Μέσα σε όλες τις άλλες ειδήσεις του καλοκαιριού, ακούστηκε και ένα ωραίο: στο Νεπάλ ματαιώθηκαν τα καλλιστεία, μετά από διαμαρτυρίες της Παν-Νεπαλέζικης Επαναστατικής Ένωσης Γυναικών και άλλων γυναικείων οργανώσεων. Τα καλλιστεία είχαν προγραμματιστεί για τις 7 Αυγούστου, όμως οι αντιδράσεις οδήγησαν τη διοργανώτρια εταιρεία, Hidden Treasure (παρακλάδι της ινδικής Dabur Limited) να τα αναβάλλει για τις 23 Αυγούστου, ελπίζοντας ότι στο μεταξύ θα καταφέρουν να ηρεμήσουν τα πνεύματα – αντ’ αυτού οι γυναίκες… κλείδωσαν τα γραφεία της εταιρείας και απαίτησαν τη ματαίωση των καλλιστείων, τα οποία αναβλήθηκαν εκ νέου. Οι γυναίκες καταγγέλλουν τα καλλιστεία ως έναν απαράδεκτο θεσμό που εκμεταλλεύεται τις διαγωνιζόμενες για εμπορικούς σκοπούς.
Μάλλον θα πρέπει να συνηθίσουμε σε τέτοιες ειδήσεις από το Νεπάλ (καθόλου άσχημη προοπτική): να θυμίσουμε ότι στη Συντακτική Συνέλευση που προέκυψε τον Απρίλη του 2008 ο αριθμός των γυναικών ανέρχεται στις 200, σε σύνολο 601 εδρών. Από αυτές, το ένα τρίτο είναι εκπρόσωποι του Κ.Κ. Νεπάλ (Μαοϊκό), ενώ ως προς την οικονομικοκοινωνική τους προέλευση και το μορφωτικό επίπεδο παρουσιάζεται ιδιαίτερη ανομοιογένεια, που αντανακλά και τις ανισότητες εντός του Νεπάλ. Αρκετές είναι φτωχές και αναλφάβητες, αλλά από ό,τι φαίνεται πολύ μαχητικές.
Και ένα μέτρο σύγκρισης: το ποσοστό των γυναικών σε κοινοβουλευτικές έδρες υπολογίζεται σε 16% παγκοσμίως. Σύμφωνα με στοιχεία του 2006, η χώρα με τη μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών στο Κοινοβούλιο –ποσοστό 48,8%– ήταν η Ρουάντα. Παρακάτω παρατίθενται οι χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών βουλευτών:
Ρουάντα 48.8%, Σουηδία 47%, Κόστα Ρίκα 38.6%, Φινλανδία 38%, Νορβηγία 37.9%, Δανία 36.9%, Ολλανδία 36.7%, Κούβα και Ισπανία 36%, Αργεντινή 35%, Μοζαμβίκη 34.8%.
Σε αυτήν την κατάταξη, οι ΗΠΑ βρίσκονταν στην 67η θέση με 15,2%, η Ελλάδα στην 79η θέση με 13% (βάσει των εκλογών του 2004) και το Νεπάλ στην 112η θέση με μόλις 5,9% (βάσει των προηγούμενων εκλογών, του 1999). Μόνο 17 χώρες είχαν υπερβεί το 30%.
[πηγή: http://www.ipu.org/wmn-e/arc/classif300906.htm]
Μ.Ξ.