Χρειάστηκαν μόλις μερικές εβδομάδες για να διαψευστούν πανηγυρικά όλες οι προβλέψεις του Προϋπολογισμού του 2009, που υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της ΝΔ πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων. Το κορυφαίο νομοθέτημα της κυβέρνησης Καραμανλή είναι, απλώς, για το καλάθι των αχρήστων.
Μοιάζει ίσως τυπικό ζήτημα, αλλά δεν είναι. Στην πραγματικότητα, η υποτιθέμενη νομοθετική αρμοδιότητα της βουλής γίνεται σκουπιδόχαρτο στα χέρια του διευθυντηρίου των Βρυξελλών, που μπορεί να επιβάλλει την ολοκληρωτική του αναδιαμόρφωση ώστε "να ικανοποιούνται οι διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας", δηλαδή οι καταναγκασμοί που επιβάλει η Κομισιόν. Και μάλιστα αυτή η αναδιαμόρφωση μπορεί να είναι συνεχής, να προσαρμόζεται δηλαδή στις κάθε φορά επιδιώξεις του διευθυντηρίου, όχι μόνο χωρίς την έγκριση αλλά χωρίς καν την πλήρη γνώση των διατάξεών του από τη βουλή, τα κόμματα, τους πολίτες.
Το νέο πρόγραμμα σταθερότητας που υποβλήθηκε από την κυβέρνηση για διαπραγμάτευση και… έγκριση από την Κομισιόν ανατρέπει όλες τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού του 2009, πάνω στις οποίες στηρίχθηκε η εισοδηματική πολιτική και ο καταμερισμός των δημόσιων δαπανών κατά τομέα.
Έτσι, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, προβλέπεται ότι η αύξηση του ΑΕΠ για το 2009 θα περιοριστεί μόλις στο 1,1% – έναντι 2,7% που προβλεπόταν το Δεκέμβρη. Η (επίσημη) ανεργία θα αυξηθεί στο 8% το 2009, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα διαμορφώθηκε στο 3,7% το 2008 (από 2,5% που προέβλεπε ο Προϋπολογισμός), και θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα και το 2009.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και αυτές οι προβλέψεις θεωρούνται φιλόδοξες, μιας και η ΕΕ αλλά και άλλοι διεθνείς οργανισμοί προβλέπουν αύξηση του ΑΕΠ μόλις στο 0,2% και ανεργία που θα ξεπεράσει το 9,2%.
Πίσω από το παιχνίδι των αριθμών κρύβονται εξαιρετικά δυσάρεστες εκπλήξεις για τους εργαζόμενους. Οι πρακτικές συνέπειες είναι ο αριθμός των ανέργων να αυξηθεί κατά χιλιάδες, ενώ οι αυξήσεις στους μισθούς και συντάξεις θα παραμείνουν σε λιτότητα για μια επιπλέον τριετία, συρρικνώνοντας ακόμη περισσότερο την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων.
Παράλληλα, ανακοινώθηκε νέο ξεπούλημα δημόσιων φορέων και οργανισμών ύγους 1 δισ. ευρώ, περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, ιδιωτικοποίηση των λειτουργιών των Ασφαλιστικών Ταμείων, των ΟΤΑ και των ΔΕΚΟ, "απελευθέρωση" της αγοράς εργασίας στο όνομα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, και συνέχιση της φοροεπιδρομής σε βάρος των χαμηλών εισοδημάτων.
Αποκαλύπτεται έτσι η ουσία και το βάθος της "αλλαγής κατεύθυνσης" της οικονομικής πολιτικής που επεξεργάστηκαν οι Γ. Σουφλιάς και Γ. Παπαθανασίου…
Και όλα αυτά αποτελούν απλά τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Τίποτα δεν αποκλείει να ακολουθήσουν και "συμπληρωματικά" μέτρα στον όχι μακρινό ορίζοντα!