Αστυνομοκρατία ενόψει του Δεκέμβρη, του Σ.Π.

τ.278, 20/11/2009

Το Δόγμα Χρυσοχοΐδη

Η προσπάθεια έχει ξεκινήσει πριν τις εκλογές. Πρωταγωνιστής, για άλλη μια φορά, ήταν ο Γ. Καρατζαφέρης. Τότε προειδοποιούσε για νέο κύκλο βίας στο διάστημα 17 Νοέμβρη-6 Δεκέμβρη και καλούσε σε “συνεννόηση” για την πρόληψη των επερχόμενων βιαιοτήτων.

Η μετονομασία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης σε “Προστασίας του Πολίτη” και η ανάληψη της θέσης από τον Μ. Χρυσοχοΐδη έδειξε ότι η κυβέρνηση έπαιρνε στα σοβαρά το “προφητικό μήνυμα”. Η “επιβολή της τάξης” στα Εξάρχεια ήταν η πρώτη κίνηση του νέου υπουργού, που όμως κατάληξε στο φιάσκο της σύλληψης των Παπαχρήστου και Ελληνιάδη και στον προπηλακισμό δεκάδων άλλων, που παρακολούθησαν μια πολιτιστική εκδήλωση στα Εξάρχεια. Τα “συγγνώμη” του υπουργού κι οι αλλαγές στην ηγεσία της αστυνομίας συνοδεύτηκαν από επίθεση των ΜΑΤ στους εργαζόμενους του Περάματος μπροστά στο Υπουργείο Εργασίας και περιορισμένη χρήση χημικών στους κατοίκους του Γραμματικού.

Η νέα ηγεσία φρόντισε να περάσει το μήνυμα της “μηδενικής ανοχής” σε ολόκληρη την κοινωνία. Έτσι, ο πρύτανης και ο αντιπρύτανης του ΕΜΠ διώκονται για παράβαση καθήκοντος, επειδή ανέχονται να λειτουργεί η ιστοσελίδα του Indymedia από το Πολυτεχνείο. Η δίκη των δολοφόνων του Α. Γρηγορόπουλου ορίζεται, αυθαίρετα, να γίνει στο Αγρίνιο, με πρόσχημα την αποφυγή επεισοδίων. Ένας 24χρόνος στα Εξάρχεια παραπέμπεται με τον τρομονόμο, επειδή συνελήφθη να φορά μπλούζα με κουκούλα.

Στην πορεία του Πολυτεχνείου, το σχέδιο “διακριτικής παρουσίας” της αστυνομίας μετατρέπεται, σε πογκρόμ συλλήψεων σε βάρος διαδηλωτών. Περισσότεροι από 250 διαδηλωτές οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια, ενώ άγνωστος αριθμός ξυλοκοπήθηκε. Η αστυνομική βία και οι απρόκλητες προσαγωγές απλώθηκαν σε ολόκληρο το κέντρο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Ηρακλείου στην Κρήτη.

Το κλίμα τρομοϋστερίας συμπληρώνεται με τη συνδρομή των ΜΜΕ, την υπερπροβολή των “επιτευγμάτων” της νέας τρομοκρατίας αλλά και των διωκτικών αρχών σε βάρος της και των βαρύγδουπων αναλύσεων για κοινή διαδρομή της τρομοκρατίας με το οργανωμένο έγκλημα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα πηγαίνουμε προς τις 6 Δεκέμβρη και στις διαδηλώσεις για τη δολοφονία του Α. Γρηγορόπουλου.

Σ.Π.


Ο Χρυσοχοΐδης έδειξε πώς εννοεί την ” προστασία του πολίτη”

Πάνω από 250 προσαγωγές και 9 συλλήψεις είναι ο απολογισμός της πορείας του Πολυτεχνείου. Την ίδια στιγμή ασκείται δίωξη στον πρύτανη και τον αντιπρύτανη του Πολυτεχνείου για την λειτουργία της ιστοσελίδας του Indymedia. Στην περίοδο της κρίσης όλα ποινικοποιούνται ακόμα και το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση.


