Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, του Γ.Σ.

τ.278, 20/11/2009

Στις 12 και 13 Νοέμβρη πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 30ό Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου. Στο συνέδριο συμμετείχαν 599 αντιπρόσωποι, ενώ στο προηγούμενο οι αντιπρόσωποι ήταν 635. Η μείωση των αντιπροσώπων προέκυψε κυρίως από τη μείωση των εργαζόμενων στις ΔΕΚΟ και από το κλείσιμο σειράς εργοστασίων. Στην πραγματικότητα, θα ήταν αρκετά μεγαλύτερη, αν δεν είχε υπάρξει απίστευτη νοθεία στη διαδικασία εκλογής.

Την Πέμπτη, κατά την έναρξη του συνεδρίου, οι εργαζόμενοι των stage και οι συμβασιούχοι στους δήμους και στη Νομαρχία εισήλθαν μαζικά στο χώρο για να απαιτήσουν από το Εργατικό Κέντρο να πάρει θέση υπέρ του αγώνα τους. Η ηγεσία του ΕΚΘ με προκλητικό τρόπο φλυαρούσε για αρκετή ώρα για την κρίση και τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αδιαφορώντας και βρίζοντας τους εκατοντάδες εργαζόμενους των stage που βρίσκονταν στην αίθουσα.

Στο υπόλοιπο του διημέρου, ελάχιστα συζητήθηκαν τα πραγματικά προβλήματα του εργατικού κινήματος. Κυριάρχησαν αντιπαραθέσεις, που περισσότερο έμοιαζαν με τις συζητήσεις στα προεκλογικά πάνελ της τηλεόρασης. Είναι φανερό ότι οι ανάγκες του εργατικού κινήματος για την οργάνωση του αγώνα απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές δεν καλύπτονται από τις λογικές και της συνήθειες του επίσημου και υποταγμένου συνδικαλισμού.

Γ.Σ.