Κυριακή 20/12: Aνοίγουμε όλα τα διόδια, της Μαρίας Γασπαρινάτου

τ.280, 18/12/2009

Ξεκίνησε ο πανελλαδικός συντονισμός των επιτροπών ενάντια στα χαράτσια των διοδίων

H αρχή για την πανελλαδική κοινή δράση με στόχο την κατάργηση των διοδίων έγινε στο Βόλο, το Σάββατο 12/12. Σε μια συνάντηση όπου συμμετείχαν επιτροπές κατοίκων από τη Β.Α. Αττική, τη Λοκρίδα και την Πιερία, οι Eπιτροπές «Aκρίβεια-Ανεργία Stop» από Αθήνα, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία και Άρτα, αλλά και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, αποφασίστηκε η δημιουργία πανελλαδικού συντονιστικού κατά των διοδίων, που θα δουλέψει για το συντονισμό των κινητοποιήσεων με στόχο την κατάργηση των αποικιοκρατικών συμβάσεων, με τις οποίες οι δημόσιοι δρόμοι παραχωρούνται στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Οι εταιρίες που εκμεταλλεύονται τις εθνικές οδούς μπορούν ανεξέλεγκτα να τοποθετούν διόδια, όσα και όπου θέλουν, αυξάνοντας συνεχώς το κόστος της μετακίνησης στο εθνικό δίκτυο και πετυχαίνοντας τεράστια κέρδη. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στη συνάντηση ένα μέλος της επιτροπής Β.Α. Αττικής, «πληρώνουμε 1.200 ­ ο καθένας μας όλο το χρόνο μόνο για να πηγαίνουμε στις δουλειές μας. Ήταν μονόδρομος για μας το να μην πληρώνουμε διόδια, και αυτή η πρακτική αγκαλιάστηκε από τους κατοίκους».

 

Δεν πληρώνουμε!

Η άρνηση πληρωμής διοδίων και οι νομικές της συνέπειες ήταν από τα θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση. Σχετικά ειπώθηκε ότι «είναι δικαίωμα του καθενός μας να μην πληρώνει. Σε αυτή την περίπτωση, δηλώνουμε απλά στον γκισέ ότι δεν πληρώνουμε και ζητάμε να μας ανοίξουν την μπάρα. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε τα στοιχεία μας ούτε να υπογράψουμε. Ο υπάλληλος των διοδίων είναι ένας απλός ιδιωτικός υπάλληλος και δεν έχει δικαίωμα να διαχειρίζεται τα στοιχεία μας. Επίσης, η διαφορά είναι αστική, αφορά, δηλαδή, τον πολίτη και την εταιρία, και η αστυνομία δεν μπορεί να αναμιχθεί σε αυτή την περίπτωση». Κατά κοινή εκτίμηση, οι εταιρίες αποφεύγουν να συνεχίσουν δικαστικά τη διαμάχη με όσους δεν πληρώνουν, γιατί η προσφυγή στα δικαστήρια μπορεί να τους γυρίσει μπούμερανγκ, ξεσκεπάζοντας όλες τις παρανομίες των συμβάσεων παραχώρησης των διοδίων.

Το κίνημα του «Δεν πληρώνω» αγκαλιάζει όλο και περισσότερο κόσμο. Όπως ανέφερε κάτοικος των Αφιδνών, «όποιος μπει στον κόπο να διαβάσει τις συμβάσεις με τις οποίες παραχωρήθηκαν οι δρόμοι στη Νέα Οδό και στις άλλες εταιρίες είναι σίγουρο ότι θα εξοργιστεί τόσο πολύ, που δεν θα ξαναπληρώσει διόδια ποτέ! Είναι εξωφρενικές, τους δίνουν πλήρη δικαιώματα, χωρίς να απαιτείται τίποτα από αυτές».

Την ίδια πρακτική ακολουθούν οι κάτοικοι και σε άλλες περιοχές. Στην είσοδο της Τραγάνας έχουν τοποθετήσει δύο πλευρικούς σταθμούς διοδίων σε διάστημα 1.000 μέτρων! Όπως είπαν στη συνάντηση τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα Λοκρίδας, «η Τραγάνα έχει αποκλειστεί κοινωνικά και οικονομικά. Πριν την εγκατάσταση των διοδίων ερχόταν κόσμος να κάνει στάση, να ξεκουραστεί, να αγοράσει φυτά. Τώρα τα διόδια λειτουργούν αποτρεπτικά. Και θα φτιάξουν κι άλλα διόδια στο νομό μας. Εμείς, όταν πηγαίνουμε στις δουλειές, αρνούμαστε να πληρώσουμε διόδια».

Πανελλαδική κινητοποίηση

Το πρόβλημα είναι κοινό και δεν αφορά μόνο τους κατοίκους των περιοχών όπου εγκαθίστανται νέα διόδια. Οι ιδιωτικές εταιρίες και τα μεγαλοκατασκευαστικά συμφέροντα έχουν καταλάβει τους δημόσιους δρόμους, χαρατσώνουν τους πολίτες, παρακωλύουν τις συγκοινωνίες και μολύνουν το περιβάλλον με μεγάλες κατασκευές και αύξηση της παραγωγής καυσαερίων σε συγκεκριμένες περιοχές.

Όλα αυτά χωρίς καν να υπάρχει το πρόσχημα της ανταποδοτικότητας, και μάλιστα, απαιτώντας να προπληρώσουμε δρόμους που δεν έχουν κατασκευαστεί. Η πανελλαδική δράση και ο συντονισμός αποτελούν τη μοναδική διέξοδο για να σταματήσει αυτό το σκάνδαλο, για να καταργηθούν οι συμβάσεις παραχώρησης και να αποκτήσουμε ξανά το δικαίωμα να κυκλοφορούμε όλοι ελεύθερα σε δημόσιους δρόμους!

Η πρώτη πανελλαδική κινητοποίηση προγραμματίστηκε για την Κυριακή 20 Δεκέμβρη στις 12.00 το μεσημέρι. Ανοίγουμε όλα τα διόδια, απαιτώντας να κλείσουν τώρα!

 

Μαρία Γασπαρινάτου