Με κεντρικό αίτημα την άμεση μονιμοποίηση εργαζόμενοι με καθεστώς stage από όλη την Ελλάδα συμμετείχαν στη χτεσινή (Πέμπτη 5 Νοέμβρη) κινητοποίηση. Η αγωνιστική διάθεση, ο παλμός και τα αντικυβερνητικά συνθήματα έδωσαν τον τόνο και ανέδειξαν την αγωνία, αλλά και την οργή για την κυβερνητική πολιτική, που λίγες μόνο μέρες μετά τις εκλογές στέλνει με τον πιο κυνικό τρόπο στην ανεργία και την απόγνωση χιλιάδες ανθρώπους.
Ανάμεσα στα πανό ξεχώριζε αυτό των εργαζόμενων από τη Θεσσαλονίκη, το οποίο έγραφε: “Αίσχος. Μας εκμεταλλευτήκατε – μας πετάξατε στο δρόμο”, ενώ το σύνθημα “θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία, τα stage είναι κοροϊδία”, συμπύκνωνε το αίτημα της δυναμικής διαδήλωσης. Το παρών έδωσαν εργαζόμενοι από την Κρήτη, την Αχαΐα, την Αργολίδα, τη Λάρισα, την Καρδίτσα το Βόλο, τη Θεσσαλονίκη, την Ήπειρο κ.λπ., ενώ πολλά σωματεία αποφάσισαν στάσεις εργασίας και κυκλοφόρησαν ψηφίσματα σε ένδειξη συμπαράστασης και κόντρα στο διαιρετικό κλίμα που καλλιεργείται από κυβέρνηση και ΜΜΕ.
Οι συγκεντρωμένοι σε κάθε ευκαιρία αποδοκίμαζαν με τον πλέον έντονο τρόπο την κυβέρνηση και κυρίως τον αντιπρόεδρό της Θ. Πάγκαλο, όπως επίσης και τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, ο οποίος -όπως έλεγαν χαρακτηριστικά- έπρεπε να βρίσκεται στο πλευρό τους και όχι να παρέχει υπηρεσίες στη νέα κυβέρνηση.
Στα λόγια όλων κυριαρχούσε η φράση αγώνας διαρκείας μέχρι τη δικαίωση. Η Μαρία Μπιμπάκη, από το Ηράκλειο, όπου σχεδόν 500 άνθρωποι απασχολούνται με stage, λέει στην “Αριστερά!” ότι “η σημερινή κινητοποίηση τα δείχνει όλα. Έχουμε ξεσηκωθεί όλοι όσοι είμαστε με συμβάσεις ή stage. Δουλεύαμε και δουλεύουμε όπως οι κανονικοί υπάλληλοι. Δουλεύαμε πολύ πάνω από 4ωρο για να παίρνουμε 480 ευρώ, τα οποία πολλές φορές δεν ήταν καν τόσα, επειδή μας κόβουν όλες τις αργίες και τις γιορτές, φτάνοντας έτσι να παίρνουμε μέχρι και 270 ευρώ. Διεκδικούμε μονιμοποίηση και τίποτα άλλο. Όλοι δουλεύουμε σκληρά. Δεν πήραμε τη θέση κανενός μόνιμου υπαλλήλου. Καλύψαμε κενές θέσεις και ακόμα υπάρχουν χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας, οι οποίες πρέπει να καλυφθούν από νέους ανθρώπους που βρίσκονται στην ανεργία”.
“Δεν μπορούμε να καταλάβουμε”, επισημαίνει η Μαρία Μπιμπάκη, “τι πολιτική είναι αυτή που μέσα σε μια νύχτα πετάει στο δρόμο 120.000 άτομα και η κυβέρνηση πρέπει να το σκεφτεί αυτό πολύ καλά”. Για την επόμενη μέρα των κινητοποιήσεων, είπε ότι μάλλον θα είναι θετική, αφού “η κυβέρνηση θα δει αυτό που συμβαίνει σήμερα και θα αλλάξει την πολιτική της απέναντι στα stage και τους συμβασιούχους. Η μονιμοποίησή μας στις ήδη υπάρχουσες –και το υπογραμμίζω αυτό- κενές και οργανικές θέσεις είναι μονόδρομος. Δεν παίρνουμε τη δουλειά κανενός και γι’ αυτό δεν γίνεται να μας πετάνε έτσι στο δρόμο. Και όταν η κυβέρνηση λέει γυρίζουμε σελίδα, δεν σημαίνει ότι σκίζουμε τις προηγούμενες, όπως επιχειρεί να κάνει το ΠΑΣΟΚ”.
Αντίστοιχα οργισμένη και σαφής είναι και η Ευαγγελία Διαμαντή, εργαζόμενη με stage στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), στον οποίο πανελλαδικά απασχολούνται με stage 230 άτομα: “Αν δεν μονιμοποιηθούμε, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας θα είμαστε στο δρόμο και αύριο”. Αναφερόμενη στο κλίμα που εισπράττουν από τους υπόλοιπους εργαζόμενους στον ΟΕΚ, η Ευαγγελία λέει ότι είναι μαζί τους και αλληλέγγυοι, “αφού μας θεωρούν σημερινούς και αυριανούς συναδέλφους”.
Ο Ανδρέας Αλεξόπουλος από την Αχαΐα σημειώνει ότι “με τη σημερινή κινητοποίηση θέλουμε να περάσουμε το αίτημα για πραγματική δουλειά και όχι ανεργία. Είναι ένα δίκαιο και -σύμφωνα με τους συνταγματολόγους- απόλυτα νόμιμο αίτημα. Όλα αυτά που έλεγαν προεκλογικά και εμφανίζονταν ως τιμητές των αγώνων της νεολαίας σήμερα τα ξεχνάνε. Εμείς θέλουμε να τους περάσουμε το μήνυμα ότι καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες και πρέπει η κυβέρνηση να μεριμνήσει για μας, γιατί έχουμε 2, 3, 5 και πολλοί 6 χρόνια εργασίας, πράγμα που σημαίνει ότι όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι δεν γίνεται να βγουν στην ανεργία. Στο νομό Αχαΐας δουλεύουμε με stage περίπου 800 άτομα και θέλουμε να πούμε ότι δεν θα σταματήσουν εδώ οι αγώνες. Θα υπάρξει κλιμάκωση και συνέχεια, με πιο μαζικές συγκεντρώσεις, μέχρι η κυβέρνηση να θυμηθεί τις προεκλογικές της εξαγγελίες”.
Για τον Γιώργο που δουλεύει με stage σε δήμο της Ηπείρου, “μοναδικός δρόμος είναι ο αγώνας μέχρι την τελική δικαίωση. Το κλίμα μεταξύ των συναδέλφων, όπως φαίνεται και από τη σημερινή κινητοποίηση είναι πολύ καλό, αλλά περίμενα και θα ήθελα να είμαστε ακόμα πιο οργανωμένοι ακόμα πιο πολλοί”.
Π.Α.