Ο σύγχρονος κόσμος έχει ανάγκη από μια ισχυρή Αριστερά
Ο ΣΥΡΙΖΑ και η πολιτική συγκυρία
Η 1η Πανελλαδική Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ συνέρχεται σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από την έντονη κρίση του πολιτικού μας συστήματος, αλλά και τους αποφασιστικούς αγώνες της εργατικής τάξης και των άλλων κοινωνικών στρωμάτων για την υπεράσπιση του ασφαλιστικού συστήματος και των ασφαλιστικών και εργατικών δικαιωμάτων. Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα, την Ευρώπη και παντού στον κόσμο βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με το παγκοσμιοποιημένο κεφάλαιο και ένα εξαιρετικά ισχυρό μπλοκ πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, το οποίο προσπαθεί να διευρύνει και να βαθύνει μέχρις εσχάτων τη δέσμη παραγωγικών, οικονομικών, πολιτικών, ιδεολογικών και πολιτιστικών σχέσεων, που συνιστά τη σύγχρονη μορφή ύπαρξης του καπιταλισμού, το νεοφιλελευθερισμό.
Η υπεράσπιση των κοινωνικών κατακτήσεων που θίγονται είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με τον αγώνα των εργαζομένων ενάντια στο πολιτικό σχέδιο του νεοφιλελευθερισμού, που αποσκοπεί:
-
στη διάλυση του κράτους πρόνοιας, στην απευθείας υπαγωγή στο κεφάλαιο και στη λογική του κέρδους όλων των δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών (παιδεία, υγεία, ασφάλιση, δημόσιοι οργανισμοί κ.λπ.)
-
στην απορρύθμιση και ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, στην καθήλωση των μισθών και των συντάξεων, στην πλήρη ασυδοσία της αγοράς, που εκτός των άλλων οδηγεί στην υπερχρέωση των νοικοκυριών στις Τράπεζες, και στη διάβρωση του εισοδήματός τους με την ανεξέλεγκτη ακρίβεια.
Η κατάσταση που βιώνουμε, εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους, εμπεριέχει όμως και μεγάλες δυνατότητες. Κίνδυνοι και δυνατότητες συμβαδίζουν, απογοητεύσεις και ελπίδες συνυπάρχουν. Η αντιφατική αυτή κατάσταση αναζητά μια διέξοδο, μια δυναμική εξόδου σε όφελος της ανθρωπότητας, των λαϊκών τάξεων και στρωμάτων.
Τη δυναμική αυτή μπορούν να εκφράσουν μόνο οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, τα κοινωνικά στρώματα που οδηγούνται στο περιθώριο, οι νέοι και οι νέες, δηλαδή οι δυνάμεις που συγκροτούν την κοινωνική και πολιτική Αριστερά, και όχι οι δυνάμεις της συντήρησης, του συναινετικού δικομματισμού, οι δυνάμεις της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ, οι δυνάμεις που κινούνται στον πυρήνα του νεοφιλελευθερισμού ή γύρω απ’ αυτόν κι έχουν ταυτιστεί με τους στόχους και την πολιτική του.
Η 1η Πανελλαδική Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ σηματοδοτεί την αρχή μιας παραπέρα ουσιαστικής προσπάθειας, μέσα από έναν ανοικτό, δημοκρατικό, ελεύθερο διάλογο με όλες τις δυνάμεις της πολιτικής και κοινωνικής Αριστεράς, να συζητήσει με συντροφικότητα, ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα το μέλλον της Αριστεράς και να προωθήσει παραπέρα τη συσπείρωση των δυνάμεων της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και της αριστερής ριζοσπαστικής οικολογίας.
Στη βάση αυτή, η 1η Πανελλαδική Σύσκεψη, αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία ανάδειξής του ΣΥΡΙΖΑ σε πόλο συσπείρωσης των δυνάμεων της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ένα σημαντικό γεγονός στη διαδικασία συγκρότησής του πανελλαδικά και ένα ελπιδοφόρο βήμα προς την ανάπτυξη κινημάτων και αντιστάσεων, που θα αναδείξουν την Αριστερά σε πρωταγωνιστική δύναμη για τον τόπο, για ν’ αλλάξουν τα πράγματα υπέρ της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.
