Ένα σχολείο για τη Γάζα!
Μετά τους βομβαρδισμούς και τη σφαγή στη Γάζα από το φασιστικό κράτος του Ισραήλ, τον περασμένο Ιανουάριο, διάσπαρτα στο χώρο της εκπαίδευσης έγιναν εκδηλώσεις συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό, όπως αυτή της ΕΛΜΕ Α. Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής και του τοπικού Συλλόγου Δασκάλων. Στο τέλος της συζήτησης συγκρότημα μαθητών έπαιξε αντιπολεμικά τραγούδια και αφιέρωσαν τραγούδι στο δολοφονημένο συμμαθητή τους Αλέξη Γρηγορόπουλο. Κάπου εκεί ξεπήδησε και η ιδέα για μια ευρύτερη καμπάνια αλληλεγγύης προς το δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό.
Στις αρχές Μάρτη, σύλλογοι δασκάλων σε συνεργασία με ΕΛΜΕ αποφάσισαν τη διοργάνωση μιας καμπάνιας αλληλεγγύης με στόχους: 1) την υποστήριξη του απελευθερωτικού αγώνα του παλαιστινιακού λαού, 2) την ανοικοδόμηση ενός κατεστραμμένου από τους βομβαρδισμούς σχολείου στη Γάζα και 3) την αντιπολεμική διδασκαλία στις τάξεις.
Συγκροτήθηκε επιτροπή από αντιπροσώπους των σωματείων, δημιουργήθηκε ιστοσελίδα και blog, ανοίχθηκε τραπεζικός λογαριασμός και εκδόθηκαν κουπόνια (1 ευρώ και 5 ευρώ). Για την αντιπολεμική διδασκαλία υπάρχει φάκελος με το ιστορικό της Παλαιστίνης, σχέδια μαθημάτων και εκδηλώσεων, βιβλιογραφία, φιλμογραφία, dvd και cd με αντιπολεμικά τραγούδια.
Η εμπειρία από τη δουλειά στα σχολεία
Η εμπειρία από τη διδακτική παρέμβαση ήταν ιδιαίτερα θετική. Σε κάθε σχολείο της ΕΛΜΕ μας παρουσιάστηκε η πρωτοβουλία και ορίστηκε ένας υπεύθυνος για τα κουπόνια και τον εκπαιδευτικό φάκελο. Η έμπρακτη αλληλεγγύη προς ένα λαό που για δεκαετίες είναι σύμβολο αγώνα και αντίστασης αγκαλιάστηκε αμέσως με συζητήσεις-εκδηλώσεις εκπαιδευτικών με μαθητές και διδακτικές παρεμβάσεις σε ώρα μαθήματος.
Χρησιμοποιώντας το υλικό του φακέλου, συζητώντας στην τάξη την ιστορία του παλαιστινιακού (το ρόλο και τα συμφέροντα των Μεγάλων Δυνάμεων) και την αναγκαιότητα του αγώνα, είχαμε ένα σημαντικό γνωστικό κέρδος: Να αναλύουμε ένα ιστορικό φαινόμενο με αιτίες και αποτελέσματα, να συνδέουμε τη δική μας ιστορική πορεία με εκείνη των άλλων λαών, να κατανοούμε γιατί είναι αναγκαία η αλληλεγγύη προς αυτούς. Κάναμε, δηλαδή, ένα στοιχειώδες μάθημα Πολιτικής Ιστορίας, αυτό που έχει χτυπηθεί από τα νέα βιβλία της Ιστορίας.
Το αντιπολεμικό προετοίμασε το αντιρατσιστικό. Στο “πρόσωπο” του δοκιμαζόμενου παλαιστινιακού λαού αναγνωρίσαμε τον “άλλο”, τον “ξένο”, συζητήσαμε γιατί οι λαοί εξαναγκάζονται να μεταναστεύουν (πόλεμος, κατοχή, γενοκτονία, φτώχεια, εξαθλίωση) και καταλήξαμε ότι όλοι, όπου ζούμε, έχουμε το δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή ζωή. Κάτι πολύ σημαντικό αυτή την περίοδο της κρίσης, που η φτώχεια και η ανεργία ευνοούν το ρατσισμό και την ξενοφοβία.
Από όλα τα σωματεία (32 συνολικά) έχουν συγκεντρωθεί 58.000 ευρώ. Από τον Οκτώβρη συμμετέχει και η ΟΛΜΕ διαθέτοντας 15.000 ευρώ.
Η πρωτοβουλία συνεχίζεται
Αρχικά είχε αποφασιστεί και η αποστολή αντιπροσωπίας στη Γάζα, για να παραδώσει η ίδια το πρώτο μέρος της οικονομικής βοήθειας στο συγκεκριμένο σχολείο το οποίο θα βοηθούσαμε να ανοικοδομηθεί. Επιστρέφοντας, θα έφερνε οπτικοαουστικό υλικό, συνεντεύξεις και χαιρετισμούς εκπαιδευτικών και μαθητών, για να ενημερωθούν οι συνάδελφοι και οι μαθητές πού πήγε η βοήθειά τους.
Μετά την απαγόρευση από Ισραήλ και Αίγυπτο της εισόδου της αντιπροσωπίας στη Γάζα, τον Ιούνιο, αποφασίστηκε η διεύρυνση της πρωτοβουλίας (κάλεσμα κι άλλων ΕΛΜΕ, συλλόγων δασκάλων, άλλες πρωτοβουλίες) και η συνέχιση της προβολής της στον εκπαιδευτικό κόσμο αλλά και ευρύτερα.
Στην τελευταία σύσκεψη (13/10/09) συζητήθηκε η αποστολή της αντιπροσωπείας ως το τέλος της χρονιάς και η άμεση πραγματοποίηση εκδήλωσης με σκοπό την ενημέρωση για την κατάσταση στη Γάζα και την ανάδειξη της εμπειρίας των συναδέλφων και των σωματείων που συμμετέχουν σε αυτή την πρωτοβουλία. Στα πλαίσια συντονισμού με ανάλογες πρωτοβουλίες συμμετείχαν στη σύσκεψη μέλη της “Πρωτοβουλίας για τα παιδιά της Γάζας”.
Ψιμούλη Χρυσούλα, μέλος ΔΣ ΕΛΜΕ
Α.Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής
www.enasxoleiogiatigaza.blogspot.com
Αρ. λογαριασμού: Αγροτική Τράπεζα, 4260100830920