Με συνοπτικές διαδικασίες και αφού πέρασε από σαράντα κύματα, "ολοκληρώθηκε" εντός πενταλέπτου η πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. του νέου ταμείου ΕΤΑΠ-ΜΜΕ στις 6 Οκτωβρίου. Με την παρέμβαση εργαζομένων και εκπροσώπων Δ.Σ. σωματείων (οι οποίοι διαμαρτύρονταν για το νέο δυσμενέστερο ασφαλιστικό καθεστώς και την κλοπή του 10% των αποθεματικών των Ταμείων), η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε με τρίωρη καθυστέρηση και υπό τη διαρκή αποδοκιμασία των εργαζομένων. Ενδεικτικό το ότι σ’ αυτή την πεντάλεπτη συνεδρίαση-παρωδία, οι διορισμένοι σύμβουλοι του ΕΤΑΠ προσπαθούσαν να διαβάσουν τα χείλη ο ένας του άλλου για να καταλάβουν τι ψηφίζουν.
Σε αυτό το νέο Ταμείο που θα εφαρμόσει τα ληστρικά σχέδια του νόμου Πετραλιά, το Δ.Σ. αποτελείται από τους εκλεκτούς και εκπροσώπους της κυβέρνησης, εκπροσώπους των εργοδοτών και μερικά μέλη της ΕΣΗΕΑ, που τους προτάθηκε και προτίμησαν να υπηρετήσουν (και με το διορισμό τους) τη διάλυση του ασφαλιστικού μας και το τσεκούρωμα δικαιωμάτων και κατακτήσεων.
Θλιβεροί πρωταγωνιστές του δράματος ήταν ο (πρώην ναύαρχος) πρόεδρος του Ταμείου, που είχε προφανώς άνωθεν εντολή να ολοκληρωθεί οπωσδήποτε έστω και έτσι, έστω και χωρίς να κρατηθούν πρακτικά, η πρώτη αυτή συνεδρίαση του Δ.Σ. Θλιβεροί πρωταγωνιστές επίσης οι δύο "εκπρόσωποι" των εργαζομένων (από την ΕΣΗΕΑ, ο ένας εξ αυτών μάλιστα εκλεγμένος στην ΠΟΕΣΥ) που έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια αποφάσεις των σωματείων του κλάδου αλλά και της ΠΟΕΣΥ, για άρνηση διορισμού στο Δ.Σ. του ΕΤΑΠ. Πρωταγωνιστές επίσης, με τον τρόπο τους, όσοι παρευρέθηκαν στην κίνηση αυτή διαμαρτυρίας μόνο και μόνο για την "παράσταση του ημιώρου", αλλά και όσοι επέλεξαν να παραβρεθούν δι’ αντιπροσώπου. Αποδεικνύοντας εμπράκτως, αυτοί οι δεύτεροι, ότι η μη εφαρμογή του ασφα-ληστρικού νόμου είναι μόνο λόγια για τις συνελεύσεις μας και για τις προεκλογικές περιόδους.
Με το νέο Ταμείο να έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του, με τους συναδέλφους να καλούνται να πληρώσουν ακριβά για κάθε "παροχή" του Ταμείου, με το σύστημα να καθίσταται όλο και πιο προβληματικό, είναι πλέον προφανές ότι ο χαρακτήρας της αντίδρασής μας δεν μπορεί να είναι οι προσφυγές κατά του νόμου Πετραλιά. Η στοιχειώδης λογική λέει (και η εμπειρία δείχνει) ότι οι νόμοι δεν ακυρώνονται στα δικαστήρια. Και επιτέλους, τώρα είναι η ώρα για να αποδείξει κανείς με ποιους είναι.
Ο Χρήστος Πραμαντιώτης είναι μέλος του Δ.Σ. ΕΣΠΥΤ