Συνέντευξη με τη Φωτεινή Γιαννάκη, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής φορέων και κατοίκων Β.Α. Αττικής

τ.278, 20/11/2009

“Πάρτε τα διόδια και φύγετε από δω”

Την Κυριακή 15/11 εκατοντάδες κάτοικοι της Β.Α. Αττικής κατέλαβαν και άνοιξαν τα διόδια των Αφιδνών, διαμαρτυρόμενοι για την υπέρογκη αύξηση των διοδίων και για την εγκατάσταση νέων σταθμών είσπραξης στους παράπλευρους δρόμους. Ήταν μια αγωνιστική κινητοποίηση σε παλμό και συμμετοχή. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν λαϊκή συνέλευση και αποφάσισαν να σπάσουν τις μπάρες των διοδίων, για να μη δώσουν τη δυνατότητα στην εταιρία να εισπράττει μετά το πέρας της κινητοποίησης. Η Αριστερά! βρέθηκε στην κινητοποίηση και παρακάτω δημοσιεύουμε συνέντευξη της Φωτεινής Γιαννάκη, μέλους της Συντονιστικής Επιτροπής φορέων και κατοίκων Β.Α. Αττικής.

Πείτε μας δυο λόγια για τη σημερινή σας κινητοποίηση.

Η σημερινή μας κινητοποίηση είναι η τέταρτη σοβαρή κινητοποίηση στα διόδια και διοργανώνεται διότι, εκτός του ότι υπήρχαν διόδια από την έξοδο της Αθήνας, τοποθετήθηκαν διόδια και στην είσοδο προς Αθήνα. Τα διόδια αυτά είναι τοποθετημένα σε ένα σημείο πολύ ακατάλληλο, που συγκλίνει μία ανηφόρα και μια κατηφόρα, και πέρα από το ότι δημιουργούν πολλά προβλήματα κυκλοφοριακά, προκαλούν και μόλυνση του περιβάλλοντος. Το βασικότερο είναι ότι μας βάζουν ένα χαράτσι για δρόμους που δεν έχουμε. Αυτούς τους δρόμους τούς έχουμε πληρώσει τόσα χρόνια, κι έρχονται να μας βάλουν νέο χαράτσι για να ξεπληρώσουν –η Ιονία Οδός– το δρόμο που πήραν προς τα Γιάννενα; Προς την Κέρκυρα; Κάποιον άλλο δρόμο; Αυτό λέει η σύμβασή τους. Δεν μπορούμε εμείς να πληρώνουμε τους δρόμους τους καινούριους. Να πληρώνουμε τις εταιρίες και να μη γίνεται τίποτα στη δική μας περιοχή. Καταρχήν, δεν δεχόμαστε τα διόδια να είναι μες στην ίδια μας την πόλη. Μέσα στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

Το κεντρικό σύνθημα της κίνησής σας είναι “Δεν πληρώνω”. Θέλετε να μας πείτε πώς αποφασίστηκε να είναι αυτό ;

Το σύνθημα αυτό ήρθε από εσωτερική ανάγκη. Όταν μια περιοχή δεν έχει συγκοινωνία, δεν έχει τρένο, θα πρέπει οι άνθρωποι που κατοικούν κάπως να μετακινούνται. Εγώ μένω στις Αφίδνες, δεν έχουμε Γυμνάσιο-Λύκειο, δεν έχουμε γιατρούς, δεν έχουμε καμιά συγκοινωνία. Περνάμε κάθε μέρα από τα διόδια 5-10 φορές, που σημαίνει 20 και 30 ευρώ τη μέρα. Είναι αβάσταχτο. Ο κόσμος παίρνει 700 ευρώ και θα πρέπει να πληρώνει το μήνα σχεδόν όλο του το μισθό για να εξυπηρετεί τις βασικές του ανάγκες. Έπρεπε να δώσουμε ένα μήνυμα στους εταίρους και στην κυβέρνηση ότι είμαστε αποφασισμένοι. Και ο κόσμος πρέπει να το κάνει. Δεν πρέπει να πληρώνει. Και να μην πληρώνει και πουθενά διόδια. Κανονικά σε όλη την Ελλάδα θα πρέπει να καταργηθούν τα διόδια.

