Οι κούριερ απέκτησαν Big Brother, του Γρηγόρη Λούση

τ.278, 20/11/2009

Δεν μας έφτανε το καθημερινό τρέξιμο και άγχος να προλάβουμε τις δουλειές, οι αντιξοότητες και η μεγάλη επικινδυνότητα της εργασίας μας, τα εργατικά ατυχήματα, οι απολύσεις και οι χαμηλοί μισθοί, μας φόρτωσαν και με ένα σύστημα παρακολούθησης που καταγράφει τα πάντα, από την ώρα που ξεκινάς την δουλεία μέχρι το τέλος(που σταμάτησες και πόση ώρα, πόση ώρα έκανες να παραδώσεις το δέμα, πιο δρομολόγιο ακλούθησες, που έφαγες και που κατούρησες).

Όλα αυτά βέβαια πάντα “για το καλό του πελάτη και το πρόσωπο εταιρίας”, το καλό του εργαζόμενου μάλλον δεν απασχολεί κανέναν εργοδότη, ούτε το επιπρόσθετο βάρος και άγχος που προκαλεί ένα μέσω παρακολούθησης εν ώρα εργασίας.

PDA, blackberry κλπ είναι συστήματα που φτιαχτήκαν για τις ανάγκες της αμερικανικής πολεμικής μηχανής και προωθηθήκαν στην εργασία, δεν έχουν καμιά υγειονομική πιστοποίηση για την ακτινοβολία που εκπέμπουν. Είναι προφανές ότι οι συσκευές χρησιμοποιούνται για να καταγράφουν, να αξιολογούν και να επιτηρούν τους εργαζόμενους και δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα όσο αναφορά την διευκόλυνση τους (αυτό επικαλείται η εργοδοσία), ίσα-ίσα αναπληρώνουν εσωτερικές θέσεις εργασίας (τηλεφωνικά κέντρα και αποθήκες) και κόσμος μένει χωρίς δουλεία.

Πριν μερικούς μήνες είχαμε και την πρώτη απόλυση συναδέλφου (ACS Πειραιά)που αρνήθηκε να το χρησιμοποιεί. Η αντίδραση της ΣΒΕΟΔ (Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου) ήταν άμεση, ανέδειξε το ζήτημα στους χώρους εργασίας και οδήγησε την υπόθεση στα δικαστήρια. Την Τρίτη 24 Νοεμβρίου έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στα δικαστήρια Πειραιά.

Το τελευταίο διάστημα στον κλάδο των ταχυμεταφορών έχει ενταθεί η επίθεση των εργοδοτών απέναντι σε δικαιώματα και εργαζόμενους, είτε με εξώδικα, όπως στην περίπτωση συναδέλφου από την μητρική ACS, επειδή και αυτός αρνείται την χρήση PDA, είτε με την μορφή εκδίκησης όπως στην περίπτωση του προέδρου του κλαδικού σωματείου στις ταχυμεταφορές (ΣΕΤΤΕΑ) και εργαζόμενου στη Speedex Ηρακλή Ποζαπαλίδη που προσπαθούν να του επιβάλουν αλλαγή στην εργασία του (10 η φορά σε 8 χρονιά). Συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της εταιρίας έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου.

Γρηγόρης Λούσης,
εργαζόμενος με μηχανάκι, μέλος ΣΒΕΟΔ