Ματιές στον κόσμο

τ.278, 20/11/2009

Φοιτητικός ξεσηκωμός σε Αυστρία και Γερμανία

Συνεχίζεται η σπουδαστική αναταραχή στην Αυστρία με ένα πρωτοφανές για δυτικοευρωπαϊκή χώρα κύμα καταλήψεων πανεπιστημιακών κτιρίων και μαζικές διαδηλώσεις. Οι φοιτητές στρέφονται ενάντια στην ευρωπαϊκή ντιρεκτίβα της Μπολόνια, που αποδιαρθρώνει την ανώτατη δημόσια εκπαίδευση. Αυτή την εβδομάδα η διαμαρτυρία πέρασε τα σύνορα και εξαπλώθηκε και στη γειτονική Γερμανία, με καταλήψεις σε πανεπιστημιακές σχολές του Βερολίνου, του Αμβούργου, του Μονάχου, της Χαϊδελβέργης και άλλων πόλεων. Οι Γερμανοί φοιτητές αγωνίζονται ενάντια στην επιβολή διδάκτρων, τις κακές συνθήκες σπουδών αλλά και τα σχέδια της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης Μέρκελ για μείωση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης από 9 σε 8 χρόνια.


Αντιαραβικός ρατσισμός στην Ευρώπη; Με τίποτα!

Ένας Αιγύπτιος πήγε πριν 3 χρόνια στη Γερμανία για διδακτορικό. Τον συνόδευσε η σύζυγός του με το νεογέννητο μωρό τους. Πριν ένα χρόνο η Μάρουα Αλ-Σιρμπίνι, πάλι έγκυος, πήγε το παιδί της σε μια παιδική χαρά. Εκεί ένας οπαδός του νεοναζιστικού κόμματος NPD της επιτέθηκε επειδή, λέει, φορούσε μαντήλα. Ενώ η Μάρουα κατέθετε ως μάρτυρας στο δικαστήριο, ο κατηγορούμενος όρμησε με μαχαίρι και την έσφαξε. Οι αστυνομικοί πυροβόλησαν τον… άντρα της, που προσπάθησε να τη σώσει (ήταν, βλέπετε, μελαψός!). Τελικά, την προηγούμενη εβδομάδα ο φονιάς καταδικάστηκε σε ισόβια, κάτω από την πίεση αντιγερμανικών διαδηλώσεων στην Αίγυπτο και άλλες χώρες. Αν Αιγύπτιος μαχαίρωνε Γερμανίδα έγκυο μέσα σε δικαστήριο, κι από πάνω Αιγύπτιοι μπάτσοι πυροβολούσαν το Γερμανό σύζυγό της, μάλλον δεν θα πέρναγε στα ψιλά…


Τζάμπα τόσα ταξίδια του Ομπάμα;

Η συνάντηση κορυφής του APEC (Οικονομική Συνεργασία Ασίας-Ειρηνικού), στην οποία πήρε μέρος και ο Ομπάμα στο πλαίσιο επίσκεψής του σε ασιατικές χώρες (μεταξύ των οποίων η Ιαπωνία και η Κίνα), κατέληξε σε μία από τα ίδια: γενικόλογες διακηρύξεις, που υποκρύπτουν την όξυνση του εμπορικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Οι ασιατικές χώρες βλέπουν με καχυποψία τον προστατευτισμό που ασκούν οι ΗΠΑ έναντι των ασιατικών προϊόντων, και υποστήριξαν την Κίνα που ζητά… ελεύθερο εμπόριο. Το δε Πεκίνο αγνόησε το αίτημα του Ομπάμα για ανατίμηση του κινεζικού νομίσματος επειδή, όπως ισχυρίζονται οι ΗΠΑ, “η σημερινή ισοτιμία δίνει στην Κίνα άδικα εμπορικά πλεονεκτήματα”. Τα τελευταία 15 χρόνια το εμπορικό μερίδιο της Κίνας στις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας αυξήθηκε από 2 σε 10,5%, ενώ των ΗΠΑ μειώθηκε από 17 σε 12%. Οι ΗΠΑ προσπαθούν επίμονα να ανακτήσουν τμήμα της επιρροής τους σε ολόκληρη την περιοχή, αλλά συναντούν την απροθυμία ακόμη και των πάλαι ποτέ παραδοσιακών συμμάχων τους. Όσο για τις διαπραγματεύσεις περί μέτρων αναστροφής της περιβαλλοντικής καταστροφής, εκεί ναι, υπήρξε συμφωνία: αναβάλλονται για αργότερα!


Η καλύτερη χώρα του κόσμου, η πατρίδα των ευκαιριών, η πιο μεγάλη και πλούσια υπερδύναμη… πάλι διέπρεψε. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, 17 εκατομμύρια οικογένειες (προσοχή, όχι άνθρωποι, αλλά οικογένειες!) αντιμετώπισαν το 2008 “διατροφική αβεβαιότητα”. Αυτός ο επιστημονικός και καθωσπρέπει όρος έχει αντικαταστήσει την πολύ πιο κατανοητή, μα προφανώς κακόηχη λέξη “πείνα”. Στις φωτό: Αριστερά, κάτοικοι του Βέρμοντ μαζεύουν τρόφιμα για τους πεινασμένους συμπολίτες τους. Στο κέντρο, κυβερνητικά κουπόνια τροφίμων. Δεξιά, μια όχι σπάνια πλέον εικόνα στις ΗΠΑ: “Είμαι άστεγος και πεινάω”. Πάντως ο Ομπάμα εξέφρασε την ανησυχία του, διότι έτσι πλήττεται η… ανταγωνιστικότητα της χώρας – προφανώς συνειδητοποίησε ότι νηστικό αρκούδι δεν χορεύει. Ε, και μετά έδωσε μερικά δισεκατομμύρια δολάρια παραπάνω για να ταΐσει τους… Αφγανούς. Με βόμβες!


Φασιστικά εγκλήματα και στη Ρωσία

Υπάρχουν νεοναζί στη Ρωσία; Ναι, και δρουν ουσιαστικά ανενόχλητοι από την κυβέρνηση, αφού “προσφέρουν έργο” χτυπώντας τους κομμουνιστές και αναρχικούς νεολαίους. Το βράδυ της 16/11 δολοφόνησαν στη Μόσχα τον 26χρονο αντιφασίστα Ιβάν Χουτόρσκι (φωτό). Ήταν η τέταρτη επίθεση εναντίον του, και η δέκατη δολοφονία αντιφασίστα μέσα σε τρία χρόνια. Προηγουμένως είχαν χρησιμοποιήσει μαχαίρια, λοστούς και κατσαβίδια, αλλά δεν τα κατάφεραν. Αυτή τη φορά του έστησαν ενέδρα και τον πυροβόλησαν πισώπλατα… Οι σύντροφοί του τον χαρακτηρίζουν “πάντα έτοιμο να υπερασπιστεί τους αδύνατους, υπόδειγμα ανυπόταχτης θέλησης, συνεπή με τις πεποιθήσεις του”. Και υπόσχονται: “Οι ένοχοι θα πληρώσουν, κι εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα του”.