ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, Συνέντευξη με τον Ν.Χουντή

τ.225, 31/08/2007

ΣΥΡΙΖΑ: Στρατηγική ευθύνης για το μέλλον της Αριστεράς

Συνέντευξη με τον Νίκο Χουντή

Την πεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί στρατηγική ευθύνης συνολικά για την Αριστερά και το μέλλον της, εκφράζει ο γραμματέας της ΚΠΕ του Συνασπισμού Νίκος Χουντής, μιλώντας στην «Αριστερά!». Τονίζει ότι «πρέπει επιτέλους να τελειώνουμε με τα τερατώδη, σε ευρωπαϊκή κλίμακα, ποσοστά του δικομματισμού» και απαντά σε όλους όσοι, «υπηρετώντας» τον κατακερματισμό της Αριστεράς, επιχειρούν να εμφανίσουν την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ ως «κλείσιμο του ματιού» στο ΠΑΣΟΚ, ενώ, τέλος, αναφέρεται και στις προοπτικές του ενωτικού εγχειρήματος μετά τις εκλογές.

 

Ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών για τα πλατιά στρώματα και τη νεολαία που πλήττονται από τις πολιτικές της ΝΔ σήμερα και του ΠΑΣΟΚ πριν;

Υπάρχει πολιτικό αλλά και ιδεολογικό και εκλογικό διακύβευμα σε αυτή την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση. Προφανώς μιλάμε από τη σκοπιά της Αριστεράς και με βάση τα συμφέροντα που προσπαθούμε να εκπροσωπήσουμε, τα συμφέροντα των αδυνάτων και όσων επιλεκτικά και επιλεγμένα θίγονται από τις πολιτικές της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει πρώτον πολιτικό διακύβευμα, με την έννοια της αποδοκιμασίας συγκεκριμένων ανάλγητων οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών που οι διαδοχικές κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ εφάρμοσαν, όπως επίσης η αναγκαία αποδόμηση της αυταρχικής κατασταλτικής νοοτροπίας των κρατικών μηχανισμών και η αποδοκιμασία των πολιτικών που ευνουχίζουν και εκποιούν συστηματικά το εμβρυακό κοινωνικό κράτος της χώρας μας. Δεύτερον, στο πεδίο της ιδεολογίας πρέπει να ηττηθούν οι κυρίαρχες απόψεις της μιντιοκρατίας που αναπαράγουν τα συντηρητικά στερεότυπα σε όλα τα επίπεδα, πρέπει να υποχωρήσει η «νοοτροπία του καναπέ» και να καταξιωθούν οι κοινωνικοί αγώνες, πρέπει να ηττηθούν οι πελατειακές σχέσεις με τους αυθαιρετούχους και να ανατραπεί ο ισχύων δεσμός κράτους–εκκλησίας, που ενισχύει πολλαπλά τα συντηρητικά αντανακλαστικά της κοινωνίας μας. Βεβαίως, στην πρώτη γραμμή αυτού του ιδεολογικού και πολιτικού αγώνα βρίσκονται για μας, τη Ριζοσπαστική Αριστερά, ζητήματα που παράγονται από την ολομέτωπη επίθεση στις εργασιακές σχέσεις, το ασφαλιστικό και τις συνθήκες δουλειάς, ζητήματα που διαμορφώνουν αρνητικά μια κουλτούρα εργασίας που κατακτήθηκε μετά από αγώνες δεκαετιών στην ήπειρό μας. Τρίτον, εκλογικά πρέπει επιτέλους να τελειώνουμε με τα τερατώδη, σε ευρωπαϊκή κλίμακα, ποσοστά του δικομματισμού και αυτή η αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων να γίνει υπέρ των δυνάμεων της Αριστεράς και όχι της ακροδεξιάς ή των απολίτικων επιλογών.

