Συνέντευξη του Γιοάν Ελμπορί,
εκπροσώπου του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος (NPA), Γαλλία
Σεβαστό χαρακτηρίζει το ποσοστό που έλαβε στις πρόσφατες ευρωεκλογές το νεοσύστατο Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα ο εκπρόσωπός του Γιόαν Ελμπορί, που συμμετείχε στο Resistance 2009. Μιλώντας στην “Αριστερά!” τόνισε ότι η ευρωπαϊκή Αριστερά τιμωρήθηκε για τις έως τώρα επιλογές της να συμμετέχει σε κεντροαριστερές κυβερνήσεις κι επεσήμανε ότι σημασία για τη ριζοσπαστική Αριστερά έχει η ενδυνάμωση των αγώνων και η επανάκτηση της εμπιστοσύνης του κόσμου.
Ποιο το μήνυμα της κάλπης για την Αριστερά στη Γαλλία;
Τα αποτελέσματα της Αριστεράς στη Γαλλία ήταν παρόμοια με αυτά της υπόλοιπης Ευρώπης. Υπήρχε πρακτικά μια νίκη της Δεξιάς και μια μεγάλη υποχώρηση της κυβερνητικής Αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς. Η ριζοσπαστική Αριστερά δεν κατάφερε να βρίσκεται στο ευρωκοινοβούλιο, αλλά έκανε μια μικρή έκπληξη δημιουργώντας ελπίδες για το μέλλον. Ωστόσο, η μεγαλύτερη έκπληξη των γαλλικών εκλογών ήταν το πολύ υψηλό ποσοστό που έλαβαν οι Οικολόγοι. Μαζί με αυτό πρέπει να επισημάνουμε και το ποσοστό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, που δεν είναι μικρό, δεν είναι “γελοίο” ποσοστό, συννιστά ένα αρκετά αξιοπρεπές αποτέλεσμα. Αξιοπρόσεκτο και το ποσοστό του Μετώπου της Αριστεράς, στο οποίο ανήκει και το γαλλικό Κ.Κ., που πήρε 6,5%. Ακολούθησε το NPA με περίπου 5% και τέλος η Εργατική Πάλη με 1,2%. Το σύνολο των ποσοστών της Αριστεράς είναι πράγματι αξιόλογο αθροιστικά, ειδικά σε ένα περιβάλλον όπου μεγάλο μέρος των νέων ψηφοφόρων που θα ψήφιζαν τη ριζοσπαστική Αριστερά, επέλεξε την αποχή. Εκτιμώντας τα αποτελέσματα, μπορούμε να πούμε ότι η Αριστερά και κυρίως η κυβερνητική Αριστερά τιμωρήθηκε, καθώς συμμετέχοντας σε κυβερνήσεις εφάρμοσε ουσιαστικά δεξιές πολιτικές. Φαίνεται ότι δεν υπάρχει πια η δυνατότητα να κάνει κάτι περισσότερο (ή να γίνει κάτι περισσότερο) η καθεστωτική, κυβερνητική Αριστερά (σ.σ. εννοεί το Μέτωπο της Αριστεράς).
Με ποιο κεντρικό σύνθημα συμμετείχατε στις εκλογές;
Αυτό που λέγαμε ήταν: “γυρίστε την πλάτη στις δεξιές και κεντροαριστερές πολιτικές” και συνεχίζουμε να λέμε “διαμορφώστε μια νέα αντικαπιταλιστική Αριστερά που να σας ταιριάζει”. Γι’ αυτό ζητούσαμε την ενδυνάμωση του NPA, ώστε να δημιουργηθεί ένα μέτωπο ενάντια στις δεξιές πολιτικές. Ούτως ή άλλως, πρέπει να πούμε πως εμείς είμαστε ένα επαναστατικό κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Δεν θεωρούμε ότι μόνο οι εκλογές μπορούν να αλλάξουν την πολιτική κατάσταση. Ειδικά οι ευρωεκλογές με την εξαιρετικά υψηλή αποχή κόσμου της δουλειάς. Ο κόσμος αυτός χρειάζεται ένα ριζοσπαστικό κόμμα της Αριστεράς που δεν θα είναι ίδιο με ό,τι γνωρίζει έως τώρα. Αυτό που λέμε στον κόσμο μετεκλογικά, είναι ότι η ενδυνάμωση του μετώπου απαιτεί συνέχιση των αγώνων και αντίσταση, απαιτεί πιθανώς γενική απεργία παράλληλα με τα όποια εκλογικά αποτελέσματα.
