Ενοποιήσεις: Ληστεία αποθεματικών και μείωση συντάξεων
Τα 13 ταμεία που βάσει του νόμου δημιουργούνται από την ενοποίηση 133 ταμείων των κλάδων κύριας και επικουρικής σύνταξης, υγείας και πρόνοιας, αποτελούν ένα πρόχειρο ανακάτεμα και ένα γραφειοκρατικό λαβύρινθο που βασικό του στόχο έχει την εξίσωση των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων προς τα κάτω και την καταλήστευση των πόρων. Μέσω των ενοποιήσεων, τα 18 από τα 30 δισ. ευρώ, που αποτελούν την κινητή περιουσία των ταμείων, θα μεταφερθούν από τα "υγιή" στα μη υγιή ταμεία προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τα ελλείμματα που δημιούργησε το κράτος και η εργοδοσία. Και αυτή η τεράστια ληστεία θα απαλλάξει τον κρατικό προϋπολογισμό από τη χρηματοδότηση των ταμείων για 4-5 χρόνια. Προφανώς, μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, οι περικοπές των συντάξεων θα αποτελέσουν τη νέα ανάσα του προϋπολογισμού. Το πού οδηγούν οι ενοποιήσεις γίνεται αντιληπτό από το ότι δεν υπάρχει ούτε αναλογιστική μελέτη, ούτε και πρόβλεψη για κρατική ενίσχυση.
Οι ασφαλισμένοι των ειδικών ταμείων που εντάσσονται στο ΙΚΑ χάνουν σχεδόν μονομιάς τα χρήματα των μεγαλύτερων εισφορών που κατέβαλαν μέχρι τώρα. Η αναδιανομή και η ληστεία των πόρων των ταμείων συνεχίζεται με την ενοποίηση στον ίδιο φορέα διαφόρων κλάδων ασφάλισης. Έτσι στο ίδιο ταμείο, π.χ. το ΤΑΥΤΕΚΩ (Υπάλληλοι Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας) συνυπάρχουν η κύρια ασφάλιση και η ασθένεια (που χρηματοδοτούνται από κράτος, εργοδότη και εργαζόμενο), η επικουρική (που χρηματοδοτείται από εργοδότη και εργαζόμενο) και η πρόνοια (που χρηματοδοτείται μόνο από τον εργαζόμενο). Η συνέπεια αυτού του αλαλούμ θα είναι οι εισφορές των εργαζομένων να καλύπτουν τα ελλείμματα της ασυνέπειας των δύο άλλων μερών. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι η διάλυση των ταμείων λόγω εξάντλησης των πόρων.
Ταυτόχρονα, το 10% των πόρων των ενοποιημένων ταμείων (π.χ. ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) δημεύεται από την κυβέρνηση για το λεγόμενο Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τη χρηματοδότηση των μελλοντικών ελλειμμάτων του ΙΚΑ κυρίως. Η οικονομική αφαίμαξη των 13 "νέων" ταμείων συμπληρώνεται από το διοικητικό εναγκαλισμό της κυβέρνησης. Οι σχετικές διατάξεις του σχεδίου νόμου προβλέπουν αυξημένες αρμοδιότητες του κυβερνητικού επιτρόπου στα ταμεία και αλλαγή του τρόπου διορισμού των ασφαλισμένων ώστε να ελέγχονται από την κυβέρνηση.
Οι ενοποιήσεις είναι μία από τις βασικές αιχμές του νομοσχεδίου. Προκαλεί γέλιο το επιχείρημα του "νοικοκυρέματος" όταν είναι νωπή η ανάμνηση της δημιουργίας του ΟΑΕΕ και των προβλημάτων που προκάλεσε στους ασφαλισμένους του. Αλλά και επειδή οι σημερινές ενοποιήσεις δε διέπονται από καμιά λογική. Παρ’ όλα αυτά, το σημαντικό θέμα είναι ότι η διαδικασία των ενοποιήσεων έχει 4 καθαρούς στόχους:
-
την αναδιανομή των πόρων και τη ληστεία των χρημάτων των εργαζομένων
-
τη μείωση των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων μέσω της εξίσωσης προς τα κάτω
-
την απαλλαγή κράτους και εργοδοσίας από χρέη και υποχρεώσεις και
-
τη διαιώνιση και όξυνση των οικονομικών και λειτουργικών προβλημάτων των ταμείων και στους κλάδους της υγείας με αποτέλεσμα να μπαίνει σε κίνδυνο ακόμα και η ίδια η ζωή των ασφαλισμένων. Έτσι κάθε στιγμή ένας νέος νόμος να είναι πάντα επίκαιρος.