Κλειστό για τουλάχιστον έξι ακόμα μήνες θα παραμείνει το κτίριο του νοσοκομείου "Άγιος Ανδρέας", καθώς σύμφωνα με τη μελέτη της ΔΕΠΑΝΟΜ "επιβάλλεται η στατική του ενίσχυση πριν την επαναλειτουργία". Ο υφυπουργός Υγείας, που επισκέφθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου την Πάτρα, έριξε την ευθύνη για την καθυστέρηση της μελέτης στους μηχανικούς, δικαιολόγησε τα χιλιάδες ευρώ που δαπανήθηκαν για σοβατίσματα και βαψίματα λόγω "μακροσκοπικής εικόνας" και δήλωσε ότι το νοσοκομείο θα "σπάσει" στα τέσσερα για να λειτουργήσει το επόμενο διάστημα. Οι εξελίξεις αποτελούν ένα ακόμα χτύπημα στο δημόσιο σύστημα υγείας της ευρύτερης περιοχής, το οποίο βρίσκεται ήδη σε οριακή κατάσταση έπειτα από τη μεταφορά του "Άγιος Ανδρέας" στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.
Η μελέτη που πιστοποιεί ότι το κτίριο του νοσοκομείου "Άγιος Ανδρέας" έχει προβλήματα στατικότητας δημοσιοποιήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου, δηλαδή με δύο μήνες καθυστέρηση, και ενώ στο κτίριο ολοκληρώνονταν οι εργασίες αποκατάστασης των επιφανειακών ζημιών που προκλήθηκαν από το σεισμό της 8ης Ιουνίου. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, δύο από τους ορόφους είχαν ήδη δοθεί για καθαρισμό προκειμένου να επιστρέψουν σε αυτούς κάποιες κλινικές του νοσοκομείου.
Έπειτα από την άρνηση των εργαζομένων να δουλέψουν σε ένα κτίριο για το οποίο εκκρεμούσε η εκτίμηση για την ασφάλειά του, το υπουργείο έδωσε τελικά στη δημοσιότητα την περίληψη της μελέτης, η οποία πιστοποιεί αυτό που εδώ και χρόνια έχει τεθεί τόσο από το προσωπικό όσο και από άλλους φορείς, όπως το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας: το κτίριο δεν έχει στατική επάρκεια.
Σύμφωνα με τη ΔΕΠΑΝΟΜ, ο χρόνος των επεμβάσεων θα διαρκέσει από τέσσερις έως έξι μήνες και το κόστος του έργου θα ανέλθει σε δύο εκατομμύρια ευρώ.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο χώρο της υγείας στην Αχαΐα με την επεισοδιακή συστέγαση των δύο νοσοκομείων. Διάδρομοι και θάλαμοι γεμάτοι ράντζα, νηστικοί ασθενείς και νοσηλευτές που τσακώνονται για το ποιος άρρωστος "ανήκει" σε ποιον, μεγαλοκαθηγητές που περιφρουρούν το "μαγαζάκι" τους συμπεριφερόμενοι στους συναδέλφους τους από το "Άγιος Ανδρέας" σαν να είναι γιατροί Β’ κατηγορίας, εργαζόμενοι που "εξαφανίστηκαν" εκμεταλλευόμενοι το γενικότερο χάος και επιτείνοντας την ήδη επιβαρημένη κατάσταση λόγω έλλειψης προσωπικού, ειδικευόμενοι σε ρυθμούς πανικού: αυτά είναι μερικά από τα καθημερινά στιγμιότυπα του εκρηκτικού κλίματος των τελευταίων μηνών.
Η απάντηση του υπουργείου στην παραπάνω κατάσταση –και με δεδομένη τη μη επαναλειτουργία του "Άγιος Ανδρέας"– είναι η σαλαμοποίηση του νοσοκομείου στα τέσσερα και η διασπορά του σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Πρόταση που αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν έχει κανένα σχέδιο και συνεχίζει να προσπαθεί να κρατά τις ισορροπίες με τους πανεπιστημιακούς καθηγητές, η πλειοψηφία των οποίων ζητά ανοιχτά "να φύγει το "Άγιος Ανδρέας" από το ΠΠΓΝΠ" έχοντας πλέον στο πλευρό της και τους εκπροσώπους των εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.
Πώς θα λειτουργήσει το δεύτερο μεγαλύτερο νοσοκομείο στη Δυτική Ελλάδα "σπασμένο" στα τέσσερα ("409", Θώρακος, μία κλινική στο ΠΠΓΝΠ και Ταχύρρυθμο); Στο κρίσιμο αυτό ερώτημα ο υφυπουργός αλλά και οι αρμόδιοι φορείς της υγείας στην περιοχή δεν μπήκαν στον κόπο να απαντήσουν. Εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση που έχουν δημιουργήσει με τις μέχρι στιγμής επιλογές τους, έταξαν στους μεν ότι "θα τους πάρουμε από εδώ" και στους δε ότι "θα φύγετε", δίνοντας ένα ακόμη χτύπημα στο δημόσιο σύστημα υγείας της περιοχής.
Κατά τα άλλα, ο υφυπουργός βρήκε "θαυμάσια" τα μάρμαρα που αντικαταστάθηκαν στο κτίριο του "Άγιος Ανδρέας" – τα οποία θα ξηλωθούν το επόμενο διάστημα για να γίνουν οι εργασίες αντισεισμικής θωράκισης! Φυσικά, δεν απάντησε γιατί πετάχτηκαν χιλιάδες ευρώ για πασαλείμματα και εργασίες εξωραϊσμού, αλλά ξέρουμε όλοι ποιος πληρώνει το μάρμαρο…
Κατερίνα Παγουλάτου