Απέναντι στην πραγματικότητα που διαμορφώνεται, η 1η Πανελλαδική Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να υπογραμμίσει τα παρακάτω:
1. Ελάχιστο χρόνο μετά τις εκλογές της 16/9/2007, το πολιτικό σύστημα του δικομματισμού παρουσιάζει έντονα σημάδια αποσταθεροποίησης και παρακμής, ενώ όλα δείχνουν ότι έχουμε εισέλθει σε περίοδο πολιτικής ρευστότητας, μεγάλων πολιτικών ανακατατάξεων και διεργασιών, που τείνουν να αλλάξουν το πολιτικό σκηνικό της μεταπολίτευσης. Χωρίς αμφιβολία, ο δικομματισμός στη χώρα μας κυριαρχείται από αδιαφάνεια, σκάνδαλα κι έντονα σημάδια σήψης, που οδηγούν σε κρίση αξιών, θεσμών, ποιότητας ζωής, κοινωνικής συνοχής και σε καταστροφή του περιβάλλοντος. Αυτή η κατάσταση δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Αντιθέτως, συνδέεται άμεσα με την κρίση του νεοφιλελευθερισμού σε παγκόσμια κλίμακα και ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Η καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση έχει εισέλθει ήδη σε μια μεγάλη χρηματοοικονομική κρίση, που οδηγεί σε πολλαπλά αδιέξοδα τον πλανήτη και τις επίμέρους κοινωνίες.
2. Η αναζήτηση διεξόδου από την κρίση, σε όφελος των εργαζομένων και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων παρουσιάζεται πια ως ανάγκη και με μεγάλη οξύτητα. Η διέξοδος αυτή χτίζεται καθημερινά μέσα από την αντιπολιτευτική μας τακτική, τις εναλλακτικές μας προτάσεις και τους αγώνες της νεολαίας, των εργαζομένων και του λαού ενάντια στις επιπτώσεις που προκαλούν οι πολιτικές των καπιταλιστικών "αναδιαρθρώσεων", αγώνες που θέτουν επί τάπητος θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης. Γίνεται φανερό ότι η διέξοδος από την κρίση είναι δυνατό να προκύψει μόνο:
-
Με την οικοδόμηση νέων συσχετισμών στο κοινωνικό και πολιτικό πεδίο.
-
Με τη συγκρότηση ενός νέου μπλοκ κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων.
-
Με τη συγκρότηση και παρέμβαση στην πολιτική και κοινωνική ζωή μιας ισχυρής, αξιόπιστης και φερέγγυας Αριστεράς.
Συμβολή σε αυτή την προσπάθεια μπορούν και πρέπει να έχουν δυνάμεις της ενωτικής, ριζοσπαστικής Αριστεράς, που συσπειρώνονται σήμερα στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και όσες άλλες δυνάμεις (ριζοσπαστικές οικολογικές δυνάμεις, δυνάμεις των κοινωνικών κινημάτων και δυνάμεις που αποδεσμεύονται από τις πολιτικές της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ) θα θελήσουν να κινηθούν στα πλαίσια της στρατηγικής και των βασικών επιλογών αυτού του ενωτικού εγχειρήματος.
3. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατοχυρώνεται ήδη, προεκλογικά και μετεκλογικά, και αποτελεί αναμφισβήτητα τη βασική αντιπολιτευτική, αντινεοφιλελεύθερη δύναμη, κατακτώντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική σκηνή αλλά και σημαντική σχέση με τα κοινωνικά κινήματα και τις λαϊκές αντιστάσεις που αναπτύσσονται. Η αισιόδοξη και ανοδική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπως εκφράζεται από την εμπιστοσύνη που μας δείχνει ο λαός, στηρίζεται, κατά κύριο λόγο, στο γεγονός ότι ένα μεγάλο τμήμα της νέας γενιάς, της μεταπολίτευσης και του Πολυτεχνείου, ένα αριστερό, ριζοσπαστικό και αντινεοφιλελεύθερο τμήμα της κοινωνίας, πείστηκε από τη συνολική φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ, που με σταθερότητα, συνέχεια και συνέπεια παρουσίασε όλο αυτό το διάστημα. Σ’ αυτό συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό οι πολιτικές θέσεις και οι ιδεολογικοπολιτικές του επιλογές, όπως αυτές εκφράζονται στις Πολιτικές Διακηρύξεις (Δεκέμβριος 2003 και Ιούνης 2007), καθώς και ο τρόπος και το πολιτικό περιεχόμενο με το οποίο δόθηκε η προεκλογική μάχη στις πρόσφατες εκλογές και, ιδιαίτερα:
-
Οι ιδεολογικοπολιτικές μας αναφορές, που έχουν να κάνουν με τη νεοφιλελεύθερη ιμπεριαλιστική παγκοσμιοποίηση, τη Νέα Τάξη Πραγμάτων στον κόσμο, την πολιτικοστρατιωτική ηγεμονία των ΗΠΑ, τον πόλεμο και τις καταστροφές στο όνομα της καταπολέμησης της "τρομοκρατίας" και την ολοκληρωτική και σε όλα τα μέτωπα επίθεση του νεοφιλελευθερισμού. Η ανάδειξη ως κεντρικού στόχου της Αριστεράς σήμερα, της ανατροπής της πολιτικής του νεοφιλελευθερισμού, που, εκτός των άλλων, θα ανοίξει και την προοπτική της υπέρβασης του καπιταλιστικού συστήματος προς μια ριζικά διαφορετική κοινωνία, την κοινωνία όπου ο "άνθρωπος θα είναι πάνω από τα κέρδη", την κοινωνία του σοσιαλισμού με κέντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.
-
Η σαφής οριοθέτηση απέναντι στο χαρακτήρα και την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως υπογραμμίζεται στην Πολιτική Διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ, ο νεοφιλελευθερισμός διαμορφώνει την Ευρώπη της απορρύθμισης και των ιδιωτικοποιήσεων, υποτάσσοντας το δημόσιο συμφέρον και το δημόσιο χώρο στα συμφέροντα του κεφαλαίου, την Ευρώπη της επιβολής και του κοινωνικού αποκλεισμού, της υποβάθμισης των κοινωνικών δικαιωμάτων, την Ευρώπη της εκμετάλλευσης, της καταπίεσης, της καταστολής, την Ευρώπη του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, την Ευρώπη "φρούριο". Η αντίθεσή μας στη νέα ευρωπαϊκή συνθήκη, η οποία συνοψίζει όλες τις επιμέρους οδηγίες και συμφωνίες (ΟΝΕ, σύμφωνο σταθερότητας, Λισαβόνα, Μπολόνια, οδηγία Μπολκενστάιν) κι έχει στόχο να ισχυροποιήσει συνταγματικά την πολιτική του νεοφιλελευθερισμού. Η συμμετοχή της ΕΕ στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, στρατιωτικές και πολιτικές, στο Ιράκ, το Αφγανιστάν, στη γειτονική μας πρώην Γιουγκοσλαβία και στο Κόσοβο, όπου αναλαμβάνει ακόμη και αστυνομικά καθήκοντα, διαμορφώνει μια Ευρώπη επιθετική, επεμβατική, κήρυκα του πολέμου. Αυτή δεν είναι η Ευρώπη που οραματίζονται οι λαοί. Είμαστε αντίθετοι σ’ αυτή την Ευρώπη. Δικό μας όραμα είναι η Ευρώπη της δημοκρατίας, της λαϊκής ευημερίας, των δικαιωμάτων και ελευθεριών για όλους. Η Ευρώπη της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της οικολογικά βιώσιμης ανάπτυξης, του φεμινισμού, της ελευθερίας, της προόδου και του σοσιαλισμού.
