Νέος εκλογικός θρίαμβος του Μοράλες στη Βολιβία, του Κατού Αρκονάδα

τ.280, 18/12/2009

Tο MAS κατέχει πλέον τα δύο τρίτα των βουλευτικών εδρών

Το ΜΑS (Κίνημα για το Σοσιαλισμό) κέρδισε τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στη Βολιβία με ποσοστό που υπερβαίνει το 63%. Η ψηφοφορία, που πραγματοποιήθηκε σε όλη τη βολιβιανή επικράτεια και επιπλέον σε εννέα πόλεις της Αργεντινής, της Βραζιλίας, των ΗΠΑ και της Ισπανίας (όπου ζουν πολλοί Βολιβιάνοι μετανάστες), διεξήχθη ομαλά. Αυτή τη στιγμή το ΜΑS έχει 25 από τις 36 έδρες της Πολυεθνικής Νομοθετικής Συνέλευσης – δηλαδή όχι μόνο απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά τα δύο τρίτα των εδρών.

Σαρωτικός θρίαμβος

Το αποτέλεσμα των εκλογών, που πραγματοποιήθηκαν με την παρουσία πολύ μεγάλου αριθμού διεθνών παρατηρητών, μεταξύ άλλων από την Οργάνωση Αμερικανικών Κρατών, τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν αφήνει αμφιβολίες. Το ΜΑS κέρδισε με ποσοστό άνω του 63%, και θα έχει 25 από τους 36 γερουσιαστές και 90 από τους 130 βουλευτές. Η αντιπολίτευση θα αντιπροσωπεύεται από τον Μάνφρεντ Ρέγες Βίγια και το κόμμα του, το Σχέδιο Προόδου, που πήρε 24% και εξέλεξε 11 γερουσιαστές, ενώ η Εθνική Ενότητα, με ποσοστό περίπου 8%, δεν ανέδειξε κανένα γερουσιαστή.

Μεταξύ των απόδημων ψηφοφόρων, το MAS επίσης κέρδισε με απόλυτη πλειοψηφία και στις τέσσερις χώρες στις οποίες οι Βολιβιανοί μετανάστες μπορούσαν να εξασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Το εκλογικό αποτέλεσμα έχει ιδιαίτερη σημασία στην Αργεντινή, όπου το 91% των ψηφοφόρων υποστήριξαν τον Έβο Μοράλες και το ΜΑS.

Μετά τη νίκη της Κυριακής, μπορέσαμε να μοιραστούμε τις εντυπώσεις του Αντόλφο Μεντόζα, πρώτου γερουσιαστή στην επαρχία Κοτσαμπάμπα, ο οποίος είπε ότι αναγνωρίζει στα κοινωνικά κινήματα ρόλο πρωτοπορίας στη διαδικασία αλλαγής, ενώ θεωρεί πως η μικρομεσαία τάξη και οι διανοούμενοι είναι η οπισθοφυλακή αυτής της διαδικασίας.

Ο Έβο Μοράλες, ο οποίος ταξίδεψε στο Τσαπάρε για να είναι ο πρώτος που θα ψηφίσει στη Βίγια Τουνάρι, δήμο της τροπικής ζώνης της επαρχίας Κοτσαμπάμπα όπου κυριαρχούν οι κοκαλέρος, και με τον οποίο μπορέσαμε να μοιραστούμε ένα ανεπίσημο γεύμα στα τοπικά γραφεία του ΜΑS, ήταν πραγματικά αισιόδοξος για τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών.

Τη νύχτα, σε μια ομιλία από τον εξώστη του παλατιού Κεμάδο μπροστά σε χιλιάδες κόσμου που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Μουρίγιο, αφιέρωσε τον εκλογικό θρίαμβο στους λαούς και τις αντιιμπεριαλιστικές κυβερνήσεις της περιοχής, και επιβεβαίωσε την υπόσχεσή του για το βάθεμα της διαδικασίας αλλαγής, ιδίως τώρα που διαθέτει τα δύο τρίτα των βουλευτικών εδρών. Στη συνέχεια, εξήρε τον υψηλό βαθμό συνείδησης που επέδειξαν τα κοινωνικά κινήματα, συγχάρηκε την ηγεσία του Εθνικού Συντονιστικού για την Αλλαγή, καθώς και τα τμήματα των μικρομεσαίων στρωμάτων και των επαγγελματιών που εντάχθηκαν στην πολιτιστική και δημοκρατική επανάσταση. Επίσης υποσχέθηκε να συνεχίσει να δουλεύει με τον λαό όπως πάντα, και ζήτησε από το λαό να τον διορθώνει αν κάνει λάθη. Τέλος, κάλεσε όσους ψήφισαν την αντιπολίτευση να ενωθούν με την πορεία της αλλαγής.

