Στο δρόμο για τη Γάζα το καραβάνι Viva Palestina

τ.280, 18/12/2009

Το κομβόι αλληλεγγύης Viva Palestina έφτασε στη Θεσσαλονίκη το βράδυ του Σαββάτου 12/12, και παρέμεινε στην πόλη ως τη Δευτέρα το πρωί. Με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε χώρος φιλοξενίας στο κλειστό γυμναστήριο Πολίχνης.

Διακόσιοι πενήντα ακτιβιστές από διάφορες χώρες (Πακιστάν, Μαλαισία, Ινδία, Βρετανία, ΗΠΑ κ.λπ.) συνοδεύουν το καραβάνι, που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια με περίπου 80 οχήματα, κυρίως φορτηγά και ασθενοφόρα. Το καραβάνι ξεκίνησε από το Λονδίνο στις 5/12 και συνεχίζει μέσω Τουρκίας, Συρίας, Ιορδανίας, Αιγύπτου, με τελικό προορισμό την ηρωική και μαρτυρική Γάζα. Παρά την επιτυχία των προηγούμενων καραβανιών του Φεβρουαρίου και του Ιουλίου 2009, τα οποία έσπασαν τον αποκλεισμό, οι ακτιβιστές πληροφορήθηκαν ότι πιθανά η Αίγυπτος να σκληρύνει αυτή τη φορά τη στάση της και να προσπαθήσει να φράξει την είσοδό τους στη Γάζα. Ήδη η –αραβική, μην το ξεχνάμε– Αίγυπτος έχει ξεκινήσει την κατασκευή ενός μεταλλικού τείχους μήκους 11 χλμ στα σύνορα με τη Γάζα (άλλο ένα τείχος για τους Παλαιστίνιους…). Όμως οι ακτιβιστές δηλώνουν αποφασισμένοι να παραδώσουν την ανθρωπιστική βοήθεια.

Ένα χρόνο μετά την απάνθρωπη εισβολή του σιωνιστικού Ισραήλ στη Γάζα, που προκάλεσε περίπου 1.400 νεκρούς και καταστροφή υποδομών, και μετά από τρεισήμισι χρόνια αποκλεισμού από το Ισραήλ, τη «διεθνή κοινότητα» και τους συνοδοιπόρους τους στον «αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία», η ανθρωπιστική βοήθεια και η διεθνιστική αλληλεγγύη είναι πιο απαραίτητη από ποτέ. Καλό ταξίδι Viva Palestina!