“Κόκκινο”: Κάτω τα χέρια από τον ΣΥΡΙΖΑ!

τ.269, 19/06/2009

Αποσπάσματα από την ανακοίνωση της οργάνωσης “Κόκκινο”

Είναι φανερό: ο πόλεμος συνεχίζεται με άλλα, σκληρότερα μέσα. Ο αντίπαλος, η ενωτική – κινηματική – ριζοσπαστική Αριστερά, ο αντισυστημικός ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να διαλυθεί. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να εξαπολυθεί η τελική επίθεση για την κατάληψη του κάστρου. (…)

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Πρετεντέρης και οι όμοιοί του κηρύσσουν την τελική έφοδο ενάντια στον αντισυστημικό ΣΥΡΙΖΑ. Και ότι οι κεντροαριστεροί του ΣΥΝ, με τις πλάτες των διάφορων Πρετεντέρηδων, είναι αποφασισμένοι να “διεκπεραιώσουν αρμοδίως” το σχέδιο μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Ή μάλλον, ακριβέστερα, μέσω του ΣΥΝ και εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. (…)

Ωστόσο, πράγματι το εκλογικό αποτέλεσμα, χωρίς να είναι ταπεινωτικό, συνιστά ήττα. Ήττα όμως διδακτική και αναστρέψιμη. (…)

  • Τα μέτρα σύγκρισης: Η απογείωση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις της περιόδου από το χειμώνα του 2007 μέχρι την άνοιξη του 2008 δημιούργησαν σε πολλούς μια παραλυτική ευφορία και την εντελώς λαθεμένη αίσθηση ότι με κατάλληλους επικοινωνιακούς χειρισμούς και εκφωνήσεις πολιτικής τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσαν να σταθεροποιηθούν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ξεχάστηκε έτσι ότι για την Αριστερά είναι αδιανόητο να σταθεροποιήσει πολύ υψηλά ποσοστά χωρίς να αντιπροσωπεύει στην κοινωνία κάτι ανάλογα ισχυρό. (…)
  • Το ρίζωμα στην κοινωνία: Χωρίς ρίζωμα στην κοινωνία, τα υψηλά εκλογικά ποσοστά δεν αντέχουν στη δοκιμασία του χρόνου (…) Συμπέρασμα: Πέρα από τα προτάγματα της Αριστεράς (που πρέπει να αξιολογούνται πιο ψηλά από τους εκλογικούς της στόχους), ακόμη και οι εκλογικοί στόχοι απαιτούν έναν άλλο ΣΥΡΙΖΑ: μαζικό πολιτικό ρεύμα βάσης στην κοινωνία, με κοινωνικό και πολιτικό ρίζωμα. Όλοι και όλες ξέρουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που ηττήθηκε εκλογικά, δεν είχε αυτά τα χαρακτηριστικά…
  • Η αμφισημία του πολιτικού στίγματος: Ο Πρετεντέρης, ο Κύρκος και ο Κουβέλης έχουν δίκιο: η πολιτική αμφισημία που διακρίνει τον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αρθεί! Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι “και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ”. Και συστημικός και αντισυστημικός. (…) Διαφωνούμε όμως απόλυτα μαζί τους σε ποια κατεύθυνση πρέπει να αρθεί αυτή η αμφισημία: Αυτοί ζητούν να αρθεί στην κατεύθυνση του συστημικού ΣΥΡΙΖΑ, του ΣΥΡΙΖΑ που ονειρεύεται ο Πρετεντέρης. Εμείς, στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση: του αντισυστημικού ΣΥΡΙΖΑ, που έχει ανάγκη ο κόσμος της εργασίας, οι άνεργοι και αποκλεισμένοι, οι μετανάστες και οι γυναίκες, η νεολαία. (…)
  • Η άρνηση στράτευσης της μαζικής πρωτοπορίας: Ίσως το μεγαλύτερο πολιτικό σφάλμα που διέπραξε ο ΣΥΡΙΖΑ (και για το οποίο δεν ευθυνόμαστε όλοι) είναι ότι στην πράξη αρνήθηκε σε χιλιάδες αριστερούς/ές να ενταχθούν πολιτικά στις γραμμές του. Με το να αρνηθεί να ικανοποιήσει τη διάθεση μαζικής επαναστράτευσης στην Αριστερά εκατοντάδων και χιλιάδων ανένταχτων, ο ΣΥΡΙΖΑ έμεινε ένα ισχνό διαπαραταξιακό κορυφής, αδύναμο για μαζικές παρεμβάσεις στην κοινωνία, αλλά αδύναμο επίσης και για μεγάλες εκλογικές επιδόσεις. (…)
  • Οι αντικειμενικές συνθήκες (κρίση και επιθέσεις του συστήματος): (…) Μέσα στην κρίση είναι πολύ πιθανό να ισχυροποιηθούν δεξιά, συντηρητικά και ακροδεξιά – φασιστικά ρεύματα, να εκτραχυνθεί η πολιτική αντιπαράθεση, να διαμορφωθεί μια πολιτική ατζέντα στην οποία ο λόγος της αντισυστημικής Αριστεράς δεν θα είναι πλατιά δημοφιλής. (…) Το ζήτημα είναι αν θα επενδύσουμε σε ένα πολιτικό σχέδιο συγκρότησης και πολιτικής εκπροσώπησης τέτοιων κοινωνικών στρωμάτων και “πολιτικών ταυτοτήτων”, που απαιτούν έναν ριζοσπαστικό – αντικαπιταλιστικό πολιτικό λόγο, ή θα στρογγυλέψουμε τον πολιτικό μας λόγο για τις ανάγκες του “εξεγερμένου” μικροαστού που ζητάει “ισχυρό κράτος” για να προστατευτεί από τους μετανάστες και την οικονομική κρίση, αυταπατώμενοι μάλιστα ότι έτσι προσεγγίζουμε τη μεγάλη πλειοψηφία…
  • Η ανασύνθεση της εκλογικής βάσης: Η ανασύνθεση της κοινωνικής – εκλογικής βάσης σε συνθήκες κρίσης διαμορφώνει μια εν δυνάμει εκλογική βάση πιο απαιτητική, “δύστροπη” και εκλογικά ασταθή και σε ένα βαθμό “μη αποδοτική”. (…) Να λοιπόν που αυτά που πρέπει να γίνουν για να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ πιο “χρήσιμος” και παρεμβατικός κοινωνικά, πιο ανθεκτικός πολιτικά και πιο αποτελεσματικός εκλογικά κινούνται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που μας υποδεικνύει ο κεντροαριστερός “Δούρειος Ίππος” του συστήματος. (…)

Διά ταύτα: πρόσω ολοταχώς!

Δεν είναι λοιπόν η ώρα για “νηφάλια αποτίμηση αποτελεσμάτων”, για “αναστοχασμούς” και άλλα τέτοια παρηγορητικά! Είναι η ώρα της μάχης! (…)

  • Από ποιον; Μα πρώτα απ’ όλα από τον πλέον αρμόδιο: τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ. Και ύστερα από όλους/ες όσοι/ες δεν εθελοτυφλούμε, αντιλαμβανόμαστε τι είναι αυτό που συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας και είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε τη μάχη, από τις συνιστώσες και τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ που αυτή τη δύσκολη στιγμή θα αποδείξουν ότι μπορούν να διαλέξουν στρατόπεδο: ενάντια στους κεντροαριστερούς, ενάντια στις παραλυτικές συμμαχίες με τους κεντροαριστερούς, ενάντια στη διολίσθηση στην κεντροαριστερά. Καλούμε τις αριστερές – αντικαπιταλιστικές δυνάμεις, συνιστώσες, τάσεις, ομάδες, άτομα και τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια ευρεία συμμαχία, που θα αποκρούσει την καθεστωτική επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ.