καταφέραμε κάτι τέτοιο, αλλά είμαστε της γνώμης ότι αυτή η πρωτοβουλία ήταν πάρα πολύ σημαντική, γιατί πιστεύουμε ότι η νεολαία είναι στην πρωτοπορία του αγώνα. Αυτό το διεθνιστικό φεστιβάλ νεολαίας είναι ιδιαίτερα σημαντικό, μεταξύ άλλων, επειδή οι αντιπροσωπίες, κυρίως από τη Λατινική Αμερική, φέρνουν μια άλλη εμπειρία, π.χ. σχετικά μ’ αυτό που έγινε στην Κούβα, μ’ αυτό που γίνεται στη Βενεζουέλα. Έτσι εμπλουτίζουν πάρα πολύ τις γνώσεις των κινημάτων που υπάρχουν στην Ευρώπη. Επιπλέον, είναι και από τους λίγους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να έχουμε άμεση πληροφόρηση σχετικά με το τι γίνεται στα διάφορα μέρη του κόσμου.
Μπόρις, Κίνημα Αντίστασης "23 Σεπτέμβρη" (Βουλγαρία):
Εκτιμούμε ότι η πρόσκλησή μας σ’ αυτό το φεστιβάλ ήταν κάτι πολύ σημαντικό και θεωρούμε ότι σαν πρωτοβουλία ήταν πολύ αξιόλογη. Θέλουμε να χαιρετίσουμε την προσπάθεια που έγινε για τη διοργάνωση του φεστιβάλ. Το θεωρούμε πολύ σημαντικό για μας, τόσο λόγω των σχέσεων που αναπτύξαμε με κινήματα και οργανώσεις από διάφορα μέρη του κόσμου, όσο και λόγω των πληροφοριών των οποίων συλλέξαμε απ’ όλες αυτές τις κινήσεις. Όλα όσα αποκομίσαμε απ’ αυτά που ακούσαμε και είδαμε, από την εμπειρία όλων των οργανώσεων που συμμετείχαν στο φεστιβάλ, θα μας βοηθήσουν πολύ στη δική μας δουλειά στη Βουλγαρία. Ελπίζουμε να γίνει θεσμός αυτό το φεστιβάλ. Να ακολουθήσουν κι άλλα διεθνιστικά φεστιβάλ, με ακόμα πιο καλά αποτελέσματα και ακόμη πιο μαζική συμμετοχή.
Άλεξ, Μπλόκο της Αριστεράς/UDP (Πορτογαλία):
Είμαι πολύ χαρούμενος με το φεστιβάλ. Είναι εδώ πολλοί άνθρωποι και πολλές διαφορετικές οργανώσεις, και πιστεύω ότι αυτό είναι πολύ καλό, γιατί πρέπει να μάθουμε ο ένας απ’ τον άλλον και η Αριστερά πρέπει να ενωθεί για να οργανώσει μια πραγματικά δυνατή αντίσταση. Για μένα προσωπικά ήταν πολύ χρήσιμο αυτό που έγινε εδώ, επειδή μίλησα με ανθρώπους που δεν έχω την ευκαιρία να συναντήσω αλλού κι έμαθα πράγματα που δεν μπορώ να μάθω από την τηλεόραση ή τα ΜΜΕ. Έτσι τώρα διαθέτουμε πολλές πληροφορίες, που είναι πιο ακριβείς από την πληροφόρηση που είχαμε στην Πορτογαλία.
Μαρία-Λους και Χόρχε, Επαναστατική Κομμουνιστική Νεολαία (Αργεντινή):
Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από το φεστιβάλ. Μπορέσαμε να ενημερώσουμε για την κατάσταση στην Αργεντινή, όπου βρισκόμαστε στο μέσο μιας βαθιάς κρίσης και στα πρόθυρα μιας νέας μεγάλης σύγκρουσης, αλλά και να μάθουμε πολλά για τα κινήματα σε άλλες περιοχές της γης, όπως στο Νεπάλ, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Το φεστιβάλ της ΚΟΕ έφερε πιο κοντά τα κόμματα και τους νέους που αγωνίζονται ενάντια στον ιμπεριαλισμό σε κάθε χώρα. Και, βέβαια, αναδείχθηκε το γεγονός ότι σε πολλούς απ’ αυτούς τους αγώνες η νεολαία βρίσκεται και πάλι στην πρώτη γραμμή. Το φεστιβάλ ήταν πολύ καλό από κάθε άποψη, ήταν ζωντανό, και πιστεύουμε ότι ενέπνευσε όλους όσοι συμμετείχαν. Δεν έχουμε λοιπόν κάποια σοβαρή κριτική ούτε για τη διοργάνωση ούτε για το περιεχόμενο. Επιπλέον, θέλουμε να τονίσουμε πόσο σημαντικό ήταν που πραγματικά νιώσαμε πολύ κοντά στους συντρόφους της νεολαίας της ΚΟΕ, οι οποίοι μας αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή. Θέλουμε απλά να ευχηθούμε αυτό το φεστιβάλ να συνεχιστεί, να δυναμώσει και να συμβάλει στους κοινούς αγώνες μας για μια νέα κοινωνία.
Γκάλια Τρεπέρ, Επαναστατική Κομμουνιστική Λίγκα (Γαλλία):
Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχω σε μια διοργάνωση της ΚΟΕ. Είχαμε ξαναβρεθεί στο Παρίσι, αλλά θεωρώ πολύ σημαντική αυτή την πρωτοβουλία. Πολλές οργανώσεις από διαφορετικές παραδόσεις και χώρες βρίσκονται εδώ. Είναι θετική πρωτοβουλία και χρήσιμη, όπως όλες οι αντίστοιχες που συγκεντρώνουν τους αντικαπιταλιστές από όλο τον κόσμο.
Γιονάς Πρεζερβίλ, Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Αϊτής:
Σε μια περίοδο έντονων διεργασιών και προπαγάνδας από την πλευρά του ιμπεριαλισμού, και ειδικότερα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, είναι σημαντικό τα κινήματα όλου του κόσμου να μπορούν να ανταλλάξουν πληροφορίες το ένα για το άλλο, να γνωριστούν, να παράξουν γνώση και να οικοδομήσουν κοινή συνισταμένη για ενιαίο αγώνα ενάντια στον κοινό εχθρό. Εμείς στην Αϊτή έχουμε υποστεί τρομερή καταπίεση ως κόμμα και ως κομμουνιστές, σε διάστημα δεκαετιών, ειδικά έως το 1986, με την πτώση της δικτατορίας του Ντιβαλιέ. Ακόμα και σήμερα, όμως, από το 2000 κι έπειτα, το μεγαλύτερο μέρος της δράσης μας γίνεται σε συνθήκες παρανομίας, αν και προσπαθούμε να έχουμε λόγο στα μέσα ενημέρωσης και να δημοσιεύουμε τις γνώμες και τις δράσεις μας. Οι εντυπώσεις από το φεστιβάλ που διοργάνωσε η ΚΟΕ είναι οι καλύτερες. Είναι ελπιδοφόρο για την παγκόσμια πάλη ενάντια στον καπιταλισμό, τον εθνικισμό και τον ιμπεριαλισμό να ζυμώνονται άνθρωποι από διαφορετικές χώρες και κινήματα και να γνωρίζουν ότι τους ενώνει η ίδια θέληση για πάλη.Η ΚΟΕ μπορεί να θεωρήσει το Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Αϊτής αδελφό κόμμα. Την ευχαριστούμε για την αλληλεγγύη στους αγώνες του λαού μας, την οποία εκδηλώνει εδώ και χρόνια, και δηλώνουμε έτοιμοι για νέους κοινούς αγώνες.
