Νεοταξικές χαρούλες
Η είδηση για τη σύλληψη-παράδοση του Κάρατζιτς συνοδεύτηκε από ενθουσιώδεις δηλώσεις όλων των οπαδών της νέας τάξης. Ιδιαίτερες επιδόσεις είχαν τοπικοί παράγοντες. Ο δικομματισμός μάλιστα έβγαλε ανακοινώσεις καρμπόν:
Μπακογιάννη: "Η Σερβία απελευθερώνεται από δουλείες ενός παρελθόντος που έχει οριστικά καταδικαστεί. Μπορεί να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον και την ευρωπαϊκή της προοπτική, της οποίας η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι σταθερός αρωγός και ένθερμος υποστηρικτής".
ΠΑΣΟΚ: "Η σύλληψη Κάρατζιτς αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην πορεία της Σερβίας στην ΕΕ και είναι ένα μήνυμα της βούλησης της νέας κυβέρνησης της Σερβίας να προχωρήσει στην ευρωπαϊκή πορεία. Και να τονίσουμε εδώ τη συμβολή που είχε η Σοσιαλιστική Διεθνής και ο πρόεδρός της, Γιώργος Παπανδρέου, στο να πάρει αυτή τη μορφή η νέα κυβέρνηση της Σερβίας, και να γυρίσει σελίδα αυτή η χώρα".
Σαρκοζί: "Η σύλληψη αυτή αποδεικνύει με σαφήνεια τη θέληση της νέας κυβέρνησης του Βελιγραδίου να φέρει τη Σερβία κοντά στην ΕΕ και να συμβάλλει στην προσπάθεια για την ειρήνευση και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια".
Λευκός Οίκος (ΗΠΑ): "Συγχαίρουμε την κυβέρνηση της Σερβίας και ευχαριστούμε τους ανθρώπους που έφεραν σε πέρας την επιχείρηση, με επαγγελματισμό και θάρρος".
Άγκελα Μέρκελ: "Πρόκειται για μία ιστορική στιγμή. Τα θύματα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν θα παραμείνουν ατιμώρητες. Η σύλληψή του Κάρατζιτς είναι μια καλή είδηση για όλα τα Βαλκάνια".
Είδατε πώς χαίρονται όλοι, και ιδιαίτερα όσοι ευθύνονται τα μάλλα για τη διάλυση και το ματοκύλισμα των Βαλκανίων; Χαίρονται με το αζημίωτο, για λογιαριασμό των πολυεθνικών, των εξοπλιστικών βιομηχανιών, των νέων πολέμων που σχεδιάζουν…
Ενδιαφέρον για τα ελεύθερα Βαλκάνια: Κόσοβο
Σε διεθνή διάσκεψη για την ανόρθωση του Κόσοβου έγινε γνωστό ότι η "διεθνής κοινότητα" θα βάλει το χέρι στην τσέπη και θα ρίξει πολλές δωρεές. Μάλιστα. Το ένα δισεκατομμύριο ευρώ ξεπέρασαν οι υποσχέσεις για δωρεές.
Στη διάσκεψη μετείχαν 37 χώρες και 16 διεθνείς οργανισμοί, ανάμεσά τους η Παγκόσμια Τράπεζα και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.
Πιο συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να διαθέσει 500 εκατομμύρια ευρώ έως το 2011. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει περίπου 350 εκατομμύρια ευρώ, που είχαν ήδη προγραμματιστεί να δοθούν από την ΕΕ για την περίοδο 2009-2011, συν ένα νέο επιπλέον ποσό 150 εκατομμυρίων ευρώ μακροοικονομικής βοήθειας. Τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα συμβάλλουν και μεμονωμένα, με ξεχωριστή χρηματοδότηση. Η Γερμανία, μάλιστα, ανακοίνωσε πως θα διαθέσει στο Κόσοβο περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα διαθέσουν στο Κόσοβο περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ για το διάστημα 2008-2011, και η Βρετανία περίπου 30 εκατομμύρια.
Φυσικά, πρόκειται για ταξίματα μέχρι στιγμής.
Ο "πρωθυπουργός" του Κοσόβου Χ. Θάτσι δήλωσε πως "τώρα θα σημειώσουμε μεγάλες οικονομικές επιτυχίες", προσθέτοντας ότι η διάσκεψη δωρητών θα ευνοήσει όλους τους πολίτες του Κοσόβου. Τόνισε μάλιστα πως δεσμεύεται να χρησιμοποιήσει το ποσό που συγκεντρώθηκε με σύνεση, να καταπολεμήσει τη διαφθορά και να προωθήσει τους δημοκρατικούς θεσμούς. Χρειαζόταν άραγε αυτή η… δέσμευση;