Μπερντ Σνάιντερ: “Ο κόσμος θέλει απαντήσεις”

τ.271, 17/07/2009

Συνέντευξη του Μπερντ Σνάιντερ,
εκπροσώπου του κόμματος Die Linke (Αριστερά), Γερμανία

Για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στη Γερμανία, τη συνολική κατάσταση της Αριστεράς στην Ευρώπη, για την οποία θεωρεί στοίχημα το να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις και λύσεις στο λαό, μιλά στην “Αριστερά!” ο Μπερντ Σνάιντερ, εκπρόσωπος του γερμανικού Die Linke, ο οποίος συμμετείχε στο διεθνιστικό φεστιβάλ Resistance 2009. Επίσης, αναφέρεται και στο (άκρως επίκαιρο για τα… Συριζικά δεδομένα) ζήτημα της δυαρχίας.

Ας αρχίσουμε με ένα σχόλιο για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στη Γερμανία.

Οι ευρωεκλογές έγιναν λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου και το γεγονός αυτό αμέσως έστρεψε το ενδιαφέρον προς τις εθνικές εκλογές οι οποίες για πολλά μέλη του κόμματος είναι πολύ πιο σημαντικές από τις ευρωεκλογές. Φέτος στη Γερμανία έχουμε τουλάχιστον 16 εκλογικές αναμετρήσεις. Πέρα από τις εθνικές και τις ευρωεκλογές, έχουμε και τοπικές εκλογές στα κρατίδια, σε κάποια από τα οποία μπορούμε και θα προσπαθήσουμε να κερδίσουμε ισχύ και θέσεις. Το μήνυμα με το οποίο πρέπει να βγούμε προς τα έξω τώρα είναι το μήνυμα της ενότητας. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια συμμαχία που έχει βγει από τις ευρωεκλογές, την οποία θα προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε και στις εθνικές εκλογές. Έχουμε αναλύσει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, έχουμε βγει ενισχυμένοι από αυτές.

Ποιο είναι το μήνυμά σας στον κόσμο μπροστά στις εκλογές του Σεπτέμβρη;

Την περασμένη εβδομάδα στο συνέδριό μας αποφασίσαμε να βγούμε προς τα έξω, στο δρόμο για τις εθνικές εκλογές, με ένα μήνυμα ενότητας. Να καταλάβει ο κόσμος ότι περισσότερο θ’ ασχοληθούμε με την ενότητα μεταξύ μας και την πάλη για το λαό παρά με τη μεταξύ μας πάλη και τις όποιες διαφορές μας.

Πώς προσεγγίσατε τον κόσμο προεκλογικά;

Προσπαθήσαμε να δώσουμε το μήνυμα ότι θέλουμε να αλλάξουμε την ΕΕ, ώστε να έχει περισσότερη κοινωνική ειρήνη, δικαιοσύνη, και να είναι και πιο δημοκρατική. Να ξαναβρούμε τα θεμέλια της Ευρώπης. Είμαστε εναντίον της συνθήκης της Λισαβόνας και υπέρ ενός ευρωπαϊκού συντάγματος που θα είναι αληθινό και με το κατάλληλο υπόβαθρο, ένα σύνταγμα του λαού. Θετικό στοιχείο ήταν ότι για πρώτη φορά συμφωνήθηκε στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς μια κοινή πλατφόρμα για τις ευρωεκλογές του 2009.

Μπορεί η Αριστερά στην Ευρώπη να κάνει περισσότερα;

Πολλοί άνθρωποι λένε, περιλαμβανομένων των ΜΜΕ, ότι είμαστε αυτοί που κάνουν τις σωστές ερωτήσεις αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο επίπεδο να δίνουμε και τις σωστές απαντήσεις. Ο κόσμος δικαιούται να ζητά από την Αριστερά πολύ συγκεκριμένες απαντήσεις. Στις εκλογές δεν είναι καιρός για πειραματισμούς και ο κόσμος συνήθως ψηφίζει πιο παραδοσιακά, ιδιαίτερα εκείνους τους ευρωβουλευτές από τους οποίους πιστεύει ότι αργότερα θα μπορέσει να ζητήσει προστασία. Βέβαια, υπάρχει και η άλλη άποψη, όπως του Μπλόκο στην Πορτογαλία που οι έδρες του αυξήθηκαν από 1 σε 3 και είναι πολύ ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα, προσφέροντας πολύ συγκεκριμένες απαντήσεις και χρησιμοποιώντας λιγότερο την ιδεολογία και περισσότερο τα συγκεκριμένα θέματα. Λένε ότι ο εκπρόσωπός τους στις ευρωεκλογές χρησιμοποίησε μόνο μία φορά τη λέξη “νεοφιλελεύθερος” στις ομιλίες του. Όλες τις υπόλοιπες φορές μιλούσε για τα πραγματικά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Αυτό με το οποίο ασχολούμαστε τώρα στο δρόμο προς τις εθνικές εκλογές είναι οι καταστάσεις με τις οποίες θα έρθει σύντομα αντιμέτωπος ο λαός, όπως η ανεργία, γιατί οι ειδικοί λένε ότι την επόμενη χρονιά θα υπάρξουν 4,5 εκατ. άνεργοι Γερμανοί. Το μόνο που προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση της χώρας είναι να αναβάλει το χρονικό σημείο που η κρίση θα χτυπήσει τον κόσμο, με πρακτικές του τύπου λιγότερη εργασία σε μια εταιρία για τα επόμενα 2 χρόνια και κάποιο ποσοστό από το μισθό των εργαζομένων αντί να τον πληρώνουν οι επιχειρηματίες να τον πληρώνει το ίδιο το κράτος. Αυτό, όμως, τον επόμενο χρόνο θα σταματήσει και αναγκαστικά οι εργαζόμενοι θα βρεθούν στο δρόμο.

