Νομοσχεδιο για την Ειδικη Αγωγη: Οι μη “αποδοτικοί” είναι απορριπτέοι

τ.241, 18/04/2008

Συνέντευξη με τη Γιούλα Τσότσου και την Ανθή Μηλιάδου, μέλη των Αριστερών Σχημάτων και της συντονιστικής επιτροπής κατάληψης, δευτεροετείς φοιτήτριες στο Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής Βόλου

Σε ένα πανεπιστήμιο που κυρίως συζητούσε για τις εκλογές, εσείς γιατί προχωρήσατε σε αγωνιστική κινητοποίηση και κατάληψη; Ποια είναι ακριβώς η κριτική σας στο νομοσχέδιο για την Ειδική Αγωγή και ποια τα αιτήματά σας;

Τα εργασιακά προβλήματα της σχολής μας αποτελούν χρόνιο πρόβλημα. Εδώ και 10 χρόνια περιμένουμε μια παρέμβαση, που θα αναβαθμίζει την Ειδική Αγωγή και θα κατοχυρώνει τα εργασιακά δικαιώματα του μοναδικού Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα. Το τόσο πολυπόθητο νομοσχέδιο, λοιπόν, βγήκε μία εβδομάδα πριν από τις φοιτητικές εκλογές. Στην αρχή, ταλαντευόμασταν ανάμεσα σε δυο ζητήματα: εκλογές ή κίνημα; Οι εκλογές εν τέλει έγιναν και αξιοποιήθηκαν ως μέσο ενημέρωσης και κινητοποίησης του φοιτητικού σώματος. Η πλειοψηφία του φοιτητικού συλλόγου τάχθηκε ενάντια στο νέο νομοσχέδιο, ζητώντας την απόσυρσή του.

Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει τα εξής:

  • Καμία βελτίωση των υπαρχόντων υποδομών και τη δημιουργία νέων.
  • Δεν προωθεί ουσιαστικά την ένταξη των αναπήρων.
  • Δημιουργώντας τον κλάδο των Ειδικών Παιδαγωγών (ΠΕ61, 71), συστήνει παράλληλα υποκλάδους (εξειδικεύσεις στις ειδικές ανάγκες), πράγμα που, εκτός του ότι δεν παρέχεται από κανένα Ανώτατο Ίδρυμα, θεωρείται μη εφαρμόσιμο στη σχολική πραγματικότητα.
  • Ορίζει ως τυπικά προσόντα των εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή όχι το βασικό τίτλο σπουδών αλλά διδακτορικά ή μεταπτυχιακά. Επιπλέον, εξομοιώνει το πτυχίο μας με οποιαδήποτε επιμόρφωση, ειδίκευση ή σεμινάρια 400 ωρών στην Ειδική Αγωγή!
  • Βάζει διαβαθμίσεις στο διορισμό. Οι απόφοιτοι του τμήματός μας, παρ’ ότι προέρχονται από το μοναδικό Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής, κατατάσσονται τελευταίοι.

Γι’ αυτό και διεκδικούμε:

  • την καθιέρωση υποχρεωτικής, αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν Ειδικής Αγωγής για όλα τα παιδιά με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες
  • ολόπλευρη στήριξη των παιδιών που μπορούν να ενταχθούν στα γενικά σχολεία, με ειδικευμένο επιστημονικό και υποστηρικτικό προσωπικό, υποδομές, χρηματοδότηση, πρακτικές και λογικές που να υπηρετούν το πνεύμα της ένταξης
  • γενναία αύξηση των δαπανών για την Ειδική Αγωγή από τον κρατικό προϋπολογισμό
  • δικαίωμα πρόσβασης όλων των ΑμΕΑ σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης
  • Σε ό,τι αφορά στα εργασιακά μας δικαιώματα:
  • Κατάργηση του θεσμού των αναπληρωτών. Απαιτούμε μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Να σταματήσει η εργασιακή ομηρία των αποφοίτων του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής (ΠΤΕΑ) και του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής με κατεύθυνση στην Εκπαίδευση Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
  • Να μην εφαρμοστούν οι τομείς Ειδικής Αγωγής, να μην εξισώνεται το πτυχίο μας με υποτυπώδη διδασκαλία και σεμινάρια.

Γιατί δεν κάνετε κάποιες διορθωτικές προτάσεις και ζητάτε να αποσυρθεί συνολικά το νομοσχέδιο;

Το φοιτητικό κίνημα για το άρθρο 16 και το νόμο-πλαίσιο έδειξε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν παίρνει από λόγια. Το νομοσχέδιο δεν κατοχυρώνει τα εργασιακά μας δικαιώματα και υποβαθμίζει το χώρο της Ειδικής Αγωγής. Εισάγει το ιδιωτικό συμφέρον, απαξιώνει το πτυχίο μας. Αυτό το νομοσχέδιο μπάζει από παντού και δεν χωράει διορθωτικές προτάσεις. Γνωρίζουμε καλά πως η απαξίωση και η αθλιότητα στους χώρους της πρόνοιας και της ειδικής αγωγής δείχνει και κάτι άλλο. Οι "μη αποδοτικοί" για το σύστημα οικονομικής εκμετάλλευσης είναι απορριπτέοι! Δεν μας κάνουν χάρη που έβγαλαν αυτό το νομοσχέδιο! Είναι δικαίωμά μας να υπάρξει ένα πλαίσιο της προκοπής για την Ειδική Αγωγή, όπως και όλων των ΑμΕΑ.

Θα συνεχίσετε με καταλήψεις; Τι άλλες δράσεις κάνετε σαν σύλλογος;

Θα συνεχίσουμε και μετά το Πάσχα. Επίσης, τη Δευτέρα 14/4, πραγματοποιήσαμε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Παιδείας. Μετά τη συνέλευση της Τρίτης 15/4, συστάθηκαν νέες επιτροπές αγώνα και συντονισμένα προχωράμε σε καθημερινές δράσεις και παρεμβάσεις, όπως μοίρασμα της απόφασης του συλλόγου σε κεντρικά σημεία της πόλης του Βόλου, σε σχολεία (ειδικής και γενικής εκπαίδευσης), ενημέρωση του Τύπου, ενημέρωση και άλλων συλλόγων πανελλαδικά για στήριξη, παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από τον πρύτανη. Το πιο σημαντικό όμως απ’ όλα είναι πως το ΠΤΕΑ αυτή τη στιγμή δρα συλλογικά και μαζικά, με ψιλοπροβλήματα από την ΚΝΕ, που όμως δεν πείθουν κανέναν…

Τη συνέντευξη πήρε η Κατερίνα Τριανταφύλλου