Μαζικές και απαιτητικές οι συνελεύσεις για την εβδομαδιαία εφημερίδα της ενωτικής Αριστεράς: Θερμή υποδοχή, πολλές προσδοκίες από τη νέα εφημερίδα

τ.280, 18/12/2009

Τη θετική υποδοχή, τις μεγάλες προσδοκίες και απαιτήσεις του κόσμου, οι οποίες αυτόματα ανεβάζουν τον πήχη, αλλά και τη διάθεση πολλών ανθρώπων να συμβάλλουν ουσιαστικά σε ένα τέτοιο ελπιδοφόρο εγχείρημα, ανέδειξαν οι συνελεύσεις – συζητήσεις για τη νέα εβδομαδιαία εφημερίδα της ενωτικής Αριστεράς που έγιναν αυτή τη βδομάδα σε Αθήνα, Πάτρα, Γιάννενα και Θεσσαλονίκη.

Οι εκατοντάδες αριστεροί που πήραν μέρος στις συνελεύσεις – συζητήσεις για το νέο εκδοτικό εγχείρημα, το οποίο ξεκινά με πρωτοβουλία της ΚΕΔΑ και της ΚΟΕ, επιβεβαίωσαν με τις παρεμβάσεις τους την ορθότητα και την επικαιρότητα της απόφασης για την έκδοση μιας πλατιάς βδομαδιάτικης αριστερής εφημερίδας, αλλά ταυτόχρονα απαίτησαν «να μην είναι μία από τα ίδια». Απαίτησαν η νέα εφημερίδα να ξεφύγει, και ως προς την αισθητική της αλλά και ως προς το περιεχόμενο, από την πεπατημένη των «στεγνών» κομματικών εντύπων-οργάνων και να επιχειρήσει τολμηρά, αποφασιστικά και ουσιαστικά να καταστεί η εφημερίδα όλων των αριστερών, να καταστεί βήμα της κοινωνίας που αγωνιά, πιέζεται, δρα και αντιστέκεται.

Οι προτάσεις για το στιλ, το ύφος και το χαρακτήρα της βδομαδιάτικης εφημερίδας από την αρχή και με πολύ ξεκάθαρο τρόπο υπογράμμιζαν τις υψηλές προσδοκίες και επιβεβαίωναν την απόφαση, περιγράφοντας την ανάγκη μιας εφημερίδας με ανοιχτή συντακτική επιτροπή, ανοιχτά μάτια και αυτιά στην Ελλάδα και τον κόσμο, που θα κοιτά στην κοινωνία και όχι προς τα «πάνω». Η απαίτηση για μια λαϊκή εφημερίδα, που δεν θα είναι «λάβαρο» κομματικής γραμμής, αλλά βήμα, φορέας και ευαίσθητος δίαυλος αμφίδρομης σχέσης και ανάδειξης όσων σημαντικών γίνονται ή συζητούνται στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, ήταν σαφής – όπως σαφής ήταν και η διάθεση συμμετοχής και οι διαθεσιμότητες ουσιαστικής στήριξης και πλαισίωσης της νέας εφημερίδας.

Ακόμα και ο προτεινόμενος τίτλος της εφημερίδας βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων, με κάποιους από τους συμμετέχοντες να εκφράζουν τις διαφωνίες τους, θεωρώντας τον περιοριστικό κ.λπ., ενώ αρκετοί κατέθεσαν και τις δικές τους προτάσεις, οι οποίες και θα συζητηθούν. Το γεγονός αυτό από τη μια επιβεβαιώνει την αγωνία για να πετύχει το νέο εγχείρημα, και από την άλλη δείχνει ξεκάθαρα ότι οι πρωτεργάτες του δεν προώθησαν «στημένες» συνελεύσεις παρουσίασης δεδομένων αποφάσεων, αλλά ουσιαστικές συζητήσεις συνδιαμόρφωσης και εμπλουτισμού των αρχικών σχεδίων.

Ο κύκλος των συνελεύσεων – συζητήσεων άνοιξε την προηγούμενη Δευτέρα από την Αθήνα και συνεχίστηκε σε Πάτρα, Γιάννενα και Θεσσαλονίκη, ενώ μετά τις γιορτές θα ακολουθήσουν αντίστοιχες διαδικασίες σε πολλές ακόμα πόλεις της Ελλάδας.

 

Αναγκαία ενωτική πρωτοβουλία

Μιλώντας στη συνέλευση της Αθήνας εκ μέρους της ΚΟΕ, ο Ρούντι Ρινάλντι τόνισε ότι «θέλουμε ένα εγχείρημα που από τον πυρήνα του ακόμα να σηματοδοτεί ότι είναι μια αναγκαία διεργασία, ότι είναι αναγκαίο να ενωθούμε και να αντισταθούμε σε ένα σύστημα που μας καταπιέζει. Θέλουμε ένα εγχείρημα που, από τον κόσμο που θα συσπειρώνει από την αρχή κιόλας γύρω του, να συμβολίζει, να εκφράζει και να αποτυπώνει τους πόθους, την αγανάκτηση, την οργή όλων αυτών που στη χώρα μας, αλλά και σε όλο τον κόσμο, αποτελούν τις σύγχρονες αντιστάσεις. Θέλουμε ένα εγχείρημα που θα μπορέσει να αφουγκραστεί τις ανάγκες μιας μεγάλης Αριστεράς κα να συμβάλλει όσο είναι δυνατόν στη συνεύρεση και ένωση όλων αυτών των δυνάμεων που υπάρχουν στην κοινωνία».

Αναφερόμενος στη συγκυρία σημείωσε πως «ό,τι έχει μεσολαβήσει τα τελευταία χρόνια καθιστά αυτό το εγχείρημα αναγκαίο. Η στιγμή στην οποία ξεκινάμε αυτή την πρωτοβουλία χαρακτηρίζεται από μεγάλη ρευστότητα, μεγάλη αταξία και τεράστια αγανάκτηση από τις λαϊκές μάζες, τους εργαζόμενους, τη νεολαία. Από αυτή την άποψη, είναι αναγκαίο ένα βήμα που θα μπορέσει να αναμετρηθεί με όλα αυτά τα ζητήματα, που θα μπορέσει να βάλει τις βάσεις μιας προωθητικής κατεύθυνσης και, βεβαίως, να εκφράσει μια αγωνιστική κατεύθυνση, μια τολμηρή άποψη, που θα σηκώσει τις προκλήσεις που έχουν τεθεί και θα μπορέσει να δώσει ορισμένες απαντήσεις».

«Γι’ αυτό γίνονται και αυτές οι συνελεύσεις», συνέχισε. «Για να διαμορφωθεί και μέσα από αυτές ένα σύγχρονο φύλλο της αριστεράς, που να μπορεί να εκφράζει το διάλογο στην Αριστερά, που να μπορεί να παρουσιάζει νέες ιδέες, νέες μορφές οργάνωσης στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, και να μπορεί να γονιμοποιήσει παρεμβάσεις σε διάφορους μαζικούς χώρους. Θέλουμε να αναδείξουμε τι ακριβώς συμβαίνει στους κοινωνικούς χώρους. Μας ενδιαφέρει να αλλάξουμε τους συσχετισμούς στην κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά και στους κοινωνικούς χώρους».

Τέλος, περιγράφοντας τα θέματα στα οποία η νέα εφημερίδα θέλει να δώσει ιδιαίτερη σημασία, επισήμανε ότι «λείπει το εργατικό ρεπορτάζ και τι πραγματικά συμβαίνει στην κοινωνία. Αυτά που προβάλλουν τα κυρίαρχα ΜΜΕ είναι ελάχιστα σε σχέση με όσα συμβαίνουν στην πραγματικότητα. Μας ενδιαφέρει ο πολιτισμός, όπως και ό,τι συμβαίνει στο επίπεδο των ιδεών. Με τρόπο προσιτό, κατανοητό, ώστε να αντιλαμβάνονται όλοι ότι ο πολιτισμός, οι ιδέες δεν είναι κάτι μακρινό, αλλά τους αφορούν άμεσα».

«Στόχος, επίσης, είναι να ξεφύγουμε από τη γειτονιά μας και να δούμε τι συμβαίνει στον κόσμο, όπου γίνονται σημαντικά πράγματα. Μας ενδιαφέρει να δούμε όχι μόνο τα κινήματα, τις αντιστάσεις, τις εξεγέρσεις ανά τον κόσμο, αλλά και να μελετήσουμε νέες μορφές οργάνωσης, νέα εγχειρήματα της Αριστεράς, να μάθουμε και να διδαχτούμε, να έρθουμε σε επαφή με όσα γίνονται και να συντονιστούμε. Επίσης, η συζήτηση και ο διάλογος στην Αριστερά πρέπει να αγκαλιαστεί από αυτή την εφημερίδα με πιο συγκεκριμένο, πιο αποτελεσματικό, πιο ουσιαστικό τρόπο, ο οποίος κάπου θα καταλήγει. Μας ενδιαφέρει η φωνή των από τα κάτω. Είναι σημαντικό να εκφραστούν όλες οι κινήσεις, όλες οι αντιστάσεις χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις», κατέληξε.

