Ανοιχτή Πρωτοβουλία «Έξω η Cosco από το λιμάνι»

τ.280, 18/12/2009

Δημιουργήθηκε πρωτοβουλία αλληλεγγύης και αγώνα από ενεργούς πολίτες-κατοίκους απ’ όλο τον Πειραιά, συνδικαλιστές, μέλη αυτοδιοικητικών κινήσεων και ποικίλων συλλογικοτήτων για να ακυρωθεί η αποικιοκρατική σύμβαση, να φύγει η COSCO από τον Πειραιά και για να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά. Παρακάτω δημοσιεύουμε αποσπάσματα από την ανακοίνωση της πρωτοβουλίας.

 

[…] Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τα στελέχη της στην περιοχή του Πειραιά, γρήγορα ξέχασαν τις προεκλογικές τους υποσχέσεις. Δύο χρόνια τώρα μίλαγαν για ξεπούλημα και άμεση κατάργηση της σύμβασης μόλις έρθουν στα πράγματα, ενώ τώρα αποδεχόμενοι δήθεν τα τετελεσμένα, μιλάνε απλά και μόνο για κάποιου τύπου επαναδιαπραγμάτευση.

Θα αλλάξει μήπως κάτι ουσιαστικό στον αποικιοκρατικό χαρακτήρα της σύμβασης; […]

 

Κάτω τα χέρια από τους εργαζόμενους στον ΟΛΠ

Η ιδιωτικοποίηση του Λιμανιού συνιστά ταυτόχρονα και μια ευθεία επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων σ’ αυτό. Εκατοντάδες εργαζόμενοι κινδυνεύουν με απολύσεις, ενώ όσοι θα παραμείνουν στην εργασία τους θα υποχρεωθούν να παραδώσουν τις εργασιακές σχέσεις τους, στη βαρβαρότητα της καπιταλιστικής αγοράς και στον εργασιακό μεσαίωνα που η COSCO θα επιβάλει. […]

 

Να μην αφήσουμε στα χέρια της COSCO το περιβάλλον και η ασφάλεια του Λιμανιού

Είναι εξοργιστικό ότι δεν προβλέπεται στην απαράδεκτη σύμβαση η τήρηση της, έστω και λειψής, νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας ή ασφάλειας του χώρου. Επιπλέον, το ελληνικό Δημόσιο θα έχει το δικαίωμα να καταγγείλει τη σύμβαση μόνο στην περίπτωση που η εταιρεία εγκαταλείψει τη λειτουργία του Λιμανιού για συνεχές χρονικό διάστημα 15 ημερών. Αυτό σημαίνει ότι η COSCO μπορεί όσες φορές θέλει να σταματάει τη λειτουργία του Λιμανιού έως 14 ημέρες, αρκεί τη 15η ημέρα να την αποκαθιστά. […]

 

Φτάνει πια!

Οι εργαζόμενοι στον ΟΛΠ δεν είναι μόνοι τους

Όσοι και όσες συμμετέχουμε σ’ αυτήν την πρωτοβουλία, ενεργοί πολίτες-κάτοικοι απ’ όλο τον Πειραιά, συνδικαλιστές, μέλη αυτοδιοικητικών κινήσεων και ποικίλων συλλογικοτήτων κάνουμε ανοιχτό κάλεσμα για συσπείρωση, αλληλεγγύη και αγώνα.