Το θέμα της κρίσης πώς το προσεγγίσατε;
Η κρίση έχει αγγίξει πολύ τα εργατικά στρώματα, τους νέους και τους φτωχούς, και φτωχοποιεί ακόμη περισσότερο τον κόσμο της εργασίας. Αυτό που λέμε στον κόσμο είναι πως αυτή η κρίση δεν είναι δική τους, είναι κρίση των καπιταλιστών και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να αρνηθούν να την πληρώσουν, να αρνηθούν το κλείσιμο εργοστασίων και να βρουν τρόπους αντίδρασης. Αυτό που λέμε πολιτικά είναι πως η κρίση αυτή έτσι όπως έχει διαμορφωθεί δεν παραπέμπει σε ένα “ατύχημα” του καπιταλισμού, αποτελεί δομικό πρόβλημα του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος, θα συνεχίσει να υφίσταται καθώς έχει βαθιές ρίζες και οι ίδιοι οι καπιταλιστές θα πρέπει να βρουν λύσεις γι’ αυτή.
Οι συνθήκες θα μπορούσαν να είναι ευνοϊκές για την Αριστερά, ώστε να βγει στον κόσμο δυνατά. Ωστόσο, φαίνεται πανευρωπαϊκά ότι δεν μπορεί να το κάνει. Συμφωνείτε με αυτή τη διαπίστωση και αν ναι, πώς το εξηγείτε;
Να διαχωρίσουμε για ποια Αριστερά μιλάμε. Αν μιλάμε για αυτό που ονομάζαμε έως τώρα Αριστερά και στην Ευρώπη είχε ταυτιστεί με την κεντροαριστερά, ναι, είναι εντελώς αδύναμη να εμπνεύσει τον κόσμο. Στο παρελθόν έχει βοηθήσει στη διαμόρφωση της κρίσης, έχει συμμετάσχει σε κεντροδεξιές ή κεντροαριστερές κυβερνήσεις που προωθούσαν αντιλαϊκές-αντεργατικές πολιτικές, και αυτό το πληρώνει.
Αν μιλάμε για τη ριζοσπαστική Αριστερά, εμφανίζεται να μην μπορεί να “κεφαλαιοποιήσει” την κρίση, καθώς η νέα γενιά, ο κόσμος της δουλειάς δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται τη διαφορά μεταξύ ριζοσπαστικής και καθεστωτικής Αριστεράς, και της χρεώνει λάθη του παρελθόντος. Ο κόσμος δεν εμπνέεται πια από αυτή την Αριστερά. Γι’ αυτό το λόγο δεν πήγε και να ψηφίσει. Σήμερα, η δουλειά που πρέπει να γίνει από τη ριζοσπαστική Αριστερά είναι μεγάλη και πρέπει να έχει ως κύριο στόχο την εμπιστοσύνη του κόσμου. Πρέπει να καταδειχθεί ότι το πρόβλημα δεν είναι γενικά και αόριστα η πολιτική ή η Αριστερά, το πρόβλημα εντοπίζεται σε αυτή την πολιτική που εφαρμόζεται και σε αυτή την Αριστερά που υπάρχει. Είναι μια δουλειά επίπονη και διαρκής, αλλά έχουμε αρχίσει να κάνουμε βήματα για να διαμορφώσουμε ένα νέο τοπίο. Οι αγώνες που δίνονται καθημερινά στις επιχειρήσεις, στα εργοστάσια που κλείνουν, στα πανεπιστήμια, δείχνουν ότι υπάρχει σημαντικό κομμάτι κόσμου που πολιτικοποιείται και ριζοσπαστικοποιείται και πιστεύει ότι υπάρχει ή μπορεί να διαμορφώσει μια εναλλακτική πρόταση.
