Ματιές στον κόσμο

τ.264, 03/04/2009 (σε ένθετο οι σελίδες της Αριστεράς με αφιέρωμα στη 2η Πανελλαδική Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ)

“Change” kai prasina aloga

Ο Ομπάμα και ο Μπάιντεν επανέλαβαν ότι δεν θα σταματήσουν το αμερικανικό εμπάργκο ενάντια στην Κούβα, παρόλο που καταγγέλθηκε και πάλι ως παράνομο από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (η απόφαση έλαβε 185 ψήφους υπέρ και 3 κατά: ΗΠΑ, Ισραήλ –αλίμονο!– και… Νήσοι Παλάου). Ο Μπάιντεν επανέλαβε από τη Χιλή την πάγια θέση των ΗΠΑ: «Θα εργαστούμε ώστε να προωθήσουμε τη δημοκρατία στην Κούβα». Για να του απαντήσει ο Κάστρο, που έχει ήδη θάψει μια ντουζίνα Αμερικανούς προέδρους: «Έχει πλάκα να βλέπει κανείς πώς ανακατεύονται τα σωθικά της αμερικανικής αυτοκρατορίας, γεμάτα προβλήματα και ανυπέρβλητες αντιθέσεις με τους λαούς της Λατινικής Αμερικής».


 

Οι αποικιοκράτες κατηγορούν τους μαύρους για ρατσισμό!

Το γαλλικό κράτος έχει χιούμορ. Και θράσος. Ο Γάλλος γενικός εισαγγελέας στη Γουαδελούπη κατηγορεί τον ηγέτη του λαϊκού ξεσηκωμού και επικεφαλής του μαχητικού συνδικάτου UGTG Ελί Ντομοτά (στη φωτό στο κέντρο, ενώ υπογράφει τη συμφωνία για αυξήσεις στους μισθούς μετά τη νικηφόρα απεργία των 44 ημερών) ως… υποκινητή ρατσιστικής βίας! Αιτία, η ακόλουθη δήλωση του Ντομοτά: «Το γαλλικό κράτος είτε θα τιμήσει και θα εφαρμόσει τη συμφωνία που κάναμε, είτε θα εγκαταλείψει τη Γουαδελούπη. Δεν θα επιτρέψουμε σε μια χούφτα λευκούς να επαναφέρουν τη σκλαβιά στο έδαφός μας». Πολύ ρατσιστικό, ε;


 

Νεπάλ: εκεί που δεν χωρούν παχιά λόγια

Υπάρχουν πολλοί «φίλοι» που… παρακαλάνε να μην τα καταφέρει το επαναστατικό κίνημα στο Νεπάλ, ώστε να επιβεβαιωθούν οι μικρόψυχες εκτιμήσεις τους περί «προδοσίας» των μαοϊκών. Αντί απάντησης, μια φωτογραφία που έστειλε την προηγούμενη εβδομάδα δυτικός επισκέπτης ενός από τα στρατόπεδα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (που, σε πείσμα «φίλων» και εχθρών, δεν έχει καταθέσει τα όπλα και παραμένει σε πλήρη μαχητική ετοιμότητα). Γράφει στη λεζάντα: «Ο σ. Σουνίλ, 23 ετών, υποδιοικητής τάγματος. Όνειρό του, ένα Νεπάλ που θα βγάλει την οικογένειά του από τη φτώχεια και στο οποίο κάθε άνθρωπος θα απολαμβάνει σεβασμού. Πίσω του, η φωτογραφία του αδερφού του. Έπεσε σε μάχη με τον κυβερνητικό στρατό».


 

Η φυματίωση είναι μεταδοτική νόσος. Που μπορεί να προληφθεί. Παρ’ όλα αυτά, κάθε χρόνο πεθαίνουν από φυματίωση 3-4 εκατομμύρια άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 500.000 παιδιά. Στον «ανεπτυγμένο» κόσμο είχε σχεδόν εξαλειφθεί χάρη στα προγράμματα εμβολιασμού. Όμως επέστρεψε σιγά-σιγά, πρώτα στην πρώην ΕΣΣΔ και τις άλλες ανατολικές χώρες που γνώρισαν τις ευεργεσίες του άγριου καπιταλισμού. Τώρα, αρχίζει να απλώνεται και στο δυτικό κόσμο, και μάλιστα μεταλλάσσεται σε μορφές όλο και δυσκολότερα ιάσιμες. Οι ειδικοί λένε ότι η διάδοση της φυματίωσης ευνοείται από τις κακές συνθήκες ζωής, τη σκληρή δουλειά, την κακή διατροφή, το ψυχικό στρες, και βέβαια από τη μείωση των κονδυλίων για πρόληψη. Όλα αυτά, σας θυμίζουν τίποτα;


 

Ζήτω η αστική δημοκρατία!

Η κυβέρνηση του Καναδά απαγόρευσε την είσοδο στο Βρετανό βουλευτή Τζορτζ Γκάλογουεϊ. Το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε αυτή την εβδομάδα την απαγόρευση εισόδου, που βασίζεται στο άρθρο 34-1 του νόμου περί μετανάστευσης: «Απαγορεύεται η είσοδος σε οποιονδήποτε αναμιγνύεται σε τρομοκρατικές ενέργειες ή είναι μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης». Η ανάμιξη του παλαίμαχου Βρετανού πολιτικού (έχει εκλεγεί για 5η φορά βουλευτής) στην… τρομοκρατία είναι, όντως, αναμφισβήτητη: Πρόσφατα συμμετείχε σε αποστολή που μετέφερε στη μαρτυρική Γάζα ανθρωπιστική βοήθεια (ρούχα, πάνες, φάρμακα, και 30.000 ευρώ). Ακούς εκεί, κοτζάμ Βρετανός βουλευτής να βοηθάει τρομοκράτες! Το θέμα είναι, η βρετανική κυβέρνηση γιατί τον αφήνει ακόμη ελεύθερο; Να συλληφθεί πάραυτα!