-
Η σαφής οριοθέτηση απέναντι στο δικομματισμό, που έχει σοβαρές ευθύνες για τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει ολόκληρη η ελληνική κοινωνία. Σε λογικές κυβερνητισμού και τα κάθε είδους κυβερνητικά σενάρια της κεντροαριστεράς, που όπως δείχνει η ευρωπαϊκή εμπειρία όχι μόνο δεν αποτέλεσαν ανάχωμα στο νεοφιλελευθερισμό, αλλά συχνά συνέβαλαν στην παραπέρα εδραίωσή του. Σήμερα είναι περίοδος όπου η Αριστερά, με σαφή οριοθέτηση απέναντι σε λογικές κεντροαριστεράς και συνδιαχείρισης του συστήματος, οφείλει να συγκροτήσει τον εαυτό της ως ισχυρή δύναμη πολύμορφης κοινωνικής και πολιτικής αντίστασης, ως πόλο επεξεργασίας και προβολής πειστικών εναλλακτικών προτάσεων ενταγμένων σε ένα μακρόπνοο σχέδιο κοινωνικού μετασχηματισμού, που θα αλλάξει ριζικά τους συσχετισμούς δυνάμεων στο πολιτικό και κοινωνικό πεδίο.
-
Η σαφής πολιτική συμμαχιών, ανοιχτή προς ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, που έχουν μέτωπο προς το νεοφιλελευθερισμό και τον καπιταλισμό. Από τη γέννηση και την αρχική συγκρότησή του, ο ΣΥΡΙΖΑ, είχε και έχει ενωτικό χαρακτήρα και απευθύνεται δημόσια προς όλες χωρίς εξαίρεση τις δυνάμεις της Αριστεράς, της ριζοσπαστικής οικολογίας και των κοινωνικών κινημάτων για συντονισμό των προβληματισμών και της κοινής δράσης τους στα κεντρικά κοινωνικά και πολιτικά μέτωπα. Στην πρόσκληση αυτή έχουν θέση και δυνάμεις που προέρχονται από το σοσιαλιστικό χώρο και διαφοροποιούνται από τα αριστερά έναντι των επιλογών και της πολιτικής της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.
-
Τους άμεσους προγραμματικούς στόχους και τα μέτωπα πάλης που προώθησε και προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, που αναδεικνύουν όλα όσα κυοφορούνται στο κοινωνικό πεδίο, όλα τα ζητήματα που μπορούν να εμπνεύσουν νέους αγώνες ενάντια στη νεοφιλελεύθερη ηγεμονία και αποτελούν εναλλακτική πολιτική στο δικομματισμό και άξονα πάλης του λαϊκού μας κινήματος.
4. Η όξυνση της πολιτικής κρίσης θέτει το ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε νέες υποχρεώσεις και καθήκοντα.
-
Την ακόμη μεγαλύτερη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία και στα προβλήματα του λαού, κεντρικά, τοπικά και κλαδικά.
-
Την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών παραπέρα διεύρυνσης του ενωτικού εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ με δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς και της οικολογίας και δυνάμεις του σοσιαλιστικού χώρου που αποδεσμεύονται από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ηγεσίας του. Τη συγκρότηση και λειτουργία σε μόνιμη βάση των δυνάμεων που δηλώνουν ότι συμφωνούν και θέλουν να συμμετάσχουν ενεργά στο εγχείρημα. Να μελετηθεί παραπέρα ο τρόπος συμμετοχής των δυνάμεων που δεν ανήκουν σε πολιτικές συνιστώσες στην οργανωμένη δράση του ΣΥΡΙΖΑ (ανένταχτοι), προωθώντας στο μέγιστο δυνατό βαθμό τη δημιουργική σχέση και ισοτιμία μεταξύ ενταγμένων και ανένταχτων και των νέων δυνάμεων που προσχωρούν στο ΣΥΡΙΖΑ.
