Ο υπαρκτός ευρωπαϊσμός: Καταστολή – Εκμετάλλευση – Ανελευθερία

τ.280, 18/12/2009

Χιλιάδες συλλήψεις για να αναχαιτιστούν οι εργατικοί Δεκέμβρηδες

Χιλιάδες συλληφθέντες είχαμε την τελευταία εβδομάδα στην Ευρώπη. Αυτή είναι η δημοκρατία για την οποία τόσο επαίρονται όλες οι ιθύνοντες της ΕΕ και οι κυβερνήσεις των κρατών μελών; Ή μήπως κάτι άλλο συμβαίνει; Το σύστημα και οι διαχειριστές του ξέρουν καλά ότι το φυτίλι έχει ανάψει. Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι το πόσο μακρύ είναι, αλλά και με πόσες βόμβες είναι συνδεδεμένο. Ήδη η πρώτη έσκασε πριν ένα χρόνο: ο ελληνικός Δεκέμβρης ήταν το προμήνυμα. Το προμήνυμα ότι άλλες διεργασίες έχουν αρχίσει να λαμβάνουν χώρα μέσα στο κοινωνικό πεδίο και ιδιαίτερα στη νεολαία, εργαζόμενη και μη, που βλέπει ότι της επιφυλάσσεται ένα μέλλον πολύ χειρότερο από αυτό που ανοιχτά λένε. Και, όσο η οικονομική και κοινωνική κρίση μεγαλώνει, τόσο δημιουργούνται οι αντικειμενικές συνθήκες για νέα ξεσπάσματα, για νέες εξεγέρσεις – που θα δημιουργήσουν διαφόρων ειδών προβλήματα στο σύστημα, ειδικά αν συναντηθούν με πολιτικές κινήσεις και καταστάσεις και αποκτήσουν άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Το πέπλο της ανεργίας και της υποαπασχόλησης σκοτεινιάζει όλη την Ευρώπη. Για αριθμούς-ρεκόρ μιλάνε τα επιτελεία. Τα επίσημα στοιχεία λένε ότι το καλοκαίρι η ανεργία άγγιξε το 10% στις χώρες της ευρωζώνης. Εδώ στην Ελλάδα παραδέχονται ότι θα ξεπεράσει το 18% προς το τέλος του 2010. Αυτή η διάρρηξη του κοινωνικού ιστού, που ολοένα μεγαλώνει, δημιουργεί ένα εκρηκτικό κοκτέιλ – κι αυτή τη φορά συστατικό του δεν θα είναι μόνο η νεολαία. Το μείγμα θα είναι πιο επικίνδυνο, επειδή θα αποτελείται από το «λαό της κρίσης» – δηλαδή από όλους όσοι θα έχουν πεταχτεί στο περιθώριο λόγω της επέλασης του νεοφιλελευθερισμού και των πολιτικών που θα έχουν εφαρμοστεί για να αντιμετωπιστεί η κρίση. Η έκρηξη αυτού του μείγματος, το ξέσπασμα που θα γεννηθεί από αυτό, οι εξεγέρσεις που θα προκύψουν, είναι αναγκαία για να μπορέσουν να ανασάνουν οι λαοί της ηπείρου από την εκμετάλλευση, την ανελευθερία και την καταστολή που τους επιβάλλουν. Ο ρόλος της Αριστεράς, αν θέλει να είναι χρήσιμη για τους εργαζόμενους και τη νεολαία, είναι να προετοιμάσει, να οργανώσει και να πολιτικοποιήσει τα μελλοντικά ξεσπάσματα και τις εξεγέρσεις. Και γι’ αυτό ακριβώς οι «από πάνω» προετοιμάζονται, θωρακίζονται, εξοπλίζονται, συλλαμβάνουν. Για να προλάβουν τους επόμενους Δεκέμβρηδες, για να προλάβουν όλα αυτά που θα έρθουν, για να τα περιορίσουν και, αν είναι δυνατό, να τα αποτρέψουν. Πρέπει να καμφθεί το αγωνιστικό φρόνημα όλων όσοι αγωνίζονται . Δεν πρέπει, πολύ περισσότερο, να έχουν πολιτική έκφραση! Δεν πρέπει να επιτραπεί η παραμικρή φωνή αμφισβήτησης. Οι δίοδοι του μέλλοντος πρέπει να σφραγιστούν ερμητικά. Αυτό βέβαια είναι κάτι παραπάνω από ουτοπικό. Άλλωστε, όπως έλεγαν και κάποιοι παλιότεροι: «όπου υπάρχει καταπίεση, υπάρχει και αντίσταση». Αυτός ο κοινωνικός νόμος είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα λειτουργήσει ξανά και ξανά. Από τη δική μας πλευρά, πρέπει να φροντίσουμε να έχει τα αποτελέσματα που χρειάζονται οι λαοί της Ευρώπης.