Γιουσέφ Χαμπάς, Επιτροπές Υγειονομικής Δουλειάς (Παλαιστίνη):
Αυτό που είδαμε εδώ δείχνει ότι έχει γίνει πολύ σκληρή δουλειά. Βλέπουμε πολλά εργαστήρια, στα οποία τέθηκαν ζητήματα από αυτά που μας αφορούν, και ο αριθμός των ανθρώπων που ήρθαν στο όνομα της αντίστασης είναι που το κάνει ένα πετυχημένο φεστιβάλ. Ευχόμαστε το καλύτερο για τους συντρόφους μας και για τη σκληρή δουλειά που έκαναν εδώ. Εμείς, οι Παλαιστίνιοι, αναζητούμε αλληλεγγύη και θέλουμε να ανοίξουμε διόδους επικοινωνίας με άλλες αποστολές που συμμετέχουν στο φεστιβάλ, για να θέσουμε τα ζητήματα της κατοχής και της ελευθερίας του λαού μας. Για μας ήταν πολύ χρήσιμο αυτό που έγινε εδώ στην Ελλάδα, γιατί συναντήσαμε και αναπτύξαμε σχέσεις με άλλα κόμματα και συντρόφους από πολλές και διαφορετικές χώρες του κόσμου. Είναι πολύ σημαντικό αυτό ιδιαίτερα για μας τους Παλαιστίνιους, που βλέπουμε τους Έλληνες και τη σχέση τους με τον παλαιστινιακό λαό ως κάτι σπουδαίο και γνωρίζουμε τη μεγάλη τους στήριξη στην υπόθεση και στον αγώνα μας.
Γκιοκσέν, Ομοσπονδία Ενώσεων Σοσιαλιστικής Νεολαίας (Τουρκία):
Πιστεύω ότι το φεστιβάλ ήταν πολύ χρήσιμο. Αλλά, αφού ρωτάτε, ναι, βρήκα και κάποια αρνητικά σημεία. Ένα από τα πιο σημαντικά είναι ότι οι συζητήσεις έπρεπε να ξεκινούν το μεσημέρι, ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος, και ένα άλλο είναι ότι θα θέλαμε να συμμετέχουν ακόμη περισσότερες οργανώσεις νεολαίας. Γνώρισα πάντως πολλούς συντρόφους από την Πορτογαλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Λατινική Αμερική, τις ΗΠΑ και, φυσικά, από την Ελλάδα, και νομίζω ότι θα ήταν χρήσιμο να ξαναοργανωθεί το φεστιβάλ. Εμείς οργανώνουμε ένα αντίστοιχο φέτος στις 26 Αυγούστου, και θα χρησιμοποιήσουμε την εμπειρία που αποκτήσαμε εδώ.
Βίλεκε, νεολαία της Μαρξιστικής Λενινιστικής Οργάνωσης Rode Morgen (Ολλανδία):
Αυτό το φεστιβάλ ήταν καταπληκτικό. Μου αρέσουν πολύ όλα τα περίπτερα, στα οποία μπορώ να δω τις διαφορετικές οργανώσεις που προσκλήθηκαν και συμμετέχουν, κι έκανα πολλές επαφές. Επίσης, σημαντικές ήταν οι παρουσιάσεις, στις οποίες έμαθα πολλά για το τι συμβαίνει σε άλλες χώρες. Αυτό που θα μπορούσε να βελτιωθεί είναι ότι σε πολλές παρουσιάσεις ο χρόνος ήταν λίγος. Σε 5 λεπτά δεν μπορείς ουσιαστικά να πεις οτιδήποτε για τη χώρα σου. Ήθελα να πάω και στο κάμπινγκ, αλλά δυστυχώς πρέπει να επιστρέψω στην Ολλανδία. Ήταν πολύ χρήσιμο και ενδιαφέρον αυτό το φεστιβάλ. Μίλησα, για παράδειγμα, με τους συντρόφους από τη Βουλγαρία και έμαθα πολλά γι’ αυτή τη χώρα και τους αγώνες εκεί. Μίλησα με ανθρώπους από πολύ διαφορετικές χώρες και έμαθα για τους αγώνες τους.
