Σημαντικές εξελίξεις στην υγεία, του Γιάννη Καράμπελα

τ.281, 15/01/2010 (σε ένθετο το τ.8 του Δικτύου Κριτικής και Δράσης στην Παιδεία)

Η νέα ηγεσία του υπουργείου –έχοντας ήδη στρωμένο το χαλί από την πολιτική Αβραμόπουλου– έχει ήδη αρχίσει να εξαπολύει την επίθεσή της. Καυχιέται ότι ανοίγει νέα κρεβάτια στις μονάδες εντατικής θεραπείας, προσλαμβάνει όμως γιατρούς σε αυτά που όχι μόνο δε θα έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά, αλλά θα πληρώνονται από άλλο φορέα –εν προκειμένω το ΚΕΕΛΠΝΟ– έχοντας υπογράψει 11μηνη σύμβαση έργου και με μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών. Ευτυχώς που καταργήθηκαν τα stage… Πλήρης καταστρατήγηση του ΕΣΥ.

Εκεί που περιμέναμε ήδη εδώ και ένα χρόνο τις 2.000 προσλήψεις για τις οποίες είχε δεσμευτεί με νόμο η προηγούμενη κυβέρνηση για το 2009 και άλλες 2.500 για το 2010, οι ελάχιστοι νεοπροσλαμβανόμενοι στο χώρο μπαίνουν με συνθήκες εργασίας που δεν ισχύουν ούτε στον ιδιωτικό τομέα. Η ατζέντα του υπουργείου φαίνεται να έχει και άλλες σελίδες ακόμα: για τη δημοσιονομική εξυγίανση του συστήματος χρειάζεται όλοι να συμβάλλουν… Καταργούν την αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών στους γιατρούς. Η ήδη πενιχρή δηλαδή πληρωμή της εφημερίας θα μειωθεί ακόμα περισσότερο.

Μαζικές, μαχητικές κινητοποιήσεις!

Οι εξελίξεις είναι σημαντικές και εγκαινιάζουν νέα “ήθη” στο ΕΣΥ. Σε μια μέρα πήρε το υπουργείο πίσω τη ρύθμιση για να δίνει ειδικότητα μικροβιολογίας σε γνωστό ιδιωτικό θεραπευτήριο (λόγω προφανώς της προκλητικότητάς της). Στο νοσοκομείο “ΣΩΤΗΡΙΑ”, στο Παίδων Πεντέλης και αλλού οι γιατροί είχαν απλήρωτα δεδουλευμένα μηνών (από Ιούλιο και Αύγουστο) και μπήκαν σε επίσχεση εργασίας ακόμα και από τις εφημερίες για να τα πληρωθούν. Και αυτά μέσα από πρωτοφανείς συνελεύσεις και μαζικές διαδικασίες, συγκρούσεις με τις διοικήσεις και απειλές από τους διευθυντές. Η μαχητικότητα και η αποφασιστικότητα των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των γιατρών έφεραν ήδη αποτελέσματα με την άμεση καταβολή των απλήρωτων εφημεριών.

Αυτά είναι λίγο ως πολύ και τα θέματα που αναμένεται να απασχολήσουν και το επικείμενο τακτικό συνέδριο της Ομοσπονδίας στις αρχές του Φλεβάρη. Το πιο φλέγον θέμα, εκείνο των προσλήψεων και της πραγματικής στήριξης από την πλευρά του κράτους στο ΕΣΥ, είναι αυτό που πρέπει κυρίως ο χώρος της Αριστεράς να αναδείξει. Να διεκδικηθούν αυτά που έχουν ήδη καταγραφεί με την περσινή συμφωνία και να δούμε και νέα προχωρήματα με την καινούρια φετινή σύμβαση. Σημαντικό κατακτημένο: το εκλογικό αποτέλεσμα και τα μηνύματα που αυτό στέλνει προς την κυβέρνηση, τις συνδικαλιστικές ηγεσίες αλλά και προς την ίδια την Αριστερά.

Γιάννης Καράμπελας, ειδ/νος Γεν. Ιατρικής, υποψήφιος με την Ένωση Εργαζομένων στο Ενωτικό Ψηφοδέλτιο της ΑΡΣΙ.


Επιτυχία της ριζοσπαστικής Αριστεράς στις εκλογές των γιατρών

Στις εκλογές των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά, στις 17 Δεκεμβρίου, η ΑΡΣΙ, με την οποία συνεργάστηκε σε κοινό ενωτικό ψηφοδέλτιο η Ένωση Εργαζομένων, κατέγραψε μια σημαντικότατη άνοδο (περίπου 320 ψήφοι, από 527 σε 844), και μια δυναμική που αναδεικνύει το σημαντικό ποσοστό – 18%. Αξιοσημείωτη είναι η πτώση της ΔΗΚΝΙ, που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία, αλλά και η στασιμότητα της ΠΑΣΚ, παρά τη σημαντική ώθηση που είχε μετά τις βουλευτικές εκλογές. Η επιτυχία της ριζοσπαστικής Αριστεράς οφείλεται στη συνεπή της στάση το προηγούμενο διάστημα να οργανώσει την πάλη για τα αιτήματα του κλάδου με ξεκάθαρη αντικυβερνητική γραμμή υπεράσπισης του δημόσιου συστήματος υγείας ενάντια στις υπονομεύσεις και τα ξεπουλήματα της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας των ΔΗΚΝΙ-ΠΑΣΚ.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

 

2009

2006

 

ΨΗΦΟΙ

ΠΟΣΟΣΤΟ

ΕΔΡΕΣ

ΨΗΦΟΙ

ΠΟΣΟΣΤΟ

ΕΔΡΕΣ

ΔΗΚΝΙ (ΝΔ)

1.443

30,8%

5

1.719

38,5%

6

ΠΑΣΚ (ΠΑΣΟΚ)

1.119

23,8%

4

1.000

22,5%

3

Α.Ρ.Σ.Ι.

844

18%

3

527

11,8%

2

ΔΗΠΑΚ (ΚΚΕ)

584

12,4%

2

561

12,5%

2

ΑΕΓ (ΣΥΝ)

449

9,5%

1

420

9,4%

2

ΓΕΝΟΒΑ-ΝΥΣΤΕΡΙ

145

3%

247

5,5%

ΑΙΚ

105

2,2%

ΣΥΝΟΛΟ

4.689

 

 

4.474