-
Την παραπέρα επεξεργασία μιας προοδευτικής αριστερής λύσης στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας με τη συγκρότηση, με πυρήνα τη ριζοσπαστική Αριστερά, μιας νέας λαϊκής πλειοψηφίας για την ήττα του νεοφιλελευθερισμού και του δικομματισμού. Με την έντονη και ουσιαστική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της ΝΔ, την ανάδειξη των ευθυνών του ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνησης, την κριτική μας στη συναινετική αντιπολίτευση της ηγεσίας του και τις ουσιαστικές εναλλακτικές προτάσεις που διεκδικούμε μέσα από σκληρούς κοινωνικούς αγώνες, επιδιώκουμε να αναδειχθούν οι ίδιοι οι πολίτες σε πρωταγωνιστική δύναμη. Η προοπτική αυτή μπορεί και πρέπει να αναδειχθεί ως κύρια ευθύνη των προοδευτικών πολιτών και του λαϊκού μας κινήματος και δεν έχει σχέση με κανενός είδους συνεργασίες κορυφής με τους εταίρους του δικομματισμού.
-
Το βάθεμα των προγραμματικών επεξεργασιών με την παραπέρα διαμόρφωση ενός συνοπτικού πολιτικού σχεδίου, που θα επιβεβαιώνει το στρατηγικό στόχο του ΣΥΡΙΖΑ για το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας. Πολιτικό σχέδιο, που θα συνδέει, επίσης, την εναλλακτική προγραμματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ με την προοπτική του σοσιαλισμού, που καταργεί την εκμετάλλευση και την καταπίεση, του σοσιαλισμού της δημοκρατίας και της ελευθερίας, όπου όλοι οι άνθρωποι διαμορφώνουν οι ίδιοι τις τύχες τους συμφιλιωμένοι με τη φύση και το περιβάλλον.
5. Ο τρόπος διαμόρφωσης των αποφάσεων και της πολιτικής αποκτά μεγάλη σημασία, ιδιαίτερα για τα αριστερά κόμματα, γιατί αποτελεί πρόκριμα και υπόδειγμα για το πώς θα διαμορφώσουν τις συνθήκες και τους όρους άσκησης της εξουσίας, αν καταχτήσουν τη λαϊκή πλειοψηφία. Χρειάζεται να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα δώσουν καθαρή εικόνα, δύναμη και προοπτική στο εγχείρημα της συνεργασίας και θα βοηθήσουν να προχωρήσουμε σε ανώτερες μορφές πολιτικής ενότητας. Ουσιώδης προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η ενεργοποίηση των χιλιάδων αγωνιστών που βρίσκονται έξω από τις οργανώσεις αλλά αναγνωρίζουν ως πολιτική τους εκπροσώπηση το ΣΥΡΙΖΑ και θέλουν να συμμετέχουν στις συλλογικές διαδικασίες του. Βασικό κρίκο αυτής της προσπάθειας αποτελεί η συγκρότηση και λειτουργία των τοπικών, κλαδικών, αλλά και των κεντρικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα χρειάζονται:
-
Τοπικές Νομαρχιακές Συνελεύσεις, που θα λειτουργούν πολιτικά, θα συνέρχονται στην έδρα κάθε Νομού και σε κάθε Δήμο στο Λεκανοπέδιο Αττικής και στη Θεσσαλονίκη, τακτικά, ανά 2μηνο, και έκτακτα, κάθε φορά όπου θα χρειάζεται, θα εξασφαλίζουν την πιο πλατιά συμμετοχή των πολιτών και θα καταπιάνονται όχι μόνο με τα γενικά πολιτικά ζητήματα αλλά και με κάθε ζήτημα που απασχολεί την περιοχή.
-
Οι Τοπικές Συνελεύσεις ορίζουν πλατιές Τοπικές Συντονιστικές Επιτροπές νομαρχιακού επιπέδου, –αλλά και επαρχιακού επιπέδου, όπου το επιβάλλουν οι τοπικές συνθήκες (π.χ. νησιά)– οι οποίες, με τη σύνθεσή τους, καλύπτουν τις βασικότερες πόλεις του νομού ή της επαρχίας και συνέρχονται τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Μεριμνούν, επίσης, για τη συγκρότηση σε κάθε πόλη, ακόμη και χωριά του νομού και της επαρχίας, αντίστοιχων Συνελεύσεων και Συντονιστικών Επιτροπών.