Μπάρις, Νεολαία του Επαναστατικού Προλεταριάτου (Τουρκία):
Πιστεύω ότι το φεστιβάλ ήταν καλό. Ελπίζω να ξαναοργανωθεί του χρόνου, θα ήταν ό,τι καλύτερο, γιατί ήταν πολύ χρήσιμο, ιδιαίτερα για τη διεθνή αλληλεγγύη των διαφόρων χωρών, των κομμάτων κ.λπ. Πιστεύω ότι ήταν σημαντικό για το διεθνή αγώνα, επειδή δεν συναντάς συχνά άλλες οργανώσεις. Ξέρεις μόνο το όνομά τους, αλλά εδώ αποκτούν πρόσωπο και μπορείς να συζητήσεις πραγματικά. Αυτό είναι εξαιρετικά χρήσιμο.
Ιρένε, Δικαίωμα στη Στέγη (Ιταλία):
Ήταν πολύ ενδιαφέρουσα η συμμετοχή. Μου έδωσε τη δυνατότητα να έρθω σε επαφή με άλλες συλλογικότητες από πολλές χώρες και να ανταλλάξω εμπειρίες. Πιστεύω, όμως, σε σχέση με τη διοργάνωση, ότι αυτή η ποικιλία των συλλογικοτήτων που εκπροσωπήθηκαν εδώ κάποιες στιγμές δημιούργησε περιπλοκές. Για παράδειγμα, στο σεμινάριο για τα κινήματα των νέων, υπήρχαν εκπρόσωποι από συλλογικότητες όχι τόσο σαν αυτή όπου συμμετέχω εγώ, από το συνδικαλισμό βάσης, αλλά και από πολιτικά κόμματα με άλλες προσεγγίσεις. Αυτό έβαλε κάποια προβλήματα στο να μπορέσει να καταλάβει ο ένας τον άλλον. Επίσης, θα ήταν πιο ενδιαφέρον αν μπορούσα να συζητήσω με αντίστοιχες οργανώσεις, συγκεκριμένες πρακτικές εμπειρίες από άλλες χώρες. Το σημαντικό πάντως είναι ότι κατατέθηκαν εμπειρίες από τον ευρωπαϊκό χώρο και βγήκε στην επιφάνεια ότι υπάρχουν κοινά προβλήματα και κοινές συνθήκες και άρα κοινοί αγώνες που πρέπει να συντονιστούν. Επίσης, φάνηκε ότι εκφράζεται με κοινούς τρόπους, σε όλες τις χώρες, η Ευρώπη-φρούριο, η αντιλαϊκή, η νεοφιλελεύθερη Ευρώπη, ειδικά απέναντι στους νέους. Αυτό ανοίγει δυνατότητες για το συντονισμό του αγώνα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ελπίζω να ξαναέρθω την επόμενη χρονιά.
Ντογάν, Κίνημα Δημοκρατικής Νεολαίας στην Ευρώπη:
Εμείς δραστηριοποιούμαστε σε πολλές χώρες, ανάμεσα στις οποίες είναι η Αυστρία, το Βέλγιο, η Ελβετία, η Μεγάλη Βρετανία, και το βρίσκουμε πολύ ωραίο που μπορέσαμε εδώ να συναντήσουμε συντρόφους από άλλα κινήματα νεολαίας ή άλλες οργανώσεις και να δημιουργήσουμε επαφές. Θέλουμε να στηρίξουμε το φεστιβάλ και να γίνει θεσμός, να οργανωθεί και του χρόνου και όλα τα επόμενα χρόνια, κι εμείς θα είμαστε εδώ. Ελπίζουμε ότι όλα θα εξελιχθούν καλά.