Ποιες είναι οι σχέσεις σας με την υπόλοιπη Αριστερά; Με το Μέτωπο της Αριστεράς στη Γαλλία; Υπάρχει ανταγωνισμός, υπάρχουν περιθώρια προσέγγισης;
Πρώτα απ’ όλα να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν υπήρξε συνεργασία στις πρόσφατες ευρωεκλογές μεταξύ του Μετώπου της Αριστεράς και του NPA, καθώς μονίμως υπάρχει το ίδιο πρόβλημα στις συνομιλίες μας από την πλευρά του Μετώπου που μας αντιμετωπίζει με μια λογική: “εσείς ποιοι είστε, σε τι σκοπεύετε, με ποιο πλαίσιο κατεβαίνετε, υπάρχει πλαίσιο;”. Με τέτοιου είδους εμπόδια και ερωτήματα, κατέστη ανέφικτο να βρούμε κοινή γραμμή στις ευρωεκλογές. Ωστόσο η εναλλακτική πρόταση στην Αριστερά δεν δομείται μόνο στις εκλογές, αλλά στο πεδίο των κοινωνικών αγώνων. Παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε με το Μέτωπο την ίδια οπτική για τα πράγματα, εμείς είμαστε περισσότερο επαναστάτες, εκείνοι περισσότερο ρεφορμιστές, ωστόσο πιστεύουμε ότι μπορούμε από κοινού να δώσουμε και να ενισχύσουμε αγώνες. Αν το βλέπαμε αποστειρωμένα εκλογικά, ίσως και να μην διαφωνούσαμε σε τίποτα, αλλά όσον αφορά τους αγώνες πρέπει να χτίσουμε μια δυνατή ριζοσπαστική Αριστερά που θα θέτει το πλαίσιο και θα δημιουργεί ρήγματα – εκεί εμείς κάνουμε τη διαφορά. Οπότε το ζήτημα δεν είναι μόνο αν θα συνεργαστούμε με το Μέτωπο της Αριστεράς σε μια εκλογική ομπρέλα. Εμείς θέλουμε με τον κόσμο, με συντρόφους από το Μέτωπο της Αριστεράς να δημιουργήσουμε μια εναλλακτική Αριστερά που θα έχει πραγματική απεύθυνση στην Αριστερά.
Ποια είναι τα τρία χαρακτηριστικά που θεωρείτε ότι πρέπει να έχει η Αριστερά σήμερα για να είναι χρήσιμη και αποτελεσματική;
Α) Ως πρώτο σημείο θα μπορούσαμε να πούμε ότι η ριζοσπαστική Αριστερά πρέπει να εργαστεί για την ενότητα του κόσμου και των αγώνων, εργατικών, εκπαιδευτικών κ.λπ. Η Αριστερά πρέπει να είναι το ενοποιητικό στοιχείο των αγώνων.
Β) Πρέπει να εργαστεί για να επανακτήσει την εμπιστοσύνη του κόσμου στην Αριστερά, αλλά όχι στην καθεστωτική Αριστερά, σε μια εναλλακτική πρόταση, ριζοσπαστική που έχει πραγματικές απαντήσεις για τα καθημερινά του προβλήματα.
Γ) Γενικότερα, πρέπει να πείσει τον κόσμο να συμμετάσχει σε αριστερά ριζοσπαστικά σχήματα ώστε να πιέσει από τα συνδικάτα, από τη βάση, την κυβέρνηση Σαρκοζί να κάνει εναλλακτικές κινήσεις για έξοδο από την κρίση.