 

Νέες απαντήσεις, νέα κινήματα

Ο Γιάννης Θεωνάς, μιλώντας στη συνέλευση – συζήτηση της Αθήνας εκ μέρους της ΚΕΔΑ, συνέδεσε την πρωτοβουλία για τη νέα εφημερίδα με τις συνολικές προσπάθειες για την ενότητα της Αριστεράς. «Αυτό το δύσκολο εγχείρημα είναι συνέχεια αυτού που ξεκινήσαμε πριν από εννιά χρόνια, και αναφέρομαι στο Χώρο Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς. Μιας προσπάθειας που δεν πρέπει να κρύψουμε ότι το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα. Και χρειάζεται, σε απάντηση αυτών των προβλημάτων, να υπάρξουν ενωτικά, αριστερά, συσπειρωτικά βήματα, που θα δώσουν νέα πνοή, αν μπορούσαμε και μέσα από τη νέα εφημερίδα –και δεν πετάμε στα σύννεφα– στο εγχείρημα της συσπείρωσης των δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς, στην κατεύθυνση που χρόνια λέμε, αλλά στη πράξη δεν προχωράμε όσο θα θέλαμε, αλλά και όσο επιβάλλουν οι συνθήκες».

Μιλώντας για το κρίσιμο στοίχημα της νέας εφημερίδας, σημείωσε ότι «η κατάσταση είναι δραματική για όλα τα στρώματα της κοινωνίας. Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση η Αριστερά είναι προβληματισμένη και δύσκολα αναπτύσσει το λόγο που χρειάζεται για να δώσει νέα προοπτική και νέο όραμα στον κόσμο που πλήττεται. Τα προβλήματα στη χώρα μας και πανευρωπαϊκά γιγαντώνονται και απαιτούν νέες απαντήσεις και νέα κινήματα. Θα μπορέσει μια νέα εφημερίδα να συμβάλει στο να αναπτυχθούν αυτές οι προοπτικές; Αυτό είναι και το στοίχημα. Και νομίζουμε ότι είναι ένα στοίχημα που δεν θα το σηκώσουμε μόνο όσοι παίρνουμε αυτή την πρωτοβουλία, αλλά και άλλες δυνάμεις, και του ΣΥΡΙΖΑ και έξω από αυτόν, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν».

Προσκαλώντας όλες τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς να δουν και σαν δική τους υπόθεση τη νέα εφημερίδα, ο Γιάννης Θεωνάς τόνισε χαρακτηριστικά: «Σε αυτό το εγχείρημα, που δεν είναι εγχείρημα οικοδόμησης κομματικού οργάνου, αλλά αφορά το σύνολο της ριζοσπαστικής Αριστεράς, θέλω να ζητήσουμε, αν όχι να απαιτήσουμε, να συμβάλουν όλες οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς, θεωρώντας και δική τους υπόθεση την επιτυχία του – η οποία, χωρίς να κάνει θαύματα, μπορεί να δώσει μια άλλη δυναμική στο κίνημα και τη συσπείρωση της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Αυτός είναι ο στόχος μας. Δεν πάμε να γίνουμε επιχειρηματίες-εκδότες, αλλά θέλουμε να συμβάλουμε στην οικοδόμηση ενός δημοσιογραφικού οργάνου που θα υπηρετεί τους στόχους και την προοπτική της ριζοσπαστικής Αριστεράς και του κοινωνικού κινήματος, παραδοσιακού και νέου. Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι – και η σημερινή συνέλευση μας δίνει αυτό το δικαίωμα. Θεωρούμε ότι η ανταπόκριση που θα έχουμε σε αυτό το κάλεσμα θα είναι μεγάλη».

Ο δημοσιογράφος Τάκης Διαμαντής, ο οποίος συμμετέχει στη συντακτική επιτροπή της βδομαδιάτικης εφημερίδας, είπε ότι «αισθάνομαι την αγωνία που αισθανόμουν πάντα στο ξεκίνημα μιας νέας εφημερίδας. Η εφημερίδα αυτή βγαίνει στο σωστό χρόνο. Στην Ελλάδα και παγκόσμια η κοινωνία βρίσκεται σε μια κοσμογονία, θα έλεγα, στις ανάγκες της οποίας η Αριστερά δεν ανταποκρίνεται πλήρως, και αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Επίσης, είναι γνωστό ότι υπάρχει ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας που αναφέρεται και είναι στην Αριστερά, χωρίς να μπαίνει κάτω από κάποια κομματική σημαία. Η εφημερίδα αυτή μπορεί να έχει, λοιπόν, κόσμο στον οποίο απευθύνεται και με τον οποίο θα λειτουργεί διαδραστικά, θα επηρεάζει και θα επηρεάζεται».

«Σε αυτό, βέβαια, μπαίνει ένα ερώτημα: Γιατί πρέπει να βγει αυτή η εφημερίδα και πώς θα λειτουργήσει; Και εδώ πρέπει να συμμετέχουν όλοι. Όχι μόνο αυτοί που θα διαχειρίζονται τις σελίδες της, αλλά και όσοι θα τη διαβάζουν. Θα συμμετέχουν όχι μόνο διαβάζοντας, αλλά γράφοντας, προτείνοντας και δίνοντάς της ένα ευρύτερο νόημα», κατέληξε ο Τάκης Διαμαντής.