Ντάβιντε, Κοινωνικό Κέντρο Ασκατασούνα, Τορίνο (Ιταλία):
Ο χώρος που εκπροσωπώ είναι ένα πανιταλικό δίκτυο συλλογικοτήτων και δραστηριοτήτων, το οποίο ανήκει στο ριζοσπαστικό κίνημα. Συσπειρώνει επιτροπές γειτονιάς, φοιτητικές επιτροπές κ.λπ. και προσπαθεί να συνενώσει όλες αυτές τις δραστηριότητες σε εθνικό επίπεδο. Αγωνιζόμαστε, επίσης, στα πλαίσια του κινήματος NO TAV, ενάντια στην κατασκευή της γραμμής του τρένου υψηλής ταχύτητας, που φέρνει τεράστια περιβαλλοντική και κοινωνική καταστροφή. Ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η συμμετοχή μου, γιατί μου έδωσε τη δυνατότητα να έρθω σε επαφή με εκπροσώπους συλλογικοτήτων που δεν γνώριζα ότι υπάρχουν και να ακούσω τις απόψεις τους. Βρήκα πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι συλλογικότητες αυτές δεν ταυτίζονται, έχουν διαφορετικές προελεύσεις και προσεγγίσεις, κάτι που δίνει τη δυνατότητα για ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων και συζήτηση για παραπέρα προχωρήματα.
Νιμέτ, Ένωση Μαοϊκής Νεολαίας (Τουρκία):
Η πρώτη εμπειρία ήταν πολύ χρήσιμη για όλους τους συμμετέχοντες, επειδή εδώ βρίσκονται πολλές οργανώσεις απ’ όλο τον κόσμο που αγωνίζονται και που συναντήθηκαν για να συζητήσουν διάφορα θέματα, όπως το θέμα του αγώνα και του τρόπου με τον οποίο θα καταλάβουμε τα σημεία στα οποία συμφωνούμε, στα οποία έχουμε την ίδια γνώμη. Πιστεύω ότι η ΚΟΕ στο μέλλον θα οργανώσει πολλά φεστιβάλ τέτοιου είδους, βάσει της θετικής εμπειρίας που απέκτησε και με δεδομένο ότι διεθνώς υπάρχει ανάγκη για τέτοιες διοργανώσεις.
Κάθριν και Έντι, Νεολαία του Κομμουνιστικού Κόμματος Μεγάλης Βρετανίας (Μ-Λ):
Συγχαίρουμε ιδιαιτέρως την Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας για τη διοργάνωση του 1ου Διεθνιστικού Φεστιβάλ Νεολαίας στην Ελλάδα. Ως μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος Μεγάλης Βρετανίας (Μ-Λ), εκπροσωπώντας, μάλιστα, τη νεολαία του, χαρήκαμε ιδιαιτέρως που είδαμε ότι οι περισσότερες από τις υπόλοιπες ξένες αντιπροσωπίες εκφράζουν ένα λόγο και προφανώς μια δράση αντι-σοσιαλδημοκρατική και αντιιμπεριαλιστική, όπως εμείς. Προερχόμενοι από μια χώρα που έχει δεθεί, εδώ και χρόνια, στο άρμα του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ, είναι σημαντικό να βλέπουμε ότι η αντίσταση σε άλλες χώρες είναι πιο δυναμική από ό,τι στη Βρετανία. Το σύνθημα της τελευταίας εκδήλωσης που παρακολουθήσαμε, "Ας παγκοσμιοποιήσουμε την αντίσταση", μας εκφράζει απόλυτα και είναι το μήνυμα που θα μεταφέρουμε πίσω στην πατρίδα μας.