Η ενότητα της Αριστεράς, έτσι και όσο εκφράζεται μέσα από το ΣΥΡΙΖΑ, απαντά στις ανάγκες τις περιόδου;

Οι ανάγκες του κινήματος απαιτούσαν εδώ και πολύ καιρό πλατιά μέτωπα κοινής δράσης της Αριστεράς πάνω σε ένα επεξεργασμένο πρόγραμμα στόχων με διεθνείς αναφορές και ισχυρή κινηματική διάσταση. Ο δικομματισμός «τρίβει τα χέρια του» απ’ τον κατακερματισμό της Αριστεράς. Το διάβημα του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μια στρατηγική ευθύνης συνολικά για την Αριστερά και το μέλλον της. Ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα θα υποχρεώσει ηγεσίες που σήμερα διχάζουν και διασπούν να σκεφτούν διαφορετικά και να πράξουν διαφορετικά αν θέλουν να συνεχίσουν στο ρόλο τους. Ο νοών νοήτω. Μια ενωτική Αριστερά θα μπορούσε να προκαλέσει και ισχυρούς τριγμούς ιδιαίτερα μέσα στις κοινωνικά ενεργές δυνάμεις, ακόμα και στη σημερινή μεταλλαγμένη σοσιαλδημοκρατία.

Ποια είναι η απάντηση σε όσους κατηγορούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πως όταν λένε ότι η ΝΔ πρέπει να ηττηθεί, ουσιαστικά κλείνουν το μάτι στο ΠΑΣΟΚ και στα κεντροαριστερά σενάρια;

Η ΝΔ είναι στην κυβέρνηση και είναι πολύ πιθανό να συνεχίσει να είναι στην κυβέρνηση, με αξιοποίηση του νόμου που το ΠΑΣΟΚ ψήφισε, που δίνει κυβερνητική αυτοδυναμία ακόμα και με 36-37%. Με αυτή την έννοια, η Αριστερά είναι υποχρεωμένη να αντιστέκεται και να αγωνίζεται εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής, είμαστε υποχρεωμένοι να ζητούμε να ηττηθεί. Δεν μπαίνουμε στα διλήμματα του δικομματισμού και δεν αποτελεί σε καμιά περίπτωση έμμεση προτροπή ή πρόκριση για να εκλεγεί το ΠΑΣΟΚ. Είναι σαφές όμως ότι μόνο πάνω σε αυτό το καθαρό πεδίο της σκληρής αντιπαράθεσης με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και τις νεοδεξιές αντιλήψεις και πρακτικές είναι δυνατόν να γίνει και πειστική η κριτική μας προς το χώρο του ΠΑΣΟΚ, και ιδιαίτερα προς την ηγεσία του, που έχει ταυτόσημες σε κρίσιμα ζητήματα απόψεις με την ηγεσία της ΝΔ.

Πρόσφατα ο Αλ. Αλαβάνος είπε ότι ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα εγχείρημα που όχι μόνο θα συνεχίσει, αλλά και θα δυναμώσει μετά τις εκλογές. Πώς διαμορφώνονται και τι δείχνουν τα μέχρι στιγμής δεδομένα για τη μετεκλογική πορεία του;

Ο Αλέκος αποτύπωσε αυτό που όλοι που είμαστε υπέρ του εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό έχουμε ως κύριο μέλημά μας. Η ενότητα της Αριστεράς, μέσα από την πολυμορφία και τη διαφορετικότητά της, μπορεί να δοκιμάζεται και αυτό είναι φυσικό κάποιες στιγμές πάνω σε αντιπαραθέσεις για θέματα πολιτικής, δεν πρέπει όμως να τραυματίζεται και να τίθεται εν αμφιβόλω ως μονιμότερη στρατηγική των δυνάμεων που τη συγκροτούν. Αυτή είναι μια καθαρή εξήγηση προς όλους όσοι πιστεύουν ότι αυτή η ενότητα που έχει επιτευχθεί είναι συγκυριακή, είναι ολίγον αντικαπιταλιστική(!) γιατί είναι αντινεοφιλελεύθερη ή είναι μόνο εκλογικού και τακτικού χαρακτήρα. Άλλωστε εδώ και μερικά χρόνια, ευτυχώς, έγιναν πολλά τα πράγματα που μαζί ζήσαμε μέσα στα κινήματα και πολλές οι απόψεις που από κοινού συγκροτήσαμε και παλέψαμε. Έτσι, δίνουμε και μια ελπίδα στον κόσμο της Αριστεράς ότι η αντίστροφη ιστορική φάση, σε αντίθεση με την ιστορία των πολυδιασπάσεων, έχει ξεκινήσει. Ελπίζουμε το αποτέλεσμα της 16ης Σεπτέμβρη να είναι τέτοιο που να μας κάνει να πούμε έστω και καθ’ υπερβολή το αισιόδοξο «γράψαμε ιστορία».

 

* Η συνέντευξη με το Νίκο Χουντή έγινε πριν τις καταστροφικές πυρκαγιές.