Επειδή γνωρίζουμε ότι η κρίση έρχεται, επικεντρωνόμαστε στο να βρούμε πραγματικές λύσεις για να βοηθήσουμε το λαό με πρακτικούς τρόπους να μην υποστεί τις συνέπειες. Έτσι, αν βγούμε στην κυβέρνηση θα πιέσουμε για περισσότερες θέσεις εργασίας στο Δημόσιο, μιλάμε για 2 εκατ. ανθρώπους, κι έπειτα θα προσπαθήσουμε να αναδιοργανώσουμε το φορολογικό σύστημα και να αυξήσουμε τα έσοδα του κράτους, φορολογώντας τους πλούσιους και το χρηματιστήριο, ώστε να εξασφαλίσουμε τα χρήματα που απαιτούνται για να βοηθηθεί ο λαός. Με όλα αυτά θέλουμε να εξασφαλίσουμε 200 δισ. ευρώ, τα οποία αυτή τη στιγμή διαχειρίζεται η κυβέρνηση ρίχνοντάς τα στις τράπεζες, ενώ εμείς θα τα χρησιμοποιήσουμε για να βελτιωθεί η ζωή των ανθρώπων. Θέλουμε επίσης να βοηθήσουμε τον κόσμο που ήδη βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση και που ενώ έχει πλήρη εργασία μπορεί να μην τα βγάζει πέρα με το μισθό του. Θέλουμε να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους, θεσπίζοντας ένα βασικό μισθό που δεν υπάρχει στη Γερμανία και που θα φτάνει περίπου στα 10 ευρώ την ώρα. Στόχος μας είναι, επίσης, να αυξήσουμε τα χρήματα του ταμείου ανεργίας που είναι η βασική πηγή διαβίωσης όσων είναι κάτω από το όριο της φτώχειας. Βέβαια, αγωνιζόμαστε για δημόσια δωρεάν εκπαίδευση κ.λπ.

Ποια είναι η τακτική σας για τις συνεργασίες και πώς βλέπετε αυτή την περίοδο τη συνεργασία με τους σοσιαλδημοκράτες;

Ο νέος επικεφαλής της ομάδας μας στο ευρωκοινοβούλιο, που είναι και επικεφαλής του Die Linke, έκανε μια δήλωση ως νέος πρόεδρος την περασμένη εβδομάδα όπου τόνισε ότι λίγο πριν τις ευρωεκλογές το Die Linke και τα εργατικά σωματεία υπέγραψαν κοινή απόφαση ότι στο ευρωκοινοβούλιο “θέλουμε να πολεμήσουμε για την προσθήκη κοινωνικής ρήτρας στις συνθήκες, που θα λέει ότι τα κοινωνικά συμφέροντα θα έχουν προτεραιότητα μπροστά στα επιχειρηματικά συμφέροντα”. Το ενδιαφέρον είναι ότι το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα έχει υπογράψει παρόμοια δήλωση με τα σωματεία και τώρα θα δούμε ποια συμφωνία θα ισχύσει.

Στο θέμα των συνεργασιών πρέπει να δούμε διαφορετικά τις συνεργασίες σε εθνικό επίπεδο και διαφορετικά στα 16 κρατίδιά μας. Αν θέλουν οι σοσιαλδημοκράτες να υποστηρίξει το Die Linke το δικό τους υποψήφιο για καγκελάριο, έχουμε φτιάξει έναν κατάλογο με αιτήματα στα οποία θα πρέπει να συμφωνήσουν, όπως το να αποσυρθούν τα γερμανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν, να θεσπιστεί βασικός μισθός και να πάρουν πίσω κάποια από τα μέτρα της κυβέρνησης Σρέντερ που έχουν φέρει τον λαό στην κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται τώρα.

Θα συνεργαστούμε σε εθνικό επίπεδο με το SPD μόνον εάν μπορέσουμε να κρατήσουμε τις αξίες και τις αρχές μας και αν τα αιτήματά μας γίνουν δεκτά. Το ζήτημα σε σχέση με τις εκλογές στα κρατίδια είναι τελείως διαφορετικό, ειδικά στα κρατίδια της Ανατολικής Γερμανίας, όπου το Die Linke έχει τόσο μεγάλη δύναμη που ενδεχομένως θα μπορούσε να βγάλει και δικό του πρωθυπουργό. Το πρόβλημα είναι ότι σε αυτές τις περιοχές μπορεί οι σοσιαλδημοκράτες τελικά, προκειμένου να χάσει ισχύ το Die Linke, να συνεργαστούν με άλλες δυνάμεις, πιο δεξιές, γιατί γι’ αυτούς έχουν σημασία τα πολιτικά αποτελέσματα και όχι το καλό του λαού.

Έχετε δύο επικεφαλής στο κόμμα. Πώς λειτουργεί το σχήμα;

Ήταν θέμα εμπιστοσύνης να προχωρήσει αυτή η συνεργασία με το να υπάρχουν άνθρωποι και από το ένα κόμμα και από το άλλο στη νέα διοίκηση, και αυτό καθρεφτίζεται και στο γεγονός ότι έχουμε δύο επικεφαλής. Το καταστατικό μας προβλέπει ότι μέσα στο 2010 πρέπει να περιοριστούμε σ’ έναν μόνο πρόεδρο, αλλά έχουν αρχίσει ήδη διεργασίες προς την αντίθετη κατεύθυνση. Είναι, όμως, συνηθισμένο σε πολλά πολιτικά κόμματα στη Γερμανία να έχουν δύο επικεφαλής, έναν άντρα και μία γυναίκα για παράδειγμα.