Σεντρίκ, Επιτροπή Γαλλο-Νεπαλέζικης Αλληλεγγύης:
Η Γαλλία είναι μια ιμπεριαλιστική δύναμη που στηρίζει την ανάπτυξή της στα κέρδη των επιχειρήσεων, στην εκμετάλλευση του εργαζόμενου κόσμου και των πρώην αποικιών. Παραμένει μια δύναμη που απομυζά από κάθε πόρο τις χώρες που υπήρξαν αποικίες της, ενώ, την ίδια στιγμή, εκμεταλλεύεται με το χειρότερο δυνατό τρόπο ως φθηνό εργατικό δυναμικό τους μετανάστες που προέρχονται απ’ αυτή, χωρίς μάλιστα να τους αναγνωρίζει ως πολίτες με ίσα δικαιώματα. Στην κατάσταση αυτή, δημιουργήθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια δυναμικά κινήματα, από τους μη έχοντες και τους "άθλιους" της κοινωνίας. Αυτά έχουν δώσει μια νέα δυναμική σ’ όλο εκείνο τον κόσμο που έως τότε δεν έβρισκε τρόπο να αντιδράσει στη νεοφιλελεύθερη πολιτική που είχε ξεκινήσει από τον Σιράκ και συνεχίζεται τώρα από τον Σαρκοζί. Οι ανισότητες αυξάνονται, η νέα γενιά δεν βλέπει μέλλον, κι αυτό δημιουργεί μια εκρηκτική κατάσταση. Όμως υπάρχει προοπτική, που διαφάνηκε και στην περίπτωση του Νεπάλ. Για το λόγο αυτό, αρκετοί νέοι δημιουργήσαμε την Επιτροπή Γαλλο-Νεπαλέζικης Αλληλεγγύης. Ταξιδέψαμε ήδη στο Νεπάλ, γνωρίσαμε την επανάσταση των συντρόφων εκεί και προσπαθούμε, και με τη συμμετοχή μας στο φεστιβάλ της Αθήνας και με τις διμερείς επαφές που είχαμε, να φέρουμε και στη Γαλλία την ελπίδα ότι το μαοϊκό κόμμα, η ιδεολογία και η πρακτική του, είναι ζωντανά και αποτελούν μια άλλη πραγματικότητα που συμβάλλει στη δημιουργία του κόσμου που θέλουμε.
Δήλωση του Κώστα Αυγεράκη, εργάτη-μέλους του Σωματείου "Βοσινάκη" Πάτρας
Ευχαριστούμε την ΚΟΕ για την πρόσκληση σε αυτό το σημαντικό γεγονός, που μας έδωσε την ευκαιρία να κάνουμε γνωστό τον αγώνα μας και τα προβλήματα της περιοχής μας σε χιλιάδες ανθρώπους που επισκέφτηκαν το Resistance 2008. Η διοργάνωση του φεστιβάλ ήταν εντυπωσιακή. Ήρθαμε σε επαφή με Γερμανούς και Αργεντίνους αγωνιστές της Αριστεράς, γνώρισαν τον αγώνα μας, και αυτό μας τίμησε ιδιαίτερα. Οι συζητήσεις σε γέμιζαν με εμπειρίες και απο άλλες καταστάσεις αγώνων, και αυτό άνοιξε το μυαλό. Ελπίζουμε να συνεχίσετε τη διοργάνωση τέτοιων γεγονότων και να είστε μέσα σε κάθε αγώνα του απλού εργαζόμενου κόσμου, όπως είστε και στον δικό μας αγώνα.
Μια επιστολή για το 1ο Διεθνιστικό Φεστιβάλ Νεολαίας
Σύντροφοι και συντρόφισσες, Παρακολούθησα και τις τρεις μέρες του 1ου Φεστιβάλ της Κομμουνιστικής Νεολαίας σας. Το γράφω και το λέω ολόκληρο, Κομμουνιστικής Νεολαίας. Η λέξη "κομμουνισμός" με φτιάχνει, με ντοπάρει. Χάρηκα τα νιάτα, χάρηκα τις ξένες αντιπροσωπείες και τις ομιλίες τους, χάρηκα τις μανάδες με τα παιδιά στα καροτσάκια, χάρηκα τους πατεράδες με τα παιδιά στους ώμους τους. Ήταν για μένα η κολυμβήθρα του Σιλωάμ. Αναγεννήθηκα, αναβαπτίστηκα στα νάματα του κομμουνισμού. Φεύγοντας, έδωσα υπόσχεση στον εαυτό μου να παλέψω μ’ όσες δυνάμεις, βιολογικές και πνευματικές, μου έχουν απομείνει, ώστε να αλλάξω τις σκέψεις και τις σχέσεις των ανθρώπων. Γιατί, χωρίς τις καινούριες σκέψεις και σχέσεις, αλλαγή δεν θα ’ρθει. Πάντα τέτοια και καλύτερα να ’χουμε.
Καλή αντάμωση, σύντροφοι και συντρόφισσες!
Γ. Ζάκκας, Αγρίνιο 21/7/2008