-
Οι Τοπικές Συντονιστικές Επιτροπές συγκροτούν ολιγομελείς Γραμματείες, σε τοπική βάση, που θα εξασφαλίζουν πλουραλιστική έκφραση συνιστωσών και ανένταχτων, θα συνεδριάζουν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, θα προγραμματίζουν τη συνεχή και τακτική λειτουργία των Συνελεύσεων και θα αποτελούν βασικούς κρίκους της πανελλαδικής συγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκροτούν, επίσης, Θεματικές Επιτροπές για κάθε ζήτημα που απασχολεί την περιοχή τους (π.χ. για ζητήματα περιβάλλοντος, υγείας, παιδείας, ασφάλισης, εργασιακά κ.λπ.).
-
Στην ίδια βάση, συγκροτούνται και Κλαδικές Συνελεύσεις, Συντονιστικές Επιτροπές και Γραμματείες.
-
Οι Τοπικές και Κλαδικές Συνελεύσεις αποτελούν βασικά κύτταρα που συγκροτούν το ΣΥΡΙΖΑ σε πανελλαδικό επίπεδο.
-
Σε κεντρικό επίπεδο, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκαλεί μία φορά το χρόνο Πανελλαδική Σύσκεψη, με απολογιστικό και προγραμματικό περιεχόμενο. Η επόμενη Πανελλαδική Σύσκεψη θα συγκληθεί μέχρι το τέλος του 2008, με έμφαση στο βάθεμα των προγραμματικών επεξεργασιών του ΣΥΡΙΖΑ και στη διαμόρφωση προγραμματικού πλαισίου, που θα αποτελεί δεσμευτική βάση της εναλλακτικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ.
-
Με ευθύνη της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, μπορούν επίσης να συγκαλούνται, όταν χρειάζεται, Θεματικά Πανελλαδικά Σώματα με συμμετοχή των μελών των Γραμματειών των Νομαρχιακών Συντονιστικών Επιτροπών, των κεντρικών και κλαδικών οργάνων, για τη διαμόρφωση θέσεων και πολιτικής σε συγκεκριμένα θέματα.
-
Η Κεντρική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ είναι ολιγομελές ευέλικτο όργανο και συγκροτείται με συμμετοχή εκπροσώπων των συνιστωσών και ανένταχτων. Η Γραμματεία συγκαλείται μία τουλάχιστον φορά ανά εβδομάδα και έκτακτα, όταν χρειάζεται, και οι αποφάσεις της δημοσιεύονται στο site του ΣΥΡΙΖΑ.
-
Για την καλύτερη οργάνωση της δουλειάς της Γραμματείας, συγκροτούνται, με ευθύνη της, βοηθητικές επιτροπές, όπως Επιτροπές Οργανωτικής Δουλειάς, Οικονομική, Επεξεργασίας Πολιτικής και Τεκμηρίωσης, κοινωνικών κινημάτων κ.ά.
-
Ειδικότερα η Γραμματεία μεριμνά για τη δημιουργία Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, με υπεύθυνο Τύπου, που θα εξασφαλίζει πλουραλιστική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στα ΜΜΕ. (Τα ιδιωτικά ή και δημόσια κανάλια δεν μπορούν να επιλέγουν ποιος εκπροσωπεί το ΣΥΡΙΖΑ).
-
Η Γραμματεία καλείται να εξετάσει τη συγκρότηση Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής, πανελλαδικής σύνθεσης, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των συνιστωσών και των ανένταχτων, αλλά θα εκπροσωπούνται και βασικές τοπικές και κλαδικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
-
Η Γραμματεία καλείται, επίσης, να προωθήσει τη συγκρότηση Συντονιστικών Επιτροπών των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο κοινωνικών κινημάτων (εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, ΕΒΕ, αγροτιάς κ.λπ.) και θεματικές Επιτροπές για θέματα Υγείας, Παιδείας, Περιβάλλοντος, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Γυναικών, Νεολαίας, Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.λπ.
