Η φρεσκάδα των διαδηλώσεων του Πολυτεχνείου, του Κ.Κ.

τ.278, 20/11/2009

Ο φετινός γιορτασμός του Πολυτεχνείου είχε μια φρεσκάδα και ένα άρωμα που δεν μπορείς να μην επισημάνεις. Δεν μπορείς να μη σταθείς στο παράδοξο για 36 χρόνια να γίνεται μια διαδήλωση που τιμά μια εξέγερση, μια διαδήλωση που έχει αντιμπεριαλιστικό, αντικαπιταλιστικό χαρακτήρα, μια διαδήλωση στην οποία παίρνει μέρος ένα μεγάλο τμήμα ενεργών ανθρώπων και, μάλιστα, νέων.

Για 36 χρόνια, οι δυνάμεις του συστήματος δεν μπόρεσαν να ξεριζώσουν από την καρδιά και το νου των προοδευτικών ανθρώπων την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Δεν ήταν μόνο ο καιρός που βοήθησε να μαζευτεί πολύς κόσμος (όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις. π.χ. Θεσσαλονίκη, διαδήλωσαν 10.000 άνθρωποι, κυρίως νέοι).

Η συντριπτική πλειοψηφία των διαδηλωτών ήταν νέοι άνθρωποι, άνθρωποι που δεν έχουν ζήσει ή γνωρίσει το Πολυτεχνείο και τα χρόνια της μεταπολίτευσης. Νεολαίοι που είναι ανήσυχοι, ορεξάτοι για αγώνες και προσπάθειες, νέες φουρνιές ανθρώπων που κατευθύνονται στο συλλογικό αγώνα.

Αυτές οι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που διαδήλωσαν είναι μια μαγιά για τους αγώνες που έρχονται, οι περισσότεροι από αυτούς θα δώσουν το παρόν τους σε αντιστάσεις, κινητοποιήσεις, απεργίες, εγχειρήματα κ.λπ. σε κάθε τόπο και χώρο. Είναι ο λαός της πολιτικής και κοινωνικής Αριστεράς, που πλειοψηφεί σε αυτή τη διαδήλωση.

Ο φετινός γιορτασμός είχε και ένα άλλο άρωμα: Αυτό το ποτάμι δεν ξεχνάει τον περσινό Δεκέμβρη (φάνηκε στα συνθήματα αλλά και στη σύνθεση της διαδήλωσης), αψήφησε την καλλιεργούμενη τρομοϋστερία για επεισόδια και μπάχαλα κι έδωσε την “ψήφο” του σε αυτό που ονομάζουμε “μαζικό κίνημα”.

Ο φετινός γιορτασμός είχε και μια άλλη έκπληξη. Όχι τη συμμετοχή του αντιπαθητικού μπλοκ της νεολαίας ΠΑΣΟΚ, που επιστράτευσε απωθητικούς μηχανισμούς περιφρούρησης, για να έχει παρουσία στην πορεία, αλλά τα καθαρά αντικυβερνητικά, αντιπασοκικά συνθήματα χιλιάδων διαδηλωτών, γεγονός που δείχνει ότι η φθορά των επικοινωνιακών τρικ της νέας κυβέρνησης είναι ταχύτατη.

Ο φετινός γιορτασμός δεν κουβαλούσε τη μιζέρια των τρόπων που οι κομματικοί μηχανισμοί αντιλαμβάνονται τη “δικαίωση του Νοέμβρη”. Αντίθετα, έδειχνε πως υπάρχει ένας “λαός” που ψάχνεται, έχει ανάγκη, θέλει, δεν φοβάται μια άλλη πορεία. Μια πορεία αντιστάσεων, αγώνων, νέων ιδεών, νέων οραμάτων, νέων προτάσεων, νέων εγχειρημάτων. Ένας “λαός” που θέλει να παλέψει, που τολμά να αντιστέκεται και επιζητά και νίκες.

Όλα αυτά, αν ισχύουν, δεν είναι και λίγα για μια “επέτειο”. Αρκεί να μπορεί κανείς να αφουγκραστεί σωστά τα μηνύματα των καιρών.

Κ.Κ.


Η ΚΟΕ συμμετείχε με ιδιαίτερα μαζικά μπλοκ στις πορείες για το Πολυτεχνείο. Ορισμένα συνθήματα από τα πανό της ήταν:

  • Τραπεζίτες, εφοπλιστές, μεγαλοεργολάβοι, Στο Ταμείο!
  • Μαχητικό ρεύμα στην κοινωνία και την Αριστερά, Για να αλλάξουμε τα πράγματα
  • Δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση σας
  • Η κυβερνητική εναλλαγή δεν ακυρώνει τη νεοφιλελεύθερη πολιτική και την ευρωπαϊκή διαταγή
  • Το μεγάλο όνειρο της ανθρωπότητας δεν τέλειωσε με την πτώση του τείχους