1η Μάρτη: Απεργία μεταναστών στην Ιταλία και τη Γαλλία

τ.281, 15/01/2010 (σε ένθετο το τ.8 του Δικτύου Κριτικής και Δράσης στην Παιδεία)

Με σύνθημα “Μια μέρα χωρίς εμάς” κινήσεις ξένων εργατών στην Ιταλία οργανώνουν απεργία σε ολόκληρη τη χώρα για την 1η Μάρτη. Ανάλογες κινητοποιήσεις θα γίνουν την ίδια μέρα και στη Γαλλία. Είναι η δίκαια απάντηση των οικονομικών μεταναστών της χώρας μετά τα βίαια ρατσιστικά επεισόδια σε βάρος Αφρικανών μεταναστών, που εργάζονται στην Καλαβρία.

Όλα ξεκίνησαν την περασμένη Πέμπτη, όταν άγνωστοι άρχισαν να πυροβολούν ομάδα Αφρικανών, που επέστρεφαν από τη δουλειά τους σε γεωργικές καλλιέργειες της περιοχής. Οι ξένοι εργάτες, λίγες ώρες αργότερα, βγήκαν στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν για τη ρατσιστική επίθεση. Κάτοικοι της περιοχής επιτέθηκαν στους μετανάστες και έστησαν οδοφράγματα. Πολλοί υποστηρίζουν ότι τα επεισόδια αυτά υποκινήθηκαν από την τοπική Μαφία, που ελέγχει τη μαύρη εργασία περισσότερων από 2.000 ξένων εργατών, που απασχολούνται με εξευτελιστικά μεροκάματα σε γεωργικές εργασίες στην περιοχή. Με την παρέμβαση ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας, τα επεισόδια έληξαν με δεκάδες συλλήψεις μεταναστών. Δύο μέρες αργότερα, οι μπουλντόζες γκρέμισαν τις αυτοσχέδιες παράγκες των μεταναστών.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι αποφάσισε να μετακινήσει μαζικά τους ξένους εργάτες της Καλαβρίας σε “κέντρα υποδοχής”, από όπου ετοιμάζεται η απέλασή τους.

Έτσι τα “ευρωπαϊκά κεκτημένα” θριαμβεύουν, για άλλη μια φορά, σε βάρος των μεταναστών, που στέλνονται με δεμένα χέρια στις πατρίδες τους, αφού πρώτα υπηρέτησαν την “ανταγωνιστικότητα” της δυτικής οικονομίας με φτηνή και ανασφάλιστη εργασία.

Έχει τεράστιο ενδιαφέρον, βέβαια, και αποτελεί παράδειγμα για όλους μας η προετοιμασία της πρώτης απεργίας ξένων εργατών σε χώρα της Ευρώπης.