ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΣ

τ.223-224, 20/7/2007 (σε ένθετο οι σελίδες της Αριστεράς με αφιέρωμα στο Περιβάλλον)

Αυθαιρέτως

Αδέλφια, ξαδέλφια, αριστερά και «άλλο κόμμα»…

«Πρώτον, εμείς δεν είμαστε αριστερά, είμαστε ΚΚΕ. Έχει διαφορά, γιατί υπάρχουν αριστεροί, θαυμάσιοι άνθρωποι, που δεν είναι κομμουνιστές. Ας μην τα βάζουμε όλα στο ίδιο τσουβάλι. Εμείς λοιπόν είμαστε ΚΚΕ. Επομένως, δεν ενωνόμαστε με κανέναν σε ενιαίο μόρφωμα, κ.λπ. Το ΚΚΕ είναι αυτοτελές πάντα. Άλλο συμμαχία με όρους αυτοτέλειας κ.λπ.

Δεν έχουμε κανένα λόγο να κάνουμε τέτοια συμμαχία. Διότι αυτοί που κάνανε τον ΣΥΡΙΖΑ είναι αδερφάκια, ξαδερφάκια και πρωτοξάδελφα. Αν θέλετε τη γνώμη μου, δεν είναι συμμαχία αυτό. Συμμαχία δεν γίνεται ανάμεσα στα αδέλφια και τα πρωτοξάδελφα. Συμμαχία γίνεται ανάμεσα σε δυνάμεις που έχουν μια γενική συμφωνία στην κατεύθυνση, αλλά έχουν και διαφορές. Διαφορές που έχουν σχέση με τον τελικό σκοπό κ.λπ. Εχουν και μια αντίληψη για την πρόταση εξουσίας βεβαίως. Αυτά είναι ξαδελφάκια, πρωτοξάδελφα. Επομένως, δεν έχουμε κανένα λόγο –λέω μια πλευρά– να ενσωματωθούμε μέσα εκεί. Είμαστε άλλο κόμμα.» (Αλέκα Παπαρήγα, περιοδεία στη Βέροια…)

Διευρύνεται ο εχθρός

Η 17η του μήνα στάθηκε μια ιδιαίτερα αποκαλυπτική μέρα για τον «προεκλογικό αγώνα» του ΚΚΕ.

Το πρωί η συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τους δυο νεκρούς της ζώνης μετατράπηκε σε κομματική συγκέντρωση του ΚΚΕ με εκκλήσεις προς τους εργαζόμενους «να βγάλουν συμπεράσματα για το δικομματισμό» και επιθέσεις τόσο σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί «τόλμησαν» να πουν το αυτονόητο –ότι στην επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας συμμετέχει και εκπρόσωπος του σωματείου– όσο και σε μια μικρή ομάδα αναρχικών που θέλησε να πάρει μέρος στην πορεία και δέχτηκε την επίθεση των «περιφρουρητών της εργατικής τάξης» (σημειωτέον, η «περιφρούρηση» εμπόδισε τους φωτογράφους και τους οπερατέρ να καταγράψουν όσα γίνονταν).

Το ίδιο βράδυ η Αλέκα Παπαρήγα μιλούσε στη Νίκαια με θέμα «Τιμωρήστε ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, γυρίστε την πλάτη στα αναχώματά τους». Ωραία, ο εχθρός διευρύνεται, προβοκάτορες σε πλήρη δράση, σκοτεινά σχέδια εξυφαίνονται. Και πού να μπούμε και επίσημα στην προεκλογική περίοδο…

Δημιουργήθηκε και νέα πρωτοβουλία

Οι διεργασίες που έγιναν ανάμεσα σε ΣΕΚ, ΑΡΑΝ, ΑΡΑΣ φαίνεται ότι καταλήγουν σε ένα νέο σχήμα με τίτλο ΕΝΑΝΤΙΑ (Ενότητα Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς), που πιθανά να εμφανιστεί και στις εκλογές. Από πλευράς ΜΕΡΑ-ΝΑΡ τηρείται μια στάση «αναμονής και συζητήσεων» ,αλλά και επανασυγκρότησης των δυνάμεών του. Από πλευράς του ΕΝΑΝΤΙΑ, και ενώ δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες, ανακοινώθηκαν συγκεντρώσεις τον Σεπτέμβριο «με συμμετοχή εκπροσώπων της ευρωπαϊκής αντικαπιταλιστικής αριστεράς». Καλά το προχωρεί το καπελάκι το ΣΕΚ, που είναι μαθημένο σε αυτά. Ευτυχώς ο δικομματισμός (και ίσως ο καπιταλισμός) θα γνωρίσει μαύρες μέρες – και ειδικά το ΠΑΣΟΚ, που ακούει ΣΕΚ και τρομάζει… Να δούμε, τελικά πόσα ψηφοδέλτια θα παρουσιαστούν…