Δεν είναι η πρώτη φορά που το indymedia, μια ανεξάρτητη από το κράτος και τον επιχειρηματικό κόσμο πηγή πληροφόρησης, μπαίνει στο στόχαστρο. Αλλά είναι η πρώτη φορά που αυτό γίνεται με τόσο χοντροκομμένο και επιθετικό τρόπο. Επιπλέον, η τωρινή επίθεση δεν είναι άσχετη από την πρόσφατη εγκύκλιο του Σανιδά για την επικοινωνία στο ίντερνετ, την οποία έσπευσε να εκδώσει λίγο πριν συνταξιοδοτηθεί (στο καλό…).
Ο ΟΤΕ λοιπόν έστειλε εξώδικο στο ΕΔΕΤ (Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας, που αποτελεί τον πάροχο του Μετσόβιου Πολυτεχνείου καθώς και άλλων πανεπιστημίων και ερευνητικών οργανισμών) σχετικά με την παροχή του ιστοχώρου του indymedia, με το αιτιολογικό ότι ο τελευταίος δεν εξυπηρετεί “ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς”. Πρόκειται βέβαια για γελοία πρόφαση, αφού οι σέρβερ των πανεπιστημίων παρέχουν ιστοχώρους σε πλήθος ομάδες και άτομα του ακαδημαϊκού χώρου, χωρίς όλοι αυτοί να πληρούν τα κατά τον ΟΤΕ κριτήρια “ερευνητικών και εκπαιδευτικών σκοπών”. Όμως ο ΟΤΕ “ενδιαφέρεται” ειδικά για το indymedia, και όχι για όλους τους άλλους! Ο πρόεδρος του ΕΔΕΤ, καθηγητής κ. Π. Τσανάκας, απάντησε στο εξώδικο ότι “ο ΟΤΕ, όπως άλλωστε και το ίδιο το ΕΔΕΤ, δεν έχει το δικαίωμα να ελέγχει το περιεχόμενο της διακινούμενης πληροφορίας στο δίκτυο οπτικών ινών, έχει το δικαίωμα να ελέγχει ότι το δίκτυο δεν χρησιμοποιείται για εμπορικούς σκοπούς”. Όμως ο ΟΤΕ απέστειλε νέο εξώδικο, επιμένοντας και απειλώντας για διακοπή του ίντερνετ στο ΕΔΕΤ και άρα σε όλα τα πανεπιστήμια!
Ο απελθείς εισαγγελέας του Αρείου Πάγου γνωμοδότησε με εγκύκλιο, μετά από ερώτημα της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, ότι μετά από μήνυση ακόμη και για απλό πλημμέλημα οι δικαστικές αρχές θα έχουν το δικαίωμα να ζητούν (χωρίς την άδεια της ΑΔΑΕ ή άλλης ανεξάρτητης αρχής), τα στοιχεία του προσώπου που είναι υπεύθυνο για έναν ιστοχώρο, διεύθυνση e-mail κ.λπ. Ο Σανιδάς εκφράζει ρητά την εξωφρενικά επικίνδυνη άποψη ότι “το απόρρητο των επικοινωνιών δεν καλύπτει την επικοινωνία μέσω του διαδικτύου”, δηλαδή, σύμφωνα με τη γνωμοδότησή του, το ίντερνετ δεν καλύπτεται από το απόρρητο των επιστολών και της ελεύθερης ανταπόκρισης και επικοινωνίας, που προβλέπει το άρθρο 19 του Συντάγματος. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι με μια απλή δίωξη ποινικοποιείται η ελεύθερη διακίνηση ιδεών, αν θεωρηθεί ότι αυτή προσβάλλει, δυσφημεί, παρακινεί σε βία κ.ο.κ. Τα αντίστοιχα πλημμελήματα δεν είναι δύσκολο να βρεθούν, είτε με εισαγγελική πρωτοβουλία είτε με την απλή μήνυση ενός πολίτη.
Το indymedia, όπως και πολλοί άλλοι ιστοχώροι, ιντερνετικά ραδιόφωνα κ.λπ. δεν έχουν επώνυμους απέναντι στο νόμο υπευθύνους. Και αυτό είναι ένα μεγάλο “πρόβλημα” για την εγκύκλιο Σανιδά. Έτσι, όπως και με τα καρτοκινητά, πρέπει και το ίντερνετ να αποκτήσει σε κάθε περίπτωση ονοματεπώνυμα και υπευθύνους, ώστε να μπορούν οι Σανιδάδες να διώκουν.
Μετά το ιδιώνυμο της κουκούλας και την ονομαστικοποίηση των καρτοκινητών, τα περιστατικά αυτά (ακόμη κι αν τελικά η εξωφρενική εγκύκλιος Σανιδά βγει αντισυνταγματική και δεν εφαρμοστεί, όπως είναι πιθανό) επιβεβαιώνουν ότι οι φόβος που έχει καταλάβει τους στυλοβάτες και βασικούς κρίκους του συστήματος μετά το Δεκέμβρη και με την κρίση που υπάρχει είναι τέτοιος, ώστε η ήδη σιδηρόφρακτη, θωρακισμένη με χίλιους δυο τρόπους “δημοκρατία” μας να τους φαντάζει διάτρητη από “παράθυρα” που μπορεί να μεταχειριστεί ο “όχλος”. Οπότε επιδίδονται σε ένα αληθινά ευφάνταστο αγώνα δρόμου, παρακάμπτοντας κάθε έννοια κράτους δικαίου και συνταγματικότητας (για τα οποία κατά τα άλλα κόπτονται), ώστε να είναι πιο ετοιμοπόλεμοι την επόμενη φορά. Μέχρι τότε, μπορούν να δοκιμάζουν τα νέα αντιδημοκρατικά μέτρα σε μεμονωμένες περιπτώσεις ή σε περιπτώσεις κοινού ποινικού δικαίου, προλειαίνοντας το έδαφος (με τη βοήθεια πάντα της υστερίας των ΜΜΕ), ώστε την κρίσιμη στιγμή να έχει προετοιμαστεί η κοινή γνώμη. Ο κατήφορος δεν έχει πάτο. Η αντίστασή μας είναι επιβεβλημένη.
Σε όποιον πιστεύει ότι είμαστε υπερβολικοί ή κινδυνολόγοι, θα θυμίσουμε μόνο ένα πράγμα. Όταν τοποθετούνταν οι εκατοντάδες κάμερες ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων, μας διαβεβαίωναν ότι αυτό αφορούσε αποκλειστικά τους Ολυμπιακούς και τις ανάγκες της Τροχαίας, ότι “επ’ ουδενί θα υπάρξει στο μέλλον άλλη χρήση”. Πέρασαν λίγα μόλις χρόνια, και σήμερα πια θεωρείται από τους “πάντες” (πλην της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων) ότι η χρήση τους για τη δίωξη του “εγκλήματος” είναι επιβεβλημένη, και όποιος υποστηρίζει το αντίθετο παρουσιάζεται περίπου ως “καθυστερημένος”…
Γιώργος Τσίπρας