Στη διαδήλωση στις 6 Σεπτέμβρη, στα εγκαίνια της ΔΕΘ, αναμένεται να βρεθούν και οι εργαζόμενοι του εργοστασίου Siemens Θεσσαλονίκης, διαδηλώνοντας με τους υπόλοιπους ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, που συν τοις άλλοις απλώς… τους πετάει στο δρόμο. Είναι γνωστή εδώ και καιρό η πρόθεση της μητρικής Siemens να κλείσει το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης στα πλαίσια γενικότερης της αναδιάρθρωσης. Η εταιρεία έχει θέσει προς πώληση εκτός από αυτό και άλλες μονάδες όπως αυτό στη Λειψία της Γερμανίας και στη Βραζιλία. Εκεί, οι κυβερνήσεις, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, έχουν αποτρέψει το μοιραίο.
Η ομοιότητα της ιστορίας του εργοστασίου της Siemens στη Θεσσαλονίκη με αυτές των υπόλοιπων εργοστασίων στην περιοχή είναι τουλάχιστον σοκαριστική. Λειτουργεί εδώ και 44 χρόνια. Τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 απασχολούσε περίπου 1.000 άτομα. Σήμερα, οι 500 εργαζόμενοι διαβεβαιώνουν ότι η εταιρεία όχι μόνο είναι βιώσιμη, αλλά και κερδοφόρα. Παράγει τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό, έχει εξαγωγική δραστηριότητα της τάξης των 70.000.000 ευρώ, με σημαντικό ποσοστό στις ετήσιες συνολικές ελληνικές εξαγωγές. Το εργοστάσιο ανήκει κατά 41% στη μητρική Siemens, 29% στη " Siemens Εταιρικές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε." και κατά 30% στην Εθνική Τράπεζα. Παρόλα αυτά, το δίλημμα που τίθεται είναι πώληση ή λουκέτο.
Το γεγονός, ότι κατά ένα ποσοστό το εργοστάσιο ανήκει στην Εθνική Τράπεζα, για πολλούς αποτελεί το μέσο πίεσης, ώστε να μην κλείσει. Όμως, πληθαίνουν οι φήμες ότι οι μεγαλομέτοχοι του εργοστασίου έχουν έναν ακόμη λόγο να το κλείσουν. Η έκταση των 106 στρεμμάτων, όπου βρίσκεται στην ανατολική Θεσσαλονίκη είναι αδιαμφισβήτητο φιλέτο. Η περιοχή έχει αναδειχθεί σε έναν σημαντικό εμπορικό πόλο, με πολλά πολυκαταστήματα. Η ζωή λοιπόν 500 εργαζομένων στο βωμό του ομαδικού shopping therapy.
Δ.Ι.