Όχι στην ποινικοποίηση της εξέγερσης

Δημοσιεύουμε παρακάτω αποσπάσματα Ανοικτής Επιστολής της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στους Συλληφθέντες στη Λάρισα, που δόθηκε στον υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη.

Τον περασμένο Δεκέμβρη, μια νεολαιίστικη εξέγερση συγκλόνισε ολόκληρη τη χώρα μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου. Το πρωτόγνωρο αυτό κίνημα, που απλώθηκε σε κάθε γωνιά της χώρας, συσπείρωσε χιλιάδες μαθητές/φοιτητές αλλά και νέους εργαζόμενους, που έχουν αρχίσει να μπαίνουν στην παραγωγή με μισθούς δουλείας, με ανύπαρκτες εργασιακές/συνδικαλιστικές σχέσεις και στο έλεος του εργοδοτικού αυταρχισμού.

Η εξέγερση αυτή, που είχε “αιτία”, θεωρούμε ότι ήταν πέρα για πέρα δίκαιη. (…)

Η κυβέρνηση της ΝΔ αντιμετώπισε αυτή την εξέγερση με δολοφονική καταστολή, με μαζική τρομοκρατία και με επιστράτευση όλων των φανερών και αφανών μηχανισμών ασφαλείας, που αποτέλεσαν την πιο αντιδραστική έκφραση κρατικής πολιτικής μετά τη μεταπολίτευση.

Εκατοντάδες προσαγωγές, 273 συλλήψεις και παραπομπές σε δίκες, 67 προφυλακισμένοι σε όλη την Ελλάδα είναι ο απολογισμός της κρατικής βίας, με την οποία η κυβέρνηση επιχείρησε να καταστείλει την κοινωνική εξέγερση του Δεκέμβρη.

Στη Λάρισα, στις 8 και 9 Δεκέμβρη, έγιναν συλλήψεις 25 νέων, από τους οποίους οι 17 είναι ανήλικοι μαθητές/τριες σχολείων της πόλης. Ορισμένοι από τους συλληφθέντες ξυλοκοπήθηκαν άγρια από την αστυνομία, που δεν ειδοποίησε τους γονείς τους, και με διάφορα προσχήματα εμπόδιζε αυτούς και τους δικηγόρους τους να τους δουν. Και το βασικότερο, οι 19 από αυτούς (ανήλικοι μαθητές) παραπέμπονται με ένα βαρύτατο κατηγορητήριο, που βασίστηκε στον “αντιτρομοκρατικό” νόμο. (…)

Από την πρώτη στιγμή, η κοινωνία της Λάρισας καταδίκασε το γεγονός αυτό (…). Στην πόλη δημιουργήθηκε ένα μαζικό κίνημα αλληλεγγύης, που καταδίκασε τη δίωξη αυτή με πολλούς και πολύμορφους τρόπους (…).

Πιστεύουμε ότι το ζήτημα της ομηρίας των συλληφθέντων κατά τη διάρκεια της εξέγερσης έχει τεράστια πολιτική σημασία. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αφήσουμε κανένα νέο και καμία νέα στα χέρια των κατασταλτικών μηχανισμών. Η νεολαία έχει δίκιο να εξεγείρεται και δεν μπορεί να σέρνεται σε κελιά και αίθουσες δικαστηρίων.

Θεωρούμε απαραίτητο να δοθεί αμέσως πολιτική λύση στο ζήτημα με την παύση όλων των ποινικών και διοικητικών διώξεων, κυρίως γιατί τέτοιας έκτασης και έντασης γεγονότα απαιτούν πολιτικές και όχι ποινικές προσεγγίσεις. Διαφορετικά, ποινικοποιείται μια εξέγερση.

Απευθυνόμαστε σήμερα, με την επιστολή αυτή, και στον υπουργό Δικαιοσύνης αλλά και στους προέδρους των δικηγορικών συλλόγων, ζητώντας να τοποθετηθούν στην απαίτηση της κοινωνίας και των συλλογικών φορέων της, ώστε να αποσυρθούν τώρα όλες οι κατηγορίες για τους συλληφθέντες νέους της εξέγερσης, να σταματήσει κάθε δίωξη και να καταργηθεί ο τρομονόμος.