Και τώρα;

Μετά τις πρώτες εκλογές που πραγματοποιήθηκαν βάσει του Νέου Πολιτικού Συντάγματος, το οποίο εγκρίθηκε τον Ιανουάριο του 2009 με δημοψήφισμα και καθιέρωσε μια άμεση, συμμετοχική, αντιπροσωπευτική και κοινωνική δημοκρατία, είναι ώρα να υιοθετηθούν οι νέοι νόμοι που θα επιτρέψουν την παραπέρα ανάπτυξή της.

Ανάμεσα στους κυριότερους νόμους που πρέπει να επικυρωθούν στο μέγιστο διάστημα των 180 ημερών από τη σύσταση της νέας Πολυεθνικής Νομοθετικής Συνέλευσης είναι ο νόμος-πλαίσιο για την Αυτονομία και την Αποκέντρωση, ο νόμος του Εκλογικού Οργάνου (που θα είναι η τέταρτη εξουσία), και ο νόμος του Πολυεθνικού Συνταγματικού Δικαστηρίου. Επίσης έχει υπολογιστεί ότι εκατό ακόμα συμπληρωματικοί νόμοι, τους οποίους μπορούμε να χωρίσουμε σε τρεις βασικούς άξονες (πολυεθνικότητα, αυτονομία και μοντέλο οικονομικής παραγωγής, σύμφωνα με τον Αλβάρο Γκαρσία Λινέρα που επανεκλέχθηκε αντιπρόεδρος του Πολυεθνικού Κράτους της Βολιβίας), είναι αυτοί που θα χαράξουν την βολιβιανή πολιτική για τα επόμενα 20 χρόνια.

Ο Γκαρσία Λινέρα επιβεβαίωσε ακόμα ότι αυτοί οι νόμοι θα καταστήσουν δυνατό ένα μεγάλο βιομηχανικό άλμα, ένα κράτος κοινωνικής πρόνοιας, και την ολοκλήρωση της αποαποικιοποίησης και της αυτονομίας, με ρυθμό γρήγορο και αποφασιστικό. Απ’ την άλλη, ο Έβo Μοράλες, σε συνέντευξη Τύπου την επομένη του εκλογικού θριάμβου, καθόρισε άλλη μια πρόκληση μετά από ένα χρόνο σαφούς ανάπτυξης της βολιβιανής οικονομίας και με τον έλεγχο και των δύο, πλέον, νομοθετικών σωμάτων: την αποφασιστική επίθεση κατά της φτώχιας στην Βολιβία.

Μόλις τώρα έκλεισε ένα κεφάλαιο της βολιβιανής πολιτικής ιστορίας και, με την αναμενόμενη σύγκληση της Πολυεθνικής Νομοθετικής Συνέλευσης, αρχίζει ένα άλλο, που θα διαρκέσει μέχρι το 2015. Ιδιαίτερα σημαντική θα είναι η επόμενη εκλογική αναμέτρηση της 4ης Απριλίου 2010, στην οποία θα εκλεγούν οι νέοι έπαρχοι και δήμαρχοι – το ΜΑS, όπως είπε ο Έβo Μοράλες, μπορεί αυτή τη φορά να κερδίσει ακόμα και στην επαρχία της Σάντα Κρουζ (το προπύργιο της ολιγαρχίας), και να σημειώσει έτσι συντριπτική και αποφασιστική νίκη.

* Ο Κατού Αρκονάδα είναι ερευνητής και αναλυτής του βολιβιάνικου Κέντρου Εφαρμοσμένων Μελετών για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα (CEADESC). Έγραψε το παρόν άρθρο για την εφημερίδα Ρεμπελιόν, στην ιστοσελίδα της οποίας (www.rebelion.org) δημοσιεύεται χωρίς περικοπές.

Μετάφραση: Μαρίνα Πρεντούλη