Σήμερα οι κάτοικοι κατάφεραν να σπάσουν τις μπάρες και να ανοίξουν τα διόδια, ώστε να μην πληρώνει ο κόσμος. Πώς σχεδιάζετε να συνεχίσετε τις κινητοποιήσεις σας;

Θα συνεχίσουμε τον αγώνα. Αυτό θα το αποφασίσουμε στο συντονιστικό, δεν μπορώ να σας πω εγώ. Εκείνο που τώρα λέμε στον κόσμο και στους κατοίκους του λεκανοπεδίου είναι ότι εδώ, στα Κιούρκα, για να μπαίνουν το καλοκαίρι, θα δημιουργούνται ουρές 5-10 χιλιομέτρων. Επί του παρόντος, λέμε να μην πληρώνει κανείς και οι Αθηναίοι κι όλοι, όποιος περνά, κι εμείς από δω και πέρα θα καθορίσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα αγωνιστούμε. Βεβαίως, να σας πω ότι παράλληλα με όλα αυτά, προσφεύγουμε στο Συμβούλιο Επικρατείας για τη νομική αντιμετώπιση του θέματος.


Συνθήματα

  • Καταργούμε τις μπάρες
    Ελεύθεροι δρόμοι για όλους
  • Όχι στα διόδια των εκμεταλλευτών
    Οι δρόμοι μάς ανήκουν, είναι των λαών
  • Ελεύθερα περνάμε, ακούστε το καλά,
    δεν θέλουμε ξεπούλημα ούτε τσαμπουκά
  • Βάλτε στα γκισέ τους βουλευτές,
    αυτούς που τα στηρίξανε, να βλέπουν τις ουρές
  • Εεε… ωωω
    Πάρτε τα διόδια και φύγετε από δω
  • Εεε… ωωω
    Πάρετε τις μπάρες σας και φύγετε από δω

Οι επιτροπές Ακρίβεια-Stop” ξεκινούν ξανά!

Μέσα στην κρίση, οι “πολλοί” είναι οι χαμένοι και οι λίγοι είναι αυτοί που κερδίζουν. Τραπεζίτες, βιομήχανοι, εφοπλιστές αυξάνουν τα κέρδη τους, ενώ το εισόδημα και το επίπεδο ζωής κάθε εργαζόμενης οικογένειας πέφτει μέρα με τη μέρα. Η αλληλεγγύη και η οργάνωση των μη εχόντων σε αυτές τις συνθήκες είναι επιβεβλημένη.

Οι επιτροπές “Ακρίβεια-Stop” βγαίνουν ξανά στο προσκήνιο για να οργανώσουν και να συντονίσουν την απάντηση των εργαζόμενων και όσων πλήττονται από την κρίση, σε κάθε γειτονιά, σε αντιπαράθεση με τα καρτέλ, με το κράτος-φοροεισπράκτορα, με την τραπεζική τοκογλυφία. Μόνο όλοι μαζί μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα.

Ελάτε σε επαφή με τις επιτροπές Ακρίβεια-stop. Συντονίστε τη δράση σας μέσα από το www.akribeia-stop.gr.

Υ.Γ.: Κι ένα “ακριβό” νέο. Με την απόφαση 2123/2009, ο Άρειος Πάγος έκρινε οριστικά παράνομη την είσπραξη προμήθειας από τις τράπεζες για κατάθεση σε λογαριασμό τρίτου και δυο ακόμη τραπεζικές πρακτικές. Ενημερωθείτε από το site των επιτροπών και διεκδικήστε τα!