 

Το φάντασμα της ανεργίας και της γενικευμένης ανέχειας

Πώς θα αντιμετωπίσει το σύστημα και οι υπηρέτες του την ανεργία που καλπάζει πια και στην Ελλάδα; Πώς θα αντιμετωπίσει την απόγνωση των εκατομμυρίων που γλιστρούν όλο και πιο βαθιά σε μόνιμη ανέχεια; Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση του Γ.Α. Παπανδρέου, στελέχη της οποίας ομολογούν ότι μέχρι το τέλος του 2010 ο ένας στους πέντε Έλληνες θα είναι άνεργος; Θα αποδειχτεί φρούδα η ελπίδα τους ότι θα μπορέσουν να πνίξουν τον ξεσηκωμό είτε με σάπια καρότα («επιδόματα αλληλεγγύης» και «κουπόνια») είτε με μαστίγια προληπτικής καταστολής και μαύρης προπαγάνδας.

 

Γερμανία: Να τι γίνεται όταν δεν υπάρχει άσυλο

Οι Γερμανοί φοιτητές βρίσκονται το τελευταίο διάστημα σε συνεχείς κινητοποιήσεις ενάντια στην υποβάθμιση των πανεπιστημίων και την εφαρμογή της «οδηγίας της Μπολόνια», που προωθείται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου Goethe ζήτησε, την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου, την επέμβαση της αστυνομίας προκειμένου να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις. Η αστυνομία εισέβαλε στο κτίριο του Πανεπιστημίου και απομάκρυνε βίαια φοιτητές και καθηγητές που εκείνη την ώρα συμμετείχαν σε διάλεξη η οποία είχε οργανωθεί από την επιτροπή κατάληψης. Περίπου 200 άνθρωποι συνελήφθησαν και τους ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για διάφορα «αδικήματα».

 

Κοπεγχάγη: Μαζικές διαδηλώσεις, παρά την απίστευτη καταστολή

Πάνω από 100.000 πολίτες συμμετείχαν στην κεντρική διαδήλωση στην Κοπεγχάγη. Δεν τους εμπόδισε η οργανωμένη επιχείρηση τρομοκράτησης από πλευράς της δανέζικης αστυνομίας, που συνέλαβε προληπτικά πάνω από 2.000 άτομα (!) ενώ υπήρξαν διακοπές συγκοινωνιών, ρίψη δακρυγόνων και πρωτοφανής καταστολή σε μια αποτυχημένη απόπειρα να εμποδιστούν οι πολίτες να συμμετέχουν σε διάφορες δράσεις. Στη φωτό, δεκάδες πολίτες «περιμένουν» τη σύλληψή τους, για ώρες μέσα στο κρύο, μετά την περικύκλωσή τους από την αστυνομία.

 

Τουρκία: Το βαθύ «ευρωπαϊκό» κράτος ξαναχτυπά

Λίγες μόνο μέρες μετά τη δολοφονία νεαρού Κούρδου διαδηλωτή, ξεσπούν νέες μαχητικές κινητοποιήσεις στην Τουρκία και το Β. Κουρδιστάν ενάντια στην απόφαση της τουρκικής «δικαιοσύνης» να θέσει εκτός νόμου το κουρδικό κόμμα DTP και να καθαιρέσει από το βουλευτικό αξίωμα τον πρόεδρό του. Οι 21 βουλευτές του DTP ανακοίνωσαν ότι παραιτούνται και επέστρεψαν στις πόλεις τους. Οι ΗΠΑ δήλωσαν προκλητικά ότι «αφορά εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας, και ως τέτοιο δεν μπορεί να σχολιαστεί», ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε «την ανησυχία της», και ξεμπέρδεψε…