Συνέντευξη με την Νίκη Οικονόμου-Ευαγγελίδου,
πρόεδρο του Συλόγου Κατακλυζομένων Μεσοχώρας
Ιδιαίτερη επιτυχία είχε το κάμπινγκ της Πανελλαδικής Κίνησης ενάντια στην Εκτροπή του Αχελώου στις αρχές Αυγούστου, στο οποίο συμμετείχαν εκατοντάδες πολίτες. Οι συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν με γενικό θέμα "κοινωνία και φύση/πόλη και ελευθερία" αφορούσαν το χωροταξικό, την ενέργεια και το νερό. Ιδιαίτερη συμμετοχή σε αυτές είχαν πολίτες από διάφορες κινήσεις για τους ελεύθερους χώρους της Αθήνας αλλά και άλλων αστικών κέντρων, καθώς και πολίτες από κινήσεις για το περιβάλλον και την ενέργεια.
Το απόγευμα του Σαββάτου 9/8, η Πανελλαδική Κίνηση κάλεσε ανοιχτή συνέλευση στην πλατεία του χωριού. Όλοι μαζί, Μεσοχωρίτες και συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις, συμφώνησαν σε ψήφισμα κατά του νέου νόμου Σουφλιά για την αναγκαστική απαλλοτρίωση όλων των περιουσιών του χωριού, ανεξαιρέτως αν πνίγονται ή όχι από τη λίμνη του φράγματος. Το ΥΠΕΧΩΔΕ αποδεικνύει για άλλη μια φορά την κοινή του πολιτική με τις εταιρείες ενάντια στα συμφέροντα της κοινωνίας. Οι συμμετέχοντες στη συνέλευση δέχτηκαν με ενθουσιασμό την πρόταση της Πανελλαδικής Κίνησης για ένα έκτακτο, άμεσο κάμπινγκ στην κοίτη του ποταμού σε περίπτωση που αποφασιστεί να κλείσουν τα νερά του ποταμού για να σχηματιστεί η λίμνη. Το πρωί της Κυριακής, 10/8, έγινε πορεία εκατοντάδων πολιτών στο φράγμα της Μεσοχώρας.Τα ΜΑΤ ήταν πάλι εκεί για να εισπράξουν τα απαξιωτικά πειράγματα των γεροντισσών και των γερόντων της Μεσοχώρας. Για τις κινητοποιήσεις των κατοίκων μίλησε στην "Αριστερά!" η πρόεδρος του Συλλόγου Κατακλυζομένων Μεσοχώρας Νίκη Οικονόμου-Ευαγγελίδου.
Ποιο είναι το ιστορικό των κινητοποιήσεων;
Οι κινητοποιήσεις άρχισαν από το καλοκαίρι του ‘89, όταν ο τότε πρόεδρος της κοινότητας κ. Χαλιμούρδας ανακοίνωσε ότι τα νερά του Αχελώου θα μπουν στη σήραγγα εκτροπής για ν’ αρχίσουν οι εργασίες στο φράγμα. Έως τότε βέβαια κανείς δεν ήξερε επίσημα τι πρόκειται να γίνει. Από τότε άρχισαν οι κινητοποιήσεις. Κλείσαμε δρόμους και τελικά δόθηκε εντολή και τα νερά μπήκαν στη φυσική τους κοίτη. Η ΔΕΗ βέβαια σε συνεργασία με τα εκάστοτε κόμματα που, όπως ξέρουμε, ήταν όλα υπέρ της εκτροπής –εκτός από τον Συνασπισμό– άρχισε να πλησιάζει τον κόσμο τάζοντας διάφορα: "θα βρείτε δουλειά" κ.λπ. Άλλους τους έπαιρναν στη δουλειά, άλλοι είχαν οικογενειακές υποχρεώσεις και σιγά-σιγά αραίωσαν οι κινητοποιήσεις. Ωστόσο ο σύλλογος στάθηκε όλα αυτά τα χρόνια, αντιστάθηκε στο νόμο του ‘93, κι έτσι γλίτωσε η Μεσοχώρα από την αναγκαστική απαλλοτρίωση. Κι αν σήμερα βρισκόμαστε εδώ και τα λέμε και φτάσαμε στο σημείο να έρθει και ξένος κόσμος να φωνάξει κατά της εκτροπής και να συμπαρασταθεί στον αγώνα της Μεσοχώρας, το χρωστάμε στο Σύλλογο Κατακλυζομένων και σ’ όλους αυτούς τους ανθρώπους που τον πλαισίωσαν. Και τον καινούργιο νόμο θα τον πολεμήσουμε κι αν τυχόν ψηφιστεί θα φροντίσουμε να μη μπει σ’ εφαρμογή, να αχρηστευτεί όπως και ο προηγούμενος.
Πείτε μας δυο λόγια για τον καινούργιο νόμο.
Ο καινούργιος νόμος είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα της ΔΕΗ. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η αναγκαστική απαλλοτρίωση. Ο τότε διοικητής της ΔΕΗ είχε πε ότι το έργο το ήθελαν οι Μεσοχωρίτες. Ήρθαν εδώ και έταξαν λαγούς με πετραχήλια. Έλεγαν πως η περιοχή θα γίνει "γη της επαγγελίας". Πέρασαν από τότε 22 χρόνια κι αν κοιτάξουμε γύρω δεν θα δούμε ούτε ένα έργο ανάπτυξης. Την καραμέλα αυτή τη λένε ακόμα: "όταν γεμίσει η λίμνη θα υπάρξει ανάπτυξη". Ποια ανάπτυξη και πώς, όταν όλα τα βουνά απέναντί μας έχουν 55% κλήση; Η Μεσοχώρα που έχει κάπως πιο ομαλό έδαφος με την αναγκαστική απαλλοτρίωση θα περιέλθει, σύμφωνα με το νόμο, στα χέρια της ΔΕΗ και θα παραχωρηθεί στην τοπική αυτοδιοίκηση για εκμετάλλευση. Πού θα γίνει ανάπτυξη; Το πολύ να γίνουν δυο-τρία κτίρια από πολυεθνικές, οπότε καταλαβαίνετε ότι ανάπτυξη για τον ντόπιο δεν πρόκειται να υπάρξει – και πέστε μου πώς, αφού ο κόσμος θα φύγει από εδώ;
Θέλω να συμπληρώσω σε κάτι που είπε και ο Γιώργος ο Χονδρός ότι "ο τόπος αυτός θα αφανιστεί". Δεν θα αφανιστεί μόνο η Μεσοχώρα, αλλά και όλα τα γύρω χωριά, γιατί αυτά είναι το φιλέτο σήμερα. Οι ορεινοί όγκοι είναι το φιλέτο της σημερινής εμπορευματοποίησης και των τραστ των εταιρειών.
Και εμείς θα πάμε στη η ψηλότερη κορυφή της περιοχής, και θα κοιτάμε τη Μεσοχώρα με το καλαμάκι. Πρέπει να κινητοποιηθούμε όλοι οι Μεσοχωρίτες ενάντια στο νόμο που αφανίζει το χωριό μας.