Συνέντευξη με τα μέλη της "Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων για να γίνει το κτήμα Ζωγράφου, κτήμα του Λαού"
Πριν από λίγες μέρες οι κάτοικοι του Ζωγράφου με μια μεγάλη κινητοποίηση άνοιξαν τις πόρτες του κτήματος Ζωγράφου διεκδικώντας να γίνει χώρος πρασίνου για τους κατοίκους. Εδώ και καιρό, επιτροπή κατοίκων της πόλης δραστηριοποιείται συστηματικά και μεθοδικά ώστε να μη γίνει τσιμέντο ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο ελεύθερου χώρου. Η εφημερίδα κουβέντιασε με τους Σ. Κοσμά και Λ. Καλογρίδη για τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή και τις προοπτικές του αγώνα τους.
Οι πρόσφατες κινητοποιήσεις σας είχαν σημαντική επιτυχία. Περιμένατε τέτοια συμμετοχή;
ΛΚ: Ελπίζαμε ότι θα υπήρχε ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή. Πρώτον, γιατί είναι καθολική απαίτηση του ζωγραφιώτικου λαού, αυτός ο μοναδικός πνεύμονας πρασίνου στο πιο πυκνοκατοικημένο και πυκνοδομημένο σημείο της πόλης μας να γίνει ένα μεγάλο πάρκο υψηλού και πυκνού πρασίνου. Και, δεύτερον, γιατί είχε προηγηθεί μεγάλη δουλειά από την επιτροπή κατοίκων σε μια στιγμή που βιώνουμε με δραματικό τρόπο τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
ΣΚ: Η Λιάνα έχει δίκιο. Έχει γίνει σημαντική δουλειά από την επιτροπή, μια δουλειά μυρμηγκιού, πόρτα-πόρτα να κάνουμε αισθητή την παρουσία μας. Τον Οκτώβρη έγινε η πρώτη μεγάλη πορεία στο Ζωγράφου. Αυτή ήταν η δεύτερη μεγάλη πορεία, μετά από πολλά χρόνια, που η συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγάλη.
Έχει βέβαια ένα κινηματικό παρελθόν η περιοχή…
ΣΚ: Η περιοχή είχε κινηματικό παρελθόν, αν θυμηθούμε ότι το 1986 δόθηκαν μάχες για τη Γεωργίου Παπανδρέου. Οι κάτοικοι μπήκαν μπροστά στις μπουλντόζες, έπαιξαν πετροπόλεμο με τα ΜΑΤ, πέταξαν τα κομμένα δέντρα μέσα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου κ.λπ. Αλλά από τότε και μέχρι τη σύσταση της επιτροπής γύρω από τέτοια ζητήματα δεν υπήρχε τίποτα.
ΛΚ: Η απουσία ενός μαζικού διεκδικητικού κινήματος έπαιξε ρόλο στο ότι ο δήμαρχος Γ. Καζάκος υπόγραψε αυτή την απαράδεκτη συμφωνία με την οικογένεια Ζωγράφου. Και αν, όταν υπογραφότανε η συμφωνία από το δημοτικό συμβούλιο, υπήρχε ένα ισχυρό διεκδικητικό κίνημα, η απόφαση ίσως αυτή να μην είχε παρθεί.
Ο δήμαρχος είναι απονομιμοποιημένος;
ΣΚ: Ο δήμαρχος κάθε μέρα απονομιμοποιείται στα μάτια των κατοίκων, όσο οι αγώνες τους και η επιτροπή θέτουν το ζήτημα. Πάει να τσιμεντοποιήσει και τον τελευταίο αδόμητο χώρο στην καρδιά του Ζωγράφου. Άλλωστε η σύγχυσή του φαίνεται και από το γεγονός ότι έφερε τα ΜΑΤ στην περιοχή μετά από 22 χρόνια και ζήτησε τη συνδρομή του αστυνομικού ελικοπτέρου για να παρακολουθεί ως και το λαϊκό γλέντι που έγινε μετά την πορεία.
Οι πόρτες σήμερα πού βρίσκονται;
ΛΚ: Οι πόρτες της βίλας ανοίξανε με την παρέμβαση των κατοίκων. Ήταν σημαντικό. Απαιτούμε από τον δήμαρχο, ιδιαίτερα μπροστά στους καύσωνες, η βίλα Ζωγράφου να γίνει χώρος συνάντησης των κατοίκων, χώρος δροσιάς, πάρκο. Ο δήμαρχος, σε μια ένδειξη πυγμής, ξανάβαλε τις πόρτες στη θέση τους και έκλεισε το κτήμα. Αυτή τη στιγμή ο χώρος είναι κλειστός με πόρτες, κάγκελα και λοιπά. Διεκδικούμε να ανοίξει, να γίνει δεντροφύτευση και ο χώρος να αποτελέσει έναν πνεύμονα πρασίνου.
Θα μπορούσε να συνδυαστεί το κίνημα για το κτήμα Ζωγράφου με το Πάρκο Γουδή;
ΛΚ: Ναι, βεβαίως και μπορεί να συνδυαστεί. Ίσως, εξάλλου, να γνωρίζετε ότι στις 19 Φλεβάρη του 2008 η Επιτροπή Αγώνα του Γουδιού και η Επιτροπή Αγώνα του Ζωγράφου είχαμε συνδιοργανώσει μία μεγάλη εκδήλωση έξω από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Θεωρούμε ότι και το πάρκο Γουδή μπορεί να αποτελέσει έναν μεγάλο πνεύμονα πρασίνου, όχι μόνο βέβαια για τους γύρω δήμους, αλλά για όλη την Αττική. Αν ενοποιηθεί όλος αυτός ο χώρος και αποτελέσει έναν πνεύμονα πρασίνου 22 στρεμμάτων, μπορεί να πάρει έναν υπερτοπικό χαρακτήρα., Ποια θα είναι η επόμενη κίνηση;
ΣΚ: Η επόμενη κίνησή μας θα καθοριστεί μέσα από τις λαϊκές συνελεύσεις που γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να εστιάσουμε την πίεση στο ΥΠΕΧΩΔΕ για να βγει το προεδρικό διάταγμα. Το δεύτερο είναι ότι πρέπει να περάσουμε στην επίθεση, να αρχίσει να αποδομείται συστηματικά ο δήμαρχος Καζάκος. Να βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση. Και ακόμα θα πρέπει η βίλα να παίξει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία πανζωγραφιώτικου κινήματος γύρω από τα ζητήματα της ποιότητας ζωής και του περιβάλλοντος.
ΛΚ: Πραγματικά έχει αναπτυχθεί ένα πολύ μεγάλο κίνημα για τα δεδομένα της περιοχής, που ανοίγει διόδους και για τη δημιουργία άλλων επιτροπών στις γειτονιές για διεκδίκηση όλων των ελεύθερων χώρων. Ο δήμαρχος κάνει επίθεση σ’ όλους τους αδόμητους χώρους, σ’ όλα τα ελεύθερα οικόπεδα, με την απόφαση να δημιουργηθούνε υπέργεια γκαράζ κ.λπ. Υπάρχει αντίδραση των πολιτών κι αυτό πρέπει σήμερα να ενισχύσουμε.
Την συνέντευξη πήρε η Κατερίνα Τριανταφύλλου