Από τις εκδηλώσεις για το Μάη του ’68

τ.245, 13/06/2008

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία το Φεστιβάλ MayDays ’08 στο Ηράκλειο

Η διοργάνωση από την ΚΟΕ ενός διήμερου φεστιβάλ στο Ηράκλειο, με αφορμή τα 40 χρόνια από το Μάη του ’68, ήταν μια ιδέα που έπεσε στις αρχές του Απρίλη και έμοιαζε αρκετά παράτολμη. Τελικά προέκυψε το MayDays ’08, ένα φεστιβάλ πετυχημένο πέρα από κάθε προσδοκία.

Περίπτερα πολιτικών κομμάτων και οργανώσεων, εκδόσεων, περιοδικών, τοπικών και πανελλαδικών πρωτοβουλιών –διεθνιστικών, περιβαλλοντικών, κοινωνικών– έδιναν το στίγμα ενός φεστιβάλ που καταφέρνει να φέρει πιο κοντά τις αντιστάσεις. Δύο οργανωμένες συζητήσεις, μια για τη δεκαετία των αγώνων που άλλαξαν τον κόσμο και μια για τον κινηματογράφο και το ’68, έκαναν συγκεκριμένο το περιεχόμενο του διημέρου. Οι συναυλίες, μια με μαθητικά και φοιτητικά συγκροτήματα και μια με τους "Ανάδυση", σχήμα παραδοσιακής μουσικής, όπως και η παράσταση Καραγκιόζη, ανέτρεψαν προκαταλήψεις για το τι σημαίνει "πολιτικό" φεστιβάλ και έδειξαν ότι η διασκέδαση δεν είναι αναγκαστικά κατανάλωση. Το πάρκο Γεωργιάδη ζωντάνεψε, έγινε χώρος πολιτικού λόγου, συζήτησης, πολιτιστικής έκφρασης.

Η ζωντάνια, η όρεξη και η ευρηματικότητα ξεπέρασαν την έλλειψη εμπειρίας και σιγουριάς για μια τέτοια διοργάνωση. Οι 750 φίλοι και σύντροφοι που ήρθαν διασκέδασαν, πέρασαν καλά, κι ακόμα συζήτησαν, γνώρισαν προσπάθειες αντίστασης, πήραν μια σαφή ιδέα για την τοποθέτηση της ΚΟΕ πάνω στο ιστορικό-πολιτικό ζήτημα του Μάη του ’68.

Αυτό που εντυπωσίασε και εμάς τους ίδιους είναι το πως ανατρέπονται τα όρια της αριστεράς όταν υπάρχει τόλμη, αποφασιστικότητα αλλά και οργάνωση. Ένα τέτοιο φεστιβάλ, που θεωρείται "πάνω από τα μέτρα" της αριστεράς, πόσο μάλλον σε μια επαρχιακή πόλη, αποδεικνύεται ότι είναι απόλυτα εφικτό όταν τολμήσουμε.

Βιαζόμαστε ίσως, αλλά οι σκέψεις για το MayDays ’09 έχουν ήδη αρχίσει. Στο ενδιάμεσο, θα περάσουμε και από το Resistance Festival τον Ιούλιο στην Αθήνα, για να αποδείξουμε για άλλη μια φορά ότι η αριστερά που σέβεται τον εαυτό της μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα, μεγαλύτερα και μαζικότερα πράγματα από τα γνωστά και δεδομένα.

Α.Ι.


Πετυχημένη εκδήλωση της ΚΟΕ στην Καρδίτσα

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 29/5 πολιτική εκδήλωση στο κέντρο Παυσίλυπο με αφορμή τα 40 χρόνια από την εξέγερση του Μάη του ’68. Την εκδήλωση, η πρώτη της ΚΟΕ στην Καρδίτσα, παρακολούθησαν με ενδιαφέρον περί τα 100 άτομα. Τα μέλη της οργάνωσης στην Καρδίτσα φρόντισαν από τις προηγούμενες μέρες για την άψογη διοργάνωση και προπαγάνδιση της εκδήλωσης, με αφισοκολλήσεις και δημοσιεύσεις στον τοπικό Τύπο.

Στο κέντρο της ημικυκλικής αίθουσας που έγινε η εκδήλωση δέσποζε η μορφή του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, σύμβολο των εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων και καταπιεσμένων λαών στη θυελλώδη δεκαετία, καθώς και αφίσες της οργάνωσης για τη νίκη της επανάστασης του Νεπάλ. Την εκδήλωση εκ μέρους της ΚΟΕ άνοιξε ο Νίκος Γκαμαλέτσος, ο οποίος αναφέρθηκε εν συντομία στον παγκόσμιο χαρακτήρα της εξέγερσης καθώς και στην ανάγκη εξαγωγής συμπερασμάτων, προκειμένου να αναδειχτούν τα σύγχρονα προβλήματα. Χαιρετισμό απεύθυνε το μέλος της τοπικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσα, Ηλίας Τσιαμαντάς. Αμέσως μετά παρουσιάστηκαν slides για το Μάη του ’68 και προβλήθηκε το 15λεπτο ντοκιμαντέρ "Καταπίεση" της ομάδας "Newsreel" και των Μαύρων Πανθήρων για το ζήτημα του ρατσισμού και των εθνικοαπελευθερωτικών αγώνων.

