Κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Ημέρα

τ.278, 20/11/2009

Μόνο για την καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους της εφημερίδας Ημέρα δεσμεύτηκε ο εκδότης της πατρινής εφημερίδας, Θ. Καμπέρος, στην τριμερή συνάντηση που έγινε στο Υπουργείο Εργασίας την προηγούμενη Δευτέρα, από την οποία απουσίαζε ο κουμπάρος του, υπουργός Εργασίας, Α. Λοβέρδος.

Να θυμίσουμε ότι ο Θ. Καμπέρος έκλεισε πριν από ένα μήνα εκβιαστικά την εφημερίδα, ύστερα από 24ωρη απεργία σε τέσσερις εφημερίδες της Πάτρας, με αίτημα τον τερματισμό των απολύσεων, την καταβολή δεδουλευμένων και ασφαλιστικών εισφορών και την καταγγελλία των μεσαιωνικών εργασιακών σχέσεων που προωθούν εκδότες και ιδιοκτήτες ΜΜΕ.

Στη συνάντηση, ο εκδότης είπε ότι δεν σκοπεύει να ξανανοίξει την εφημερίδα και για το μόνο που δεσμεύτηκε, έπειτα από πιέσεις, ήταν η καταβολή των δεδουλευμένων τεσσάρων μηνών, που οφείλει στους περίπου 50 εργαζόμενους που βρίσκονται σε ομηρία. Επίσης, αποφασίστηκε ότι το ύψος των αποζημιώσεων θα οριστεί από την Επιθεώρηση Εργασίας.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, οι περίπου 35 εργαζόμενοι που συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του υπουργείου έδωσαν με τα συνθήματά τους αγωνιστικό παρόν, καταγγέλλοντας την αυθαιρεσία του εργοδότη Θ. Καμπέρου και απαιτώντας τη συνέχιση έκδοσης της ιστορικής εφημερίδας Ημέρα, η οποία κυκλοφορεί στην Αχαΐα επί 65 χρόνια.

Τέλος, την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου, το φύλλο που βγήκε με έξοδα των δύο σωματείων Τύπου (ΕΣΗΕΠΗΝ και Ένωσης Τεχνικών), με τίτλο Ημέρα των εργαζομένων, μοιράστηκε σε 3.000 αντίτυπα στην κεντρική πλατεία της Πάτρας.