Μεγάλο κύμα αλληλεγγύης
Ένα τεράστιο κύμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στην Κωνσταντίνα Κούνεβα έχει απλωθεί σε όλη την Ελλάδα. Στην Αθήνα, επιτροπές αλληλεγγύης έχουν πραγματοποιήσει παραστάσεις διαμαρτυρίας σε δημόσιους οργανισμούς που έχουν εταιρείες καθαρισμού, όπως στον ΗΣΑΠ όπου δούλευε η Κωνσταντίνα, και στον Ευαγγελισμό όπου δουλεύει ένας πολύ μεγάλος αριθμός εργαζομένων στην καθαριότητα. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν έχει πραγματοποιηθεί η πορεία αλληλεγγύης προς το υπουργείο Εργασίας (22 Γενάρη), ενώ θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης σε πολλές περιοχές της Αθήνας με ποικίλους τρόπους.
Στη Θεσσαλονίκη έχει φτιαχτεί πρωτοβουλία αλληλεγγύης στην Κούνεβα από συλλογικότητες, σωματεία, εργατικά σχήματα κ.λπ. Έχει πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου στον ΟΣΕ, καθώς την καθαριότητα του κτιρίου του την έχει αναλάβει η εταιρεία (ΟΙΚΟΜΕΤ) όπου δούλευε η Κωνσταντίνα, συγκέντρωση και πορεία αλληλεγγύης, ενώ έχει προγραμματιστεί ανοιχτή συνέλευση της πρωτοβουλίας τη Δευτέρα 26 Γενάρη.
Σε μια σειρά πόλεις της Ελλάδας πραγματοποιούνται παραστάσεις, διαμαρτυρίες και καταλήψεις σε δημόσιους οργανισμούς, επιθεωρήσεις εργασίας, αλλά και σε εργατικά κέντρα.
Ψηφίσματα αλληλεγγύης βγάζουν δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι. Στο διαδίκτυο είναι εκατοντάδες οι ιστοσελίδες και τα μπλογκς που αναφέρονται στο θέμα και εκφράζουν την αλληλεγγύη τους. Καλλιτεχνικές ομάδες διοργανώνουν διάφορες πρωτότυπες δράσεις αλληλεγγύης. Τέλος, συνεχίζεται η καμπάνια οικονομικής ενίσχυσης της Κωνσταντίνας.Τα αιτήματά είναι απλά: Να τιμωρηθούν οι ένοχοι της δολοφονικής ενέργειας. Να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση. Να σταματήσει το καθεστώς δουλεμπορίου στις εταιρείες καθαρισμού. Να καταργηθεί το θεσμικό πλαίσιο που ανοίγει την όρεξη σε κάθε εργολάβο να αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους σαν σκλάβους.
Χαρακτηριστική για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο είναι η δήλωση στην εφημερίδα μας του Δημήτρη Μοσχότογλου, αντιπροέδρου του σωματείου εργαζομένων σε εργολήπτες και σε εκτελέσεις έργων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης:
"Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στη συναδέλφισσα συνδικαλίστρια Κ. Κούνεβα. Κάνουμε κινήσεις στήριξης και τη Δευτέρα στη συνέλευσή μας θα μαζέψουμε χρήματα τα οποία θα παραλάβει η Επιτροπή Αλληλεγγύης στην Κ. Κούνεβα. Η τρομοκρατία από τους εργολάβους δε θα περάσει! Στο ΑΠΘ είμαστε πολλές ταχύτητες εργαζόμενων, οι μόνιμοι, οι εργαζόμενοι αορίστου χρόνου, οι εργαζόμενοι σε εργολάβους, τα stage, τα μπλοκάκια. Εμείς σα σωματείο εκπροσωπούμε τους εργαζόμενους στους εργολάβους που καλύπτουν τον τομέα της καθαριότητας, των κήπων, της φύλαξης και των τεχνικών. Κάθε τομέα τον αναλαμβάνει ένας εργολάβος. Συνολικά απασχολούνται πάνω από 600 άτομα. Δεδομένου ότι οι εργολαβίες ανέρχονται σε 7 εκατ. ευρώ το χρόνο και το εργολαβικό κέρδος είναι 18,5%, καταλαβαίνει κανείς ότι στις πλάτες των εργαζόμενων στήνεται ένας χορός διαπλοκής. Αναρωτιόμαστε για ποιο λόγο συνεχίζεται το καθεστώς των εργολαβιών εφόσον την ευθύνη των εργαζόμενων την έχει το ΑΠΘ και οι εργολάβοι το μόνο που κάνουν είναι να πατούν ένα κουμπί στο τέλος του μήνα για να βγάζουν τις μισθολογικές καταστάσεις. Κυριολεκτικά εργολάβοι και διοικούντες κλέβουν τον κρατικό προϋπολογισμό ενώ με τα χρήματα που παίρνουν οι εργολάβοι θα μπορούσαν να μας προσλάβουν όλους, και εκατό παραπάνω, εφαρμόζοντας και τη Συλλογική Σύμβαση!"
Τη στήριξη στην Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στην Κ. Κούνεβα δήλωσε στην εφημερίδα "Αριστερά!", εκ μέρους των εργαζόμενων της ΕΥΑΘ, οι οποίοι διεξάγουν σημαντικό απεργιακό αγώνα στη Θεσσαλονίκη, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Κώστας Μαριόγλου.
Η άποψη της Ένωσης Εργαζομένων για τις κινήσεις αλληλεγγύης
Η αλληλεγγύη στην Κωνσταντίνα Κούνεβα και η ευαισθητοποίηση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων σε όλη την Ελλάδα δεν έχει μόνο ηθικά και συναισθηματικά χαρακτηριστικά. Δεν τα υποτιμάμε και αυτά, γιατί από μόνη της, η φρίκη αυτού του εγκλήματος, αρκεί για να εξοργίσει κάθε υγιώς σκεπτόμενο άνθρωπο.
Η μεγάλη έκρηξη αλληλεγγύης, όμως, έχει να κάνει κυρίως με μια πραγματικότητα που βοά. Να ποια είναι αυτή η πραγματικότητα:
Συσσωρεύεται η αγανάκτηση του εργαζόμενου κόσμου για την εκμετάλλευση, τη φτώχεια, την περιθωριοποίηση των νέων απασχολήσιμων, την ανεργία. Είναι εκατοντάδες χιλιάδες αυτοί που θέλουν να αντισταθούν στη νεοφιλελεύθερη επίθεση. Αλλά, την ίδια στιγμή, είναι κραυγαλέα η απραξία του επίσημου συνδικαλιστικού κινήματος, είναι μεγάλο το κενό δομών, διαδικασιών, κινήματος που να εκφράζουν αυτές τις διαθέσεις.
Αυτή η πραγματικότητα είναι που κάνει χιλιάδες, σε όλη την Ελλάδα, να κινητοποιούνται με κάθε τρόπο, να βοηθάνε και να συμπαραστέκονται με κάθε διαθέσιμο μέσο, να πλαισιώνουν κάθε οργανωμένη κίνηση αλληλεγγύης στην Κωνσταντίνα Κούνεβα. Όλος αυτός ο κόσμος στέλνει μήνυμα υποστήριξης ενός διαφορετικού, μαχόμενου συνδικαλισμού, φωνάζει ένα μεγάλο "φτάνει πια" στους δουλεμπόρους, τους εκμεταλλευτές, το κράτος και την κυβέρνηση και αναζητάει τρόπους να γίνει επιτέλους αυτό που δεν κάνουν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες: να οικοδομήσουν ένα μέτωπο αντίστασης, έξω από τα "επιτρεπτά πλαίσια" των "κοινωνικών εταίρων".
Η άποψή μας για τις κινήσεις και τις επιτροπές Αλληλεγγύης για την Κωνσταντίνα σε όλη την Ελλάδα θα πρέπει να έχουν κάποια χαρακτηριστικά:
1. Ενωτική διάθεση. Να ενωθούν όλοι όσοι εκφράζουν την αλληλεγγύη τους. Σωματεία, κινήσεις, οργανώσεις, φορείς να συντονιστούν. Είναι κοινές οι αγωνίες, είναι πολλά αυτά που μας ενώνουν. Δεν υπάρχει κανένας λόγος, για παράδειγμα, στην ίδια πόλη να φτιάχνονται διαφορετικές επιτροπές.
2. Δράση και μαζική απεύθυνση. Χρειάζονται συγκεκριμένες κινήσεις, που να αναδεικνύουν το θέμα και τους υπεύθυνους, να δημιουργούν πρόβλημα στην κυβέρνηση. Δράσεις που να έχουν έντονα χαρακτηριστικά ενημέρωσης αλλά και κινητοποίησης κόσμου σε πολύ πλατύ επίπεδο.
3. Στόχευση. Οι επιτροπές αλληλεγγύης δεν μπορούν να λύσουν τα πάντα, ούτε να κάνουν τη δουλειά που δεν κάνουν οι οργανώσεις, τα κόμματα, οι παρατάξεις, τα συνδικάτα. Δεν θα λύσουν, για παράδειγμα, το θέμα της οργάνωσης των εργαζομένων στην επισφαλή εργασία συνολικά, ούτε την είσοδο των εργαζομένων στα συνδικάτα. Μπορούν, όμως, να καταφέρουν να δυναμώσουν την αλληλεγγύη στην Κωνσταντίνα Κούνεβα, να κάνουν τους υπεύθυνους να πληρώσουν, να χτυπήσουν το καθεστώς των εργολαβιών και του δουλεμπορίου, να πετύχουν συγκεκριμένους στόχους. Και βεβαίως, να δείξουν ένα διαφορετικό δρόμο και για το συνδικαλισμό που χρειαζόμαστε και για τη γενιά (και την κοινωνία) των 400, 600 και 700 ευρώ.
Ελένη Σωτηρίου
Οικονομική ενίσχυση
Η Ένωση Εργαζομένων συγκεντρώνει χρήματα για την ενίσχυση της Κωνσταντίνας Κούνεβα στο λογαριασμό 664 / 747626 – 49 της Εθνικής Τράπεζας (εως τώρα έχουν μαζευτεί 1.443 ευρώ).
Ακόμα, μπορείτε να καταθέσετε απευθείας την ενίσχυσή σας στο λογαριασμό 5012 – 019021 – 277 της Τράπεζας Πειραιώς.