Παλλαϊκό "ΟΧΙ"
Σε ένα άνευ προηγουμένου όσον αφορά στη μαζικότητα, τον παλμό και το κλίμα του, συλλαλητήριο, χιλιάδες εργαζομένων βροντοφώναξαν την Τετάρτη 19 Μάρτη ότι το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Καραμανλή "Δεν θα περάσει".
Σε μια απεργιακή κινητοποίηση που κρίθηκε από τη ΓΣΕΕ ιδιαιτέρως μαζική και πετυχημένη, καθώς τα ποσοστά συμμετοχής ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο –η διαδήλωση ήταν μεγαλύτερη και από αυτήν της 12ης Δεκεμβρίου 2007– ο κόσμος της δουλειάς διατράνωσε την αντίθεσή του στα σχέδια της κυβέρνησης για πλήρη κατάρρευση του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Το μέγεθος της πορείας φάνηκε ξεκάθαρα όταν η κορυφή της σχεδόν έφτανε στη Βουλή, ενώ τα τελευταία μπλοκ δεν είχαν καν ξεκινήσει από το Πεδίον του Άρεως.
Στην κορυφή της πορείας οι μπροστάρηδες των κινητοποιήσεων των τελευταίων εβδομάδων, οι εργαζόμενοι της ΠΟΕ-ΟΤΑ, με ένα απορριμματοφόρο έδιναν τον τόνο στη διαδήλωση, και ακολουθούσε το μαζικότατο μπλοκ των λιμενεργατών, οι οποίοι αποσπούσαν το χειροκρότημα όσου κόσμου παρακολουθούσε στα πεζοδρόμια. Το σύνθημα "κάτω τα χέρια απ’ το Ασφαλιστικό" ηχούσε βροντερό στα στόματα των χιλιάδων διαδηλωτών.
Δυναμική παρουσία του dikaioma.gr
Ιδιαίτερη αίσθηση στη μαζική διαδήλωση έκανε το μπλοκ των γυναικών του dikaioma.gr, που διαδήλωσαν φορώντας μαύρα –πενθώντας για τη "μεταρρύθμιση" που χτυπάει αλύπητα τις γυναίκες εργαζόμενες– και φωνάζοντας δυνατά "Καμία Ισότητα στην Αδικία – Όλες στους δρόμους". Με ιδιαίτερο παλμό ακολουθούσε όλο το μπλοκ των Επιτροπών για το Δικαίωμα στην Κοινωνική Ασφάλιση, με ένα χαρακτηριστικό μήνυμα στα πανώ: "Τα 3 ΔΕΝ εμείς τα εννοούμε – ΔΕΝ μας κοροϊδεύετε – ΔΕΝ υποχωρούμε – ΔΕΝ θα περάσει"…
Παλμό και μαζικότητα είχαν οι απεργιακές διαδηλώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, με τις μεγαλύτερες να σημειώνονται στην Πάτρα (περί τους 10.000 συγκεντρωμένους), στο Ηράκλειο Κρήτης, στη Θεσσαλονίκη, στα Χανιά, στα Γιάννενα, τη Μυτιλήνη και τη Χίο.
Αποφασισμένοι οι εργαζόμενοι
Για αγώνα διαρκείας έκαναν λόγο οι περισσότεροι απεργοί, τονίζοντας πως θα παραμείνουν στους δρόμους για όσο χρειαστεί ώστε να καταλάβει η κυβέρνηση πως το σύνολο της κοινωνίας είναι αντίθετο στις "μεταρρυθμίσεις" που προωθεί. Αρκετοί εργαζόμενοι, εκπρόσωποι κλάδων και συνδικαλιστές μίλησαν στην "Αριστερά!" για τη σημασία της απεργίας και το μήνυμα που στέλνει ο κόσμος της δουλειάς στην κυβέρνηση…
Μπαλασόπουλος Θ. (ΠΟΕ ΟΤΑ): Αρνούμαστε να βάψουν το μέλλον μας με μαύρο. Αρνούμαστε να καταδικάσουν τη ζωή μας. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα ως το τέλος. Αυτό το νομοσχέδιο ακόμη και να ψηφιστεί θα μείνει στα χαρτιά. Οι εργαζόμενοι θα ακυρώσουν το νομοσχέδιο στην πράξη.
Μπάκος Ν. (λιμενεργάτης): Είμαστε σχεδόν τρεις μήνες στους δρόμους απέχοντας από την υπερωριακή εργασία για να ακυρώσουμε τα σχέδια του ΥΕΝ να πετάξει στα σκουπίδια τον εθνικό πλούτο. Είμαστε εδώ όσοι πιο πολλοί λιμενεργάτες μπορούσαμε, για να φωνάξουμε ότι δεν μπορεί να παραμένουμε αόρατοι για την κυβέρνηση. Είμαστε όλοι στους δρόμους – Δεν μας βλέπουν;
Εργαζόμενος της ΔΕΗ: Οι εργαζόμενοι στην ΔΕΗ είμαστε 17 ημέρες στο δρόμο και στεκόμαστε όρθιοι. Κρατάμε το κεφάλι ψηλά και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε ό,τι κι αν κάνουν στη Βουλή. Η προσπάθεια τρομοκράτησης των απεργών έπεσε στο κενό. Οι εργαζόμενοι δεν πτοούνται, δεν κάμπτονται, δεν λυγίζουν.
Στέτζος Χ. (γενικός γραμματέας ΟΙΕΛΕ): Θέλουν να ενοποιήσουν ταμεία και να διαχειριστούν τα αποθεματικά τους όπως διαχειρίζονται τόσα χρόνια τα λεφτά των ασφαλισμένων, δηλαδή τρώγοντάς τα.
Γιανακόπουλος Γ. (πρόεδρος υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας): Όλοι όσοι ήμασταν στην πορεία απαιτούμε από την κυβέρνηση να αποσύρει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο. Η απεργία στο χώρο των τραπεζών έχει διαρκέσει πολλές ημέρες, και έχουμε τη συμπαράσταση του κόσμου για να συνεχίσουμε.
Τσέκος Δ. (μέλος διοικούσας επιτροπής ΤΕΕ): Παλεύουμε για την απόσυρση του νομοσχεδίου το οποίο είναι καταστροφικό για όλες τις τάξεις των εργαζομένων, είτε είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, είτε είναι μισθωτοί.
Χαραλαμπόπουλος Γ. (μέλος ΠΟΕΔΗΝ): Το νομοσχέδιο που θέλει η κυβέρνηση να περάσει είναι ένα τερατούργημα και θα έχει ολέθρια αποτελέσματα για όλους τους εργαζόμενους, καθώς εξυπηρετεί μόνο το μεγάλο κεφάλαιο. Ζητάμε εδώ και τώρα απόσυρση του νόμου.
Δεληκάρης Γ. (πρόεδρος ΕΤΗΤΑ – τεχνικοί ραδιοτηλεόρασης): Παλεύουμε με όλους τους εργαζόμενους να ανατραπεί το κατάπτυστο αυτό νομοσχέδιο και διεκδικούμε για όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ ένα ενιαίο ταμείο με αναβαθμισμένες υπηρεσίες δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης.
Αρδαβάνης Κ. (αντιπρόεδρος Ένωσης Μηχανικών της Ολυμπιακής Αεροπορίας): Εμείς οι εργαζόμενοι στην Ολυμπιακή είμαστε εδώ για να βροντοφωνάξουμε "όχι" στην ιδιωτικοποίηση του εθνικού αερομεταφορέα και στην πολιτική μεθόδευση για να υποβαθμιστεί η Ολυμπιακή και να ξεπουληθεί στα ξένα συμφέροντα.
Η μεγαλύτερη διαδήλωση από το 1981
Συγκρίνεται μόνον με την Πρωτομαγιά του 1985. Η συγκέντρωση (αν αθροίσουμε της ΓΣΕΕ και του ΠΑΜΕ…) ήταν τουλάχιστον κατά 50% μεγαλύτερη από αυτήν του 2001 με αφορμή το νομοσχέδιο Γιαννίτση, και κατά 30% μεγαλύτερη ακόμη και από τη συγκέντρωση της 12ης Δεκέμβρη.
Η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ, όταν ξεδιπλώθηκε στο δρόμο, κάλυπτε με πολύ μεγάλη πυκνότητα και ελάχιστα κενά από το Σύνταγμα μέχρι το Πολυτεχνείο (Αμαλίας, Όθωνος, Σταδίου, Πατησίων μέχρι το ύψος της Στουρνάρη).
Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ σε πλήρη ανάπτυξη κάλυπτε από τη Βουλή (λουλουδάδικα), περικύκλωνε την πλατεία Συντάγματος και κάλυπτε τη Σταδίου μέχρι το ύψος της Αρσάκη.
κείμενα: Μαίρη Ευθυμιάτου,
Μιχάλης Σιάχος