ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Ο ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
Αυτό βροντοφώναξαν σε πολλές κινητοποιήσεις τις τελευταίες 2 βδομάδες δεκάδες χιλιάδες κόσμου. Μετά τη μεγαλειώδη απεργιακή συγκέντρωση στις 19/3, όπου πάνω από 100.000 πολίτες εκδήλωσαν την πλήρη αντίθεσή τους, μια σειρά από κινητοποιήσεις ξεδιπλώθηκαν σε ολόκληρη την χώρα. Την Πέμπτη, 19/3, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ είχαν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Βουλή την ώρα που θα ψηφιζόταν το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο. Όμως μετά την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ να θέσει θέμα δημοψηφίσματος για το ασφαλιστικό με αποτέλεσμα η ψηφοφορία του σχεδίου νόμου να αναβληθεί, η συγκέντρωση μετατράπηκε σε βήμα πλατιάς προπαγάνδισης της συλλογής υπογραφών για το δημοψήφισμα. Η συγκέντρωση ξεκίνησε με συναυλία από τον Μπάμπη Τσέρτο ενώ τριγύρω από την εξέδρα είχαν στηθεί δεκάδες πανό με συνθήματα όπως: "Να μην ψηφιστεί το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, ενωμένοι και αποφασισμένοι", "Είστε 151 – Είμαστε εκατομμύρια. Απεργία μέχρι τη νίκη", "Λιτότητα, ανεργία, καταστολή – απολύστε τώρα τον Καραμανλή", "Ληστεύουν τα ταμεία, παγώνουν οι μισθοί, μα πάνω απ’ όλα μας κλέβουν τη ζωή" ενώ στις κουβέντες των διαδηλωτών κυριαρχούσε το "Δεν θα περάσει" και το "Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι τέλους". Όμως η αστυνομία είχε άλλη γνώμη για τη συνέχιση της συγκέντρωσης. Με "αφορμή" το ότι κάποιοι διαδηλωτές πέταξαν προς το μέρος της μερικά μικροαντικείμενα έριξε αρκετά δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης προς τους συγκεντρωμένους. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αποχωρήσει ο κύριος όγκος της διαδήλωσης μετά και από τις "προτροπές" των διοργανωτών.
Η συνέχεια των κινητοποιήσεων δόθηκε με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ. Με απόφαση της γραμματείας του, μετά από πρωτοβουλία της ΚΟΕ, αποφασίστηκε να στηριχθεί η καμπάνια συλλογής υπογραφών σε πανελλαδικό επίπεδο, να γίνουν παρεμβάσεις στις παρελάσεις της 25ης Μαρτίου και να πραγματοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ συλλαλητήριο διαμαρτυρίας την Πέμπτη 27/3 έξω από την Βουλή. Έτσι πραγματοποιήθηκε πανεξόρμηση των τοπικών συνελεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ελλάδα κατά την διάρκεια των παρελάσεων. Αυτή η κίνηση έτυχε πολύ θερμής υποδοχής από τον κόσμο και μέσα σε λίγες ώρες μαζεύτηκαν χιλιάδες υπογραφές. Η κίνηση συλλογής υπογραφών συνεχίστηκε και τις υπόλοιπες μέρες τόσο μέσα στις γειτονιές όσο και μέσα στους χώρους δουλείας με αποτέλεσμα να μαζευτούν συνολικά πάνω από 250.000 υπογραφές μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές. Και ενώ την Τετάρτη 26/3 το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε την πρόταση μομφής και η ψήφιση του νομοσχεδίου αναβλήθηκε για τις 31/3, ο ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε κανονικά την προγραμματισμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας του μπροστά από την Βουλή με συμμετοχή αρκετών εκατοντάδων πολιτών.
Τη Δευτέρα 31/3 πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση και πορεία των εργαζομένων στην Τράπεζα της Ελλάδας που βρίσκονται σε απεργία για πάνω από ένα μήνα. Η διαδήλωση ήταν πολύ μαζική και αγωνιστική και κατέληξε στο Υπουργείο Απασχόλησης. Με συνθήματα όπως: "Ντύστε τον Φώλια στο χακί – έχουμε ταμεία πριν την κατοχή" και "Δεν θα περάσει" οι απεργοί εκδήλωσαν την αντίθεσή τους στα σχέδια της κυβέρνησης να καταργήσει τα δικαιώματά τους. Στην πορεία φάνηκε ξεκάθαρα η πρόθεση των εργαζομένων να συνεχίσουν μέχρι τέλους παρά τις συκοφαντικές επιθέσεις που δέχονται αλλά και τις δικαστικές παρεμβάσεις που γίνονται για το σταμάτημα της απεργίας τους.
Την Τετάρτη 2/4 η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Βουλή, την ώρα που γίνοταν συζήτηση για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για δημοψήφισμα για το ασφαλιστικό. Εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ παρέδωσαν στον πρόεδρο της Βουλής κατάλογο με 425.000 υπογραφές πολιτών που αντιδρούν στον νέο ασφαλιστικό νόμο.