Κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Α/συνεχεια: “Ένα Παιδί στην Παλαιστίνη”, σκίτσα του Νατζί αλ-Αλί με εισαγωγή του Joe Sacco

τ.280, 18/12/2009

Από τις εκδόσεις Α/συνεχεια κυκλοφορεί, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, λεύκωμα με σκίτσα του γνωστού παλαιστίνιου σκιτσογράφου Νατζί αλ-Αλί.

Ο Νατζί αλ-Αλί γεννήθηκε στην Παλαιστίνη. Όταν ήρθε η Νάκμπα (καταστροφή) το 1948, ο Αλ-Αλί έγινε πρόσφυγας, όπως η μεγάλη πλειοψηφία των Παλαιστίνιων, και μεγάλωσε σε προσφυγικό στρατόπεδο στο νότιο Λίβανο. Εκεί ανέπτυξε το ταλέντο του στο σκίτσο και αργότερα μετακόμισε στο Κουβέιτ, όπου σχεδίαζε για πολλές εφημερίδες τα επόμενα έντεκα χρόνια. Το 1969 εμφανίστηκε για πρώτη φορά η πιο διάσημη δημιουργία του, το παιδί-μάρτυρας Χάνταλα.

Μέσω του βλέμματος του παιδιού πρόσφυγα με τα κουρελιασμένα, μπαλωμένα ρούχα, ο Αλ-Αλί έκανε κριτική στη βαρβαρότητα της ισραηλινής κατοχής, την παραδοπιστία και τη διαφθορά των καθεστώτων της περιοχής, δίνοντας στον πόνο και την αντίσταση του παλαιστινιακού λαού. Η αιχμηρή σάτιρα των δυνατών, συμβολικών του σκίτσων τού απέφερε πλατιά αναγνώριση, πολλούς και δυνατούς εχθρούς και τον σεβασμό ενός μεγάλου ακροατηρίου, τόσο στην Παλαιστίνη, όσο και σε όλο τον αραβικό κόσμο.

Πυροβολήθηκε στο Λονδίνο στις 22 Ιουλίου 1987, έξω από τα γραφεία της εφημερίδας όπου εργαζόταν, και πέθανε πέντε εβδομάδες αργότερα. Μετά θάνατον τιμήθηκε με το βραβείο της Χρυσής Πένας της Ελευθερίας από τη Διεθνή Ομοσπονδία Εκδοτών Εφημερίδων (FIEJ).

Τα σκίτσα του Νατζί αλ-Αλί παραμένουν επίκαιρα και δημοφιλή όσο ποτέ. Το Ένα Παιδί στην Παλαιστίνη παρουσιάζει το έργο ενός από τους μεγαλύτερους σκιτσογράφους του αραβικού κόσμου που έχει απήχηση σε όλη την περιοχή με την ελευθεροστομία του, την ειλικρίνεια και τον ανθρωπισμό του.

132 σελίδες

Τιμή: 8 ευρώ

ISBN: 978-960-6625-13-8