Ο κύριος ομιλητής της εκδήλωσης, Ρούντι Ρινάλντι, αρχικά αναφέρθηκε εκτεταμένα στα δύο ενδιαφέροντα βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα από τις εκδόσεις Α/συνεχεια. Το πρώτο βιβλίο περιλαμβάνει 68 αντιπροσωπευτικά ντοκουμέντα της περιόδου αυτής: κείμενα κομμάτων, οργανώσεων και αγωνιστών, και το δεύτερο βιβλίο, με τίτλο "Κινηματογράφος και ’68 – Οπλισμένες κάμερες" περιλαμβάνει βασικούς προβληματισμούς του σινεμά της εποχής και μπορεί να πλουτίσει σε σκέψεις και αναζητήσεις τους σύγχρονους καλλιτέχνες και όχι μόνο.

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο Ρινάλντι περιέγραψε το περιβάλλον στο οποίο αναπτύχθηκε η παγκόσμια εξέγερση του ’68 και ανάφερε ότι τα προβλήματα που ανέδειξαν οι νεολαιίστικοι και οι εθνικοαπελευθερωτικοί αγώνες της εποχής, τόσο στην Ανατολή, όσο και στη Δύση, παραμένουν ακόμα άλυτα. Μίλησε για τις επιπτώσεις της αντιπαράθεσης που διεξαγόταν στα πλαίσια του κομμουνιστικού κινήματος και την ανάγκη χωνέματος της πείρας αυτής για το σωστό προσανατολισμό του διεθνούς κομουνιστικού κινήματος σήμερα.

Επεσήμανε ότι το κρίσιμο ερώτημα που πρέπει να θέσει η αριστερά σήμερα είναι εάν πιστεύει ή όχι ότι ο καπιταλισμός είναι αήττητος, εάν πιστεύει ή όχι ότι το υπάρχον καπιταλιστικό σύστημα μπορεί να αντικατασταθεί από το σοσιαλιστικό. Ανέφερε ότι η ηττοπαθής αντίληψη οδηγεί την επίσημη αριστερά στη συνδιαχείριση του καπιταλιστικού συστήματος και στη συνέχεια στο περιθώριο. Κλείνοντας κατήγγειλε το στέλεχος της ΠΑΣΚΕ και Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας, Στέφανο Γούλα, για φασιστική συμπεριφορά, γιατί αρνείται να εγγράψει το νόμιμα εκλεγμένο σωματείο των εργαζομένων στα εκκοκκιστήρια Παλαιολόγου, στη δύναμη του Ε.Κ. Καρδίτσας, επειδή δεν το ελέγχει κομματικά.

Ν.Γ.


Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ

Την Παρασκευή 30 Μάη πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία (πάνω από 200 άτομα) στην πλατεία Ναβαρίνου η κεντρική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης για το Μάη του ’68 με τίτλο "Ο Μάης του ’68, πάντα επίκαιρος". Ομιλητές ήταν ο Γιώργος Τσιάκαλος (πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος του ΑΠΘ), ο Παναγιώτης Λίλλης (από το περιοδικό Διεθνιστική Αριστερά) και ο Ρούντι Ρινάλντι (συντονιστής της Κεντρικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ), ενώ την κουβέντα συντόνιζε ο Θοδωρής Αζούδης. Ενδιαφέρον προκάλεσε η ομιλία του σ. Ρούντι Ρινάλντι που αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να υπάρξει ένας νέος, νικηφόρος Μάης στις μέρες μας, που ο νεοφιλελευθερισμός και οι ιμπεριαλιστές έχουν βαλθεί να καταστρέψουν την ανθρωπότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε, θα ρίξει όλες του τις δυνάμεις για να αναπτυχθούν παντού κινήματα και αντιστάσεις σε όλα τα μέτωπα που ανοίγονται με κύρια αυτά της ακρίβειας, των ιδιωτικοποιήσεων και της Παιδείας. Η εκδήλωση έκλεισε με την προβολή ντοκιμαντέρ του Γουίλιαμ Κλάιν "Μεγάλες νύχτες, μικρά ξημερώματα".

Ν.Ν.


Περιστέρι: "Ζήτω το αντάρτικο πνεύμα του Μάη"

Τη Δευτέρα 26/5 στο ανοιχτό θέατρο του ΟΤΕ η ΚΟΕ πραγματοποίησε την πρώτη της (και επιτυχημένη) δημόσια εκδήλωση στο Περιστέρι, με κεντρικό σύνθημα "Ζήτω το αντάρτικο πνεύμα του Μάη". Προηγήθηκε καμπάνια ενημέρωσης με αφισοκολλήσεις, ανάρτηση πανό και μοίρασμα προσκλήσεων. Ο χώρος είχε διακοσμηθεί με αφίσες, σημαίες, πανό και έκθεση φωτογραφίας, αποδίδοντας τον παγκόσμιο χαρακτήρα του κύματος επαναστατικών θυελλών των δεκαετιών του ’60 και του ’70. Στη εκδήλωση συμμετείχαν πάνω από 60 φίλοι και συναγωνιστές, που παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την κεντρική ομιλία του σ. Γ. Παπαϊωάννου, καθώς και την παρουσίαση των δύο νέων βιβλίων των εκδόσεων Α/συνεχεια για το Μάη του ’68. Χαιρέτισαν η Α. Αθανασοπούλου, επικεφαλής της Αριστερής Κίνησης και εκπρόσωπος του ΜΕΡΑ, ο Κ. Ταταρίδης εκ μέρους του ΚΚΕ(μ-λ), και ο Γ. Μπούτρης από το ΔΗΚΚΙ. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το ντοκιμαντέρ της κινηματογραφικής ομάδας Newsreel για τους Μαύρους Πάνθηρες, που προκάλεσε αίσθηση.

Τ.Λ.