Οι συνομιλίες μεταξύ όλων των παλαιστινιακών παρατάξεων στην Αίγυπτο κατέληξαν, στα τέλη Φεβρουαρίου, σε καταρχήν συμφωνία για: 1) τη δημιουργία μιας ενιαίας κυβέρνησης, 2) την αναδιοργάνωση των δυνάμεων ασφαλείας, και 3) την ανασυγκρότηση της PLO (στην οποία εκπροσωπούνται και τα εκατομμύρια Παλαιστινίων που βρίσκονται στην προσφυγιά). Είναι όμως δύσκολο να εκτιμηθεί η δυνατότητα εφαρμογής της. Εάν ο ελάχιστα δημοφιλής “πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής” Αμπάς επιχειρήσει μέσω αυτής (με τις πλάτες των ΗΠΑ και της ΕΕ) να επιβάλει την αναγνώριση “τετελεσμένων” στη Χαμάς και την Αριστερά, είναι πιθανό η συμφωνία του Καΐρου να καταλήξει αργά ή γρήγορα εκεί που κατέληξαν και οι προηγούμενες: στα αζήτητα.
Σήμερα εντείνεται η πίεση της Δύσης να εγκαταλειφθεί το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων στα σπίτια τους και η δημιουργία ενός κράτους με όλα τα εδάφη που κατέλαβε το 1967 το Ισραήλ, και πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ (όπως άλλωστε ορίζουν οι σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ). Αντί γι’ αυτό, οι ΗΠΑ και η ΕΕ προτείνουν ένα “κράτος” τύπου μπαντουστάν, αποτελούμενο από “νησίδες” στο εσωτερικό του Ισραήλ. Ο Αμπάς έσπευσε πάλι να ευθυγραμμιστεί, λέγοντας ότι “όλες οι παρατάξεις πρέπει να δεσμευτούν στη λύση των δύο κρατών και την αποδοχή των συμφωνιών του Όσλο”… Είναι χαρακτηριστικό ότι το ίδιο διάστημα πραγματοποιήθηκε στην Αίγυπτο η συνάντηση των “διεθνών δωρητών”, που υποσχέθηκαν 4,5 δισ. δολάρια για την ανοικοδόμηση της Γάζας αλλά και για τις “ανάγκες” του Αμπάς. Ο όρος που έθεσαν είναι να μην επωφεληθούν οι “τρομοκράτες” – αυτοί δηλαδή που τυγχάνει να έχουν την υποστήριξη της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας!
Το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης απάντησε με σαφήνεια σε αυτή την προσπάθεια κουρελιάσματος της συμφωνίας εθνικής ενότητας πριν καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι των υπογραφών: “Η ίδρυση ενός Παλαιστινιακού Κράτους στο σύνολο των κατεχόμενων από το 1967 παλαιστινιακών εδαφών με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ, και η επιστροφή όλων των προσφύγων στις εστίες τους, είναι μέρος της μόνης αποδεκτής λύσης ώστε να υπάρξει πρόοδος για την επίτευξη του στρατηγικού στόχου – που είναι η απελευθέρωση ολόκληρης της Παλαιστίνης”, δήλωσε ο σ. Μαρουάν Φαχούμ, ηγέτης του PFLP, συμπληρώνοντας: “Δεν αποδεχόμαστε τη “λύση των δύο κρατών” ως τελικό στόχο για τον Παλαιστινιακό λαό”.
Η συμφωνία για εθνική ενότητα και η ανασυγκρότηση της PLO θα αποτελέσει αχτίδα ελπίδας για το μαρτυρικό λαό της Παλαιστίνης. Οι δυνάμεις της Αντίστασης και το αδούλωτο λαϊκό φρόνημα είναι οι μόνοι εγγυητές για την ουσιαστική υλοποίηση της εθνικής ενότητας, με απώτερο στόχο την τελική δικαίωση του Παλαιστινιακού λαού και όχι τη διάσωση του εγκληματικού σιωνιστικού χωροφύλακα ή την εξυπηρέτηση των κυνικών ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών. Σήμερα όλο και περισσότερες δυνάμεις υιοθετούν τη μοναδική ρεαλιστική, δίκαιη και πραγματικά βιώσιμη λύση: ένα ενιαίο δημοκρατικό κράτος με ίσα δικαιώματα για όλους τους κατοίκους της Παλαιστίνης, ανεξάρτητα από εθνικότητα και θρησκεία!
Ερρίκος Φινάλης
Ενισχύστε το νοσοκομείο στην Τζαμπαλίγια!
Η εφημερίδα μας υποστηρίζει την πρωτοβουλία αγωνιστών που δραστηριοποιούνται στο κίνημα αλληλεγγύης με την Παλαιστίνη και προωθούν και στην Ελλάδα την καμπάνια ενίσχυσης του νοσοκομείου στην Τζαμπαλίγια (Γάζα), κατόπιν διεθνούς έκκλησης των Παλαιστινιακών Επιτροπών Υγείας. Καλούμε τους αναγνώστες και φίλους να συλλέξουν οικονομική ενίσχυση και να την αποστείλουν στον αριθμό λογαριασμού 058/951045-10 της Εθνικής Τράπεζας.