-
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, βασικός κρίκος της πολιτικής παρέμβασής μας, χρειάζεται να βρίσκεται σε διαρκή σχέση με την Κεντρική Γραμματεία. Στην κατεύθυνση αυτή:
-
Στην αρχή κάθε μήνα, πραγματοποιείται κοινή συνεδρίαση Κ.Ο. και Γραμματείας, στην οποία διαμορφώνεται η πολιτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ στα σημαντικά πολιτικά ζητήματα που θα απασχολήσουν την πολιτική ζωή της χώρας το συγκεκριμένο μήνα.
-
Ο συντονιστής της Γραμματείας μετέχει στις εβδομαδιαίες συνεδριάσεις της Κ.Ο. και αντίστοιχα ο υπεύθυνος της Κ.Ο στις εβδομαδιαίες συνεδριάσεις της Γραμματείας.
-
Οι υπεύθυνοι συντονιστές των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ σ’ όλα τα επίπεδα εναλλάσσονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, που θα καθορίζει κάθε επιμέρους όργανο.
-
Η Γραμματεία φροντίζει για την έκδοση μηνιαίου περιοδικού του ΣΥΡΙΖΑ, πανελλαδικής εμβέλειας, θεωρητικού – ενημερωτικού – πολιτικού, το οποίο θα διευθύνεται από συντακτική ομάδα.
Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι, Απευθυνόμαστε σ’ όλους, άνδρες και γυναίκες, στους εργαζομένους, τους φτωχούς, τους αποκλεισμένους, στη νεολαία, στις γυναίκες, στους μετανάστες, στους αγρότες, τους συνταξιούχους, και τους καλούμε να συσπειρωθούν γύρω από τη Ριζοσπαστική Αριστερά, τη δύναμη που μπορεί να συσπειρώνει τον κόσμο, τη δύναμη που στηρίζει κάθε καταπιεζόμενο άνθρωπο, τη δύναμη που θέλει και μπορεί να αλλάξει τον κόσμο και δεν σταματά να το δηλώνει, να το διαδηλώνει και ν’ αγωνίζεται γι’ αυτό. Απευθυνόμαστε σε όλους όσοι μας ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές και μας έδωσαν δύναμη, σε όσους μετά τις εκλογές δηλώνουν με πολλούς τρόπους την υποστήριξή τους προς το ΣΥΡΙΖΑ, σε όσους σκέφτονται θετικά ή άρχισαν να βλέπουν με θετικό τρόπο το εγχείρημά μας, σε όσους διατηρούν ακόμα τις αμφιβολίες τους, αλλά δεν μπορούν να αρνηθούν πως κάτι αλλάζει στην ελληνική Αριστερά, σε όσους ανησυχούν για το μέλλον και το παρόν τους, σε όσους βλέπουν με δυσπιστία το δικομματισμό και ασφυκτιούν από το βραχνά που τους θέτει η νεοφιλελεύθερη πολιτική, με την ακρίβεια, τη φτώχεια, την αβεβαιότητα, την πρόσκαιρη εργασία, τον αποκλεισμό. Απευθυνόμαστε σε όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς, πολιτικής και κοινωνικής, επίσημης και ανεπίσημης, κοινοβουλευτικής και εξωκοινοβουλευτικής, και τις καλούμε σε κοινή δράση και πολιτική συνεργασία, με βάση τις ανάγκες και τα ζωτικά προβλήματα του λαού και των εργαζομένων. Η κοινή δράση είναι απαίτηση, είναι ανάγκη, είναι η δύναμη που μπορεί να φέρει νικηφόρους αγώνες. Η πολιτική συνεργασία είναι το βήμα για την αλλαγή του πολιτικού συσχετισμού των δυνάμεων, που μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους και μπορεί να καταστήσει την Αριστερά πρωταγωνιστική δύναμη.